Foto: Kim Silfving, SVT

We can't do it – en serie om utbrändhet bland unga kvinnor

16:50 27 Sep 2017

Den 28 september har SVT Edits nya mini-serie We can’t do it premiär. Vi har pratat med programledaren Fanna Ndow Norrby inför den stundande dagen.

Stress och utmattning är i dagens sverige den vanligaste sjukskrivningsorsaken och mer än fyra gånger så många kvinnor än män är sjukskrivna för den tabubelagda sjukdomen. I tre avsnitt träffar Fanna Ndow Norrby unga kvinnor som brunnit - och bränt ut sig.

Varför har ni valt att lägga fokus på just unga kvinnor?
Det ses som normalt att kvinnor går sönder av alla krav – har du som är kvinna inte gått in i väggen själv, har du med största sannolikhet en väninna, arbetskollega eller bekant som gjort det. Men trots att det är så vanligt finns det en stor skam med att prata om att man inte räcker till, fast det egentligen är pressen och förväntningarna som är orealistiska. Det är viktigt att vi lyfter blicken så att vi ser att detta inte är ett individproblem.

Namnet We can’t do it är hämtat från förra seklets kända We can do it-affischer. Den har varit en symbol för kvinnors rätt i samhället, att få jobba och kunna få leva på samma villkor som män sedan dess.
– Jobba får vi ju verkligen göra men vi har fortfarande kvar alla andra krav som att ha ett snyggt hem, sköta hushållsarbete, ta hand om barn om man har det, vara snygga på alla sätt man kan, hänga med i allt nytt osv. Dessutom finns all den nya pressen från sociala medier som jag tror drabbar kvinnor hårdare än män.

Är det dags att byta ut slagordet "We can do it" till det motsatta?
Ja, när det handlar om de prestationsdrivna förväntningarna på oss så absolut: We Can’t Do It. Kvinnor kan inte förväntas jobba på på det här sättet. Inte på de premisserna. Efter tio år är det stora flertalet unga kvinnor som blivit utbrända fortfarande inte symptomfria – var hamnar vi om det fortsätter så?

Har du några tips till den som känner sig utmattad?
Om man väl har hamnat där och känner sig utmattad, måste kroppen och hjärnan vila. Begränsa intryck och måsten. Tänk på utmattning som den sjukdom det faktiskt är. Är du så trött att du inte kommer upp ur sängen, pirrar och bultar hela kroppen och hjärnan känns som mos, då finns vård att söka!  

– Till dig som inte är där än, men stressar på som en galning. Stanna upp och kom ihåg att det är mer än ok, till och med bra och viktigt att ibland tacka nej och säga ifrån. Kanske behöver du en tydligare arbetsbeskrivning så du har det på papper – du behöver inte svara på mail mitt i natten.

 
Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!