Vinnarna av Stockholmspriset, Malmö-Lundapriset och Göteborgspriset 2002

Redaktion 18:41 10 Jan 2003

STOCKHOLMSPRISET 2002

LÄSNING BLM

Vi är lättade - den återuppståndna och nytända BLM är långt ifrån någon mossig gengångare. Bonniers Litterära Magasin, version 2.0, är i sin nya fulsnygga kostym den kulturtidsskrift som vi länge har skrikit oss hesa efter. Den serietidningsinspirerade logotypen med sitt utropstecken skvallrar om hur mycket kulturell action som ryms mellan pärmarna. Under Kristoffer Leandoers och Aase Bergs ledning har salongsmässigt dödkött opererats bort och en ny plats skapats för oväntade möten mellan litteratur och film, fin- och fulkultur, dikt och verklighet.

MUSIK Ison & Fille

Ison & Fille har gjort ett av tidernas bästa svenska hiphopalbum. Vår sida av stan är en soft uppgörelse med livet där de berättar sin historia med tonvis av humor, värme och kärlek. Och det över några av de snyggaste soulsamplingarna vi hört i svensk hiphop.

KLUBB Metropolis

Metropolis är mer än en klubb - det är ett eget rike med sina indieanthems som nationalsång och stammisar som högborna medborgare. Varje fredag har vi sökt asyl hos Metropolis för att få ta del av denna nations lycksaliga privilegier: nya bekantskaper, ömma dansfötter och sendrag i smilbanden.

RADIO/TV SR c

Det mest intressanta, spännande och gränsöverskridande som hänt inom den svenska radion på många år. En ljuspunkt i en allt mer likriktad och strömlinjeformad medievärld. Som ett experimentprojekt inom Sveriges Radios digitalradio utnyttjar SR C sin frihet till fullo och blandar konst, journalistik och formglädje i vad som bara kan beskrivas som fantasifull och ohämmad radiopassion.

KROG Vassa Eggen Vassa Eggen har alltid varit vass. Men sedan krogen flyttade in i Plaza Hotels stiliga lokaler har den slipat till sig till oemotståndlighet. Med sällan skådad skärpa hos kockar och servis står middagarna på Vassa Eggen för precis den elegans och spänning som varje storstad när en omättlig hunger efter.

BAR Metró Med en sällsam kombination av söderanpassad elegans och avslappnad, men ändå glansfull atmosfär har Jocke Heineman lyckats revolutionera nattlivet i en hel stadsdel. Ur den kargaste jorden på hela Södermalm har det sprungit ett vattenhål rikt nog att släcka törstande från hela staden. KONST Matti Kallioinen Med en helt egen hallucinatorisk värld, ett överflöd av idéer och en drift att göra det riskfyllda som inte sparar honom själv har Matti Kallioinen utvecklat ett organiskt växande konstnärsskap som kommer att gå långt. I Matti Kallioinens universum vet vi aldrig vad som kan hända - men vi är alltid lika glada att få kliva in i det.

TEATER Annika Hallin

Annika Hallin har i år visat oss ytterligare prov på högkvalitativt skådespeleri i föreställningar som I Stand Before You Naked på Orionteatern, Censorn på Boulevardteatern och Stilla vatten på Judiska teatern. Med känsla för spänningar och subtiliteter, med fysisk intelligens, intensiv närvaro och ett alldeles oemotståndligt röstuttryck kan Annika Hallin vara både gnistrande och grå, hård och mjuk, bitande och reflekterande - det känns alltid som om hon vet precis varför hon står på scenen. Vi busvisslar för en teaterdrottning.

MODE Manush

Ibland är det det tysta geniet längst bak i klassen som förtjänar vår uppskattning. Manush kläder kommunicerar inte med stora gester. Men hon har något som få andra designer i Sverige har: ett tydligt och eget uttryck, som hon vågar hålla fast vid. Med sina arty kläder med oväntade materialkombinationer och spännande infall, har hon skapat plagg som skulle älskas av världens Margielaanhängare.

FILM Jens Jonsson

Med K-G i nöd och lust och Bror min har Jens Jonsson gjort två korta filmer som inte bara utmärker sig i den svenska filmvärlden, utan också internationellt. Trots det begränsade formatet lyckas han förena konstnärlig skärpa med känslomässig styrka - och dessutom ett allvar som få behärskar. Även om Jens Jonsson vunnit både Silverbjörnen i Berlin och andrapriset i skolfilmstävlingen Cinéfoundation på filmfestivalen i Cannes i år, vill vi gärna göra honom till profet även i sin egen hemstad.

NÖJESFÖRBÄTTRARE Debaser

Debaser är varken fritidsgård eller ålderdomshem, utan den opretentiösa, avslappnade och självklara livescen, inhyst i ett nedlagt systembolag, som vi längtat efter i många mörka år. Debaser imponerar med sin bandbokning och har hävt hemlösheten för några av Stockholms bästa klubbar. Att gå på Debaser för att stilla suget efter ny musik är redan lika självklart som att käka när man är hungrig.

------------------------------------------------------------------------------ Juryn för Nöjesguidens Stockholmspris bestod av: Maina Arvas, Quetzala Blanco, Nils Forsberg, Patrik Forshage, Tommie Jönsson, Tom Pyl, Daniel Sparr, Paul Steen, Sebastian Suarez-Golborne och Roger Wilson.

MALMÖ-LUNDAPRISET 2002

BAR & MÖTESPLATS Herkules

Herkules träpaneler står sig, och utbudet liksom publiken finns i alla smaker och storlekar. Vare sig du är ute efter en lugn förmiddagslatte, lunch, eftermiddagsjuice, lätt kvällsmål med vin eller tokdrinkar, kan du alltid hitta något på Herkules - och sitter inte någon du känner här, så kommer någon strax att titta förbi denna givna mötesplats i hjärtat av Lund.

FILM Lilja 4-ever

Alla talar ryska! Och Lukas Moodysson har gjort det igen: en film som går rakt in i våra hjärtan - även om han denna gång tar oss från feelgoodfilmen till popcornen i halsen/knytnäve i magen-genren. Lilja 4-ever är inte bara en film utan ett inlägg i samhällsdebatten - ett försök att belysa saker som händer i vår omgivning, men som vi behövde en tydlig guidning för att kunna begripa omfattningen och konsekvenserna av.

GLÄDJESPRIDARE Kulturscen Mazetti

Kranar monteras ned och fabriker förvandlas. Och fyra unga eldsjälar har lyckats skapa ett forum för kultur i den vidaste bemärkelse, man har samlat nuets mest spännande filosofer, författare, filmare... Och skapat en möjlighet för alla att möta, lyssna och delta i den internationella samtidsdebatten - dessutom är alla välkomna, och det gratis. Paradigmskiftet är här.

KAFÉ Coffee Maniac

Davidshall har fått det kafé det saknade - och vilket kafé! På Coffee Maniac finner man den speciella hemtrevnad som uppstår när den som driver stället alltid tycks stå bakom disken. Mette och Jonas gör goda mackor, ljuvliga smoothies, finfina chokladbollar och får en helt enkelt att må bra. KONST Sture Johannesson Ingen kan som Malmökonstnären Sture Johannesson kombinera tanke, bild och ord för att av dem bygga en helt egen värld. Denna har under lång tid fascinerat, och den har alltid varit hans egen - ofta på förnuftets och känslans sida i opposition mot offentligheten. Det enda märkliga var att vi i år var tvungna att åka till Köpenhamn för att få se några verk. publikation

KONSUMTION Davidshall, Malmö

Ett torg kan te sig som en ångestframkallande öken eller vara inbjudande som ett vardagsrum - det beror mindre på platsens storlek än på vad som sker bland människorna och husen som omger den. Davidshallstorg har tidigare mest tjänstgjort som parkeringsplats, men på senare tid har dess växande skara entreprenörer - med sina respektive bidrag av snille och smak - skapat en kollektivt magnetisk miljö som spiller över till kringliggande gator. Det är sådana miljöer som gör staden.

KROG Tempo

Tempo är inte bara Malmös mest chosefria och ickediskriminerande mötesplats. Det är också en alldeles ypperlig restaurang, på senare år manifesterat med ett extra finrum som nu dessutom erbjuder mat utan rök. Här bjuds modern och gammaldags matlagning korsade på högsta nivå, med begripliga priser. Detta i kombination med Malmös trevligaste personal är inte så dumt. Med risk för att vi tjatar: Här blir man lätt stammis. LITTERATUR Provliv 1-10 Malmöiten Jacques Werup har skrivit i över 30 år och har tolkat det djävla, dumma härliga livet med en diktsamling eller roman nästan varje år. Den senaste diktsamlingen Provliv 1-10 är ett stramt konstverk - en storartad poesibok som handlar om avsked, kärleken och döden. Det är jämt och oerhört tonsäkert om det enda liv vi har; vi lever som om vi hade flera liv, prövar oss fram men det finns alltid något ofärdigt.

LIVE & KLUBB Mejeriet

Efter de fantastiska första tio åren som nationellt föredöme såg det ett tag ut som om den vackra långa drömmen om Kulturmejeriet skulle sluta som kommunal replokal utan inriktning. Gudskelov reste hon sig till slut. Inget ställe kan vara bättre än de människor som driver det, oavsett historia. Lund har återtagit sin position som given hållplats för artister och musikintresserade, och säkrat kulturellt andrum även för de bofasta. Lycka till Mejeriet med alla dina kommande äventyr.

MUSIK The Ark

In lust we trust är ett passande lockrop för The Ark. Inte för att de ytligt sett spelar på köttsliga begär, snarare för att The Ark handlar om lusten att göra det som är rätt och riktigt. Med ett otvetydigt avstamp i humanism, öppenhet, jämlikhet (och en och annan fjäderboa för mycket) har de för andra gången spottat ur sig en hitplatta och segrat. Skivbolag, producenter, turnébokare och radioprogrammerare i all ära - denna kvintett visar, för alla som drömmer och vill något, att man skapar sitt eget öde om man är beredd att slita för det.

SCEN & TEATER Teater Terrier

Denna ettriga fria teatergrupp kör sitt eget race. Med stor samhällsmedvetenhet sätter man upp både egna texter och pjäser som gör segertåg i Europa. Man förblir trogen sina ideal och gör passionerad, blixtrande och tight teater, väl värd en egen scen.

MEDIA Livshunger

Christoffer Barnekow och Nulle Nykjær träder åter i sanningens tjänst och fortsätter sitt sökande efter svaren på de eviga frågorna. Med patos, nyfikenhet, självdistans och allvar lyckas de i sin suveräna blandning av dokumentär känsla och välregisserad TV-fiktion komma svaren en smula närmare. Livsfunderingsjournalistik när den är som bäst.

------------------------------------------------------------------------ Juryn för Nöjesguidens Malmö-Lundapris 2002 bestod av Susanne Ahrling, Pauline Bengtsson, Philip Diab, Björn Fritz, Hanna Hallborg, Per-Anders Jörgensen, Olle Sundström, Martin Theander, Lisa Thelin och Björn Werthén.

GÖTEBORGSPRISET 2002

KROG Hamngatan

I Ostindiska Kompaniets vackra gamla lokaler ligger vad som med stor sannolikhet är stans allra bästa lunchhak. Tomas Norman som förut höll till på Swea Hof har kommit som en räddande ängel för alla som uppskattar god mat, även mitt på dan. På Hamngatan har dessutom fredagsfenomenet After Work fått en helt ny dimension av kvalitet. Verkligen ett välkommet tillskott.

KONST Gyllene tider

Gyllene Tider är idén om ett kollektivt äldreboende för konstnärer och andra kulturarbetare, de som idag ogärna vill förmörka tillvaron genom att öppna premiepensionsmyndighetens orangefärgade kuvert. Är det ont om pengar nu, ser det än dystrare ut om man blickar fram mot livets höst. Men Stefan Karlsson, Roger Sarjanen och Tomas Lundberg har gett många hopp om -- och till och med längtan till ålderdomen. Seniorboendet Gyllene Tider blir en stor jävla brakfest in i döden!

MUSIK The Embassy

Fredrik Liston och Torbjörn Håkansson är bandet The Embassy. Fredrik sjunger som en ängel medan Torbjörn Sr fullt upptagen med att programmera ljuvliga och elektriska toner. Efter att ha lyssnat på ett litet kassettband, där duon får hjälp av bland annat Björn Olsson och Johan Neckvall, satte vi upp våra tält utanför Jazzhuset och väntade på första spelningen. Sedan dess har de lyst upp stan på diverse klubbar och privatfester samt hunnit med en legendarisk spelning på Nsjesguidens sommarfest på Magnus och Magnus tidigare i år. I november släpptes deras debutalbum Futile Crimes.

GLÄDJESPRIDARE Ideal

Joachim Nordwall jobbar med otröttlig entusiasm för att förvandla Göteborg till en mycket mer spännande stad. Både som skivbolagsboss, konsertbokare och klubbvärd (tillsammans med Lisa Nordwall) har Joachim under året lockat akter från när och fjärran till stan. iDEAL har på något sätt blivit synonymt med kvalitativ nyskapande musik. Vi har ingen om hur han hinner med allt, men inga är mer tacksamma än vi.

KLUBB Mecca

Varje fredag orsakar houseklubben Meccca extas nere i Nefertitis källare med sin imponerande fingertoppskänsla beträffande såväl skivor som liveakter. Sällan har en så ung klubb haft en så imponerande meritlista, och kön ringlar sig längre fsr varje vecka som går som bevis på publikens uppskattning. Torkel Forsberg och Christoffer Berg har under 2002 gjort mirakel för Göteborgs klubbscen.

MEDIA Allt är möjligt

Nätverket Allt är möjligt är knappast någon nykomling. Sedan 1992 har de verkat för att bland annat kritiskt granska medierna, och 2002 känns deras verksamhet (tyvärr) lika angelägen som någonsin förr. Med hjälp av handböcker, aktioner, insändare och föreläsningar engagerar de allt fler i sin kamp fsr ett mer jämlikt och mindre sexistiskt mediautbud.

TEATER Olof Lindqvist

Få regissörer lyckas med bedriften att pricka in två konstnärliga fullträffar under loppet av knappt ett år. Men prisbelönte och uppmärksammade Olof Lindqvist tillhör undantagen. Körsbärstrådgården på Angereds Nya Teater: Wham! Lång tystnad, plöstsligt mörker på Stadsteatern: Bam! Och då har vi inte ens nämnt regissörens imponerande CV. Så länge Lindqvist huserar på Göteborgs institutioner och fria scener är staden teaterliv mycket roligare än vanligt.

LÄSNING Jörgen Lind

Diktaren Jörgen Lind är löjligt kroppsfixerad och beskriver på ett nervkittlande sätt hur din anatomi fungerar på resan genom livet -- hur vinden visslar genom öppningarna i ditt huvud, hur tandläkarfingrar träffar din tunga eller ingående beskrivningar av kärlekens existentiella effekter. Saker som skrämmer skiten ur dig. Presentationen är djupt märkt av en melodisk och harmonisk klang som skapar en fin ro i hans senaste verk, Musik för ett nytt samhälle. En ro som stannar upp och iakttar vad som egentligen händer med vår kropp genom livet. Jörgen Lind förstärker de inre och yttre skeenden som vi vanligtvis inte ser eller reflekterar sver.

FORM Aorta

Bakom namnet Aorta finns Marco Grizelj och Kristian Krön. Två fotografer med stor begåvning och hängivenhet. Med ljussättning som får oss att tänka på en gammal renässansmålning och med minimalistisk styling skapar de fantastiska bilder. En blandad känsla av varm melankoli och futuristisk undergångsstämning ger en spänning som är svår att värja sig från. Att vi sett deras bilder i internationella livsstilsmagasin förvånar föga. Och att Göteborgs Stadsteater anlitar dem flitigt känns mer som en självklarhet än ett genidrag.

FILM Ruben Östlund

Ruben är en sån där kille som ger oss andra en känsla av att livet rinner iväg utan att man egentligen hunnit åstadkomma något av vikt. Han är född 1974 och har redan ett CV som kan imponera på nästan vem som helst. Hans mångfaldigt prisbelönta och guldbaggenominerade Låt dom andra sköta kärleken och uppföljaren Familj igen är två dokumentärer som med tydlighet visar bsrjan på något riktigt stort. ---------------------------------------------------------------------------

Juryn för Nöjesguidens Göteborgsprisbestår av: Pontus Hammarén, Johan Hilton, Malin Johansson, Per Nilsson, Josephine Olausson, Malte Persson och Carl Reinholdtzon Belfrage.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!