Vinnare Göteborgspriset 2010

Redaktion 12:00 23 Feb 2011

Nöjesguidens Göteborgspris delas ut till personer och företeelser som betytt extra mycket under året och som inspirerar och stimulerar andra till att på liknande sätt överträffa sig själva i framtiden. Med andra ord: Stadens lokomotiv. Och vinnarna av Göteborgspriset 2010 är…

Läsning

Marie Silkeberg

Marie Silkebergs samlade ihop små spillror av dagboksanteckningar och pusslade ihop dessa till en rättvis bild av kärlek i diktsamlingen Material. Marie lyckas fånga kärleken i det lika avgörande som obetydliga ögonblicket. 

Grattis till Göteborgspriset, Marie! 

 – Det känns fantastiskt, fan vad roligt!

Vad händer nu?
 – Jag översätter, det är vad jag gör. Resten är än så länge hemligheter.

Film

Sebbe

Babak Najafis långfilmsdebut Sebbe målade förorterna i Göteborgs omnejder i kalla, men vackra färger. En stor eloge till Najafi som vågade ställa krav på biopublikens intelligens. En film väsensskild många andra svenska produktioner, med snarare likheter till den brittiska socialrealismen.

Mimmi Spång, producent Garagefilm, grattis till Göteborgspriset! Hur känns det?

 – Vi känner oss oerhört glada och hedrade! Kul också att det är Göteborgspriset med tanke på att filmen spelats in där. 

Varför blev just Sebbe årets film?

 – För att den var äkta. 

Vad är på gång framöver?

 – Just nu arbetar vi med flera projekt, men hoppas på två långfilmer med inspelningar i år och premiärer under nästa. 

KonstSara Trovik

Under ett examensarbete på Valands konsthögskola visade Sara Trovik upp en fantastisk mix av målningar och skulpturer gjorda av papper, spray, aluminiumfolie, silikon och lackfärg. Resultatet blev en magisk utställning gjord på ren känsla.

Mode

Max Smidje

Han vägrade en kampanj med Miu Miu för att han inte ville klippa sig. Därefter gick han Alexander McQueens sista visning i Milano innan dennes tragiska bortgång. Max Smidje behåller integriteten medan han representerar Göteborg på catwalks världen över. 

Hej Max, du har vunnit pris för Årets Mode!

 – Det var verkligen chockerande. Jag trodde bara att jag fungerade som utfyllnad i tidningen.

Vad är på gång härnäst?
 
 – Ärligt talat vet jag inte, jag fortsätter väl åka ner till Paris och Milano lite sporadiskt. Sedan hoppas jag på att få komma ner till Japan någon gång.

Musik

JJ

2010 var året då den harmoniska drömduon jj turnerade ihop med brittiska The xx, släppte albumet jj n° 3 och spelade in mixtapen Kills. jj för tankarna till en skivtitel av Göteborgskollegan Björn Olsson: ”Musik att sjunka in i… eller kanske försvinna till…”.

Grattis! Känns det bra?

 – Det känns som kulor genom våra bröst, hör på vår swag, se på vår röst! jj är som glitter som aldrig tar slut, det bara bubblar och bubblar i varje ådra, samma sak, ny dag, vi är bara ute här, lever på alla sätt!

Så vad händer framöver?
 
 – Framöver så ska vi snubbla runt över staden och lära oss mer av alla himmelens änglar, sen en sväng till helvetet när dansen är slut. Ettan kom, tvåan kom, trean kom, fyran kom, femman kommer så småningom!

Teater

Skalv

Lars Noréns Skalv var det starkaste som gick att se på en teaterscen under säsongen. Med fantastiskt skådespeleri så som Julia Marko-Nords minnesvärda roll som dottern Mia. Ingen lämnades oberörd.

Grattis till vinnare av Årets Scen! Känslan?

 – Fantastisk roligt förstås! Vi blir stolta och glada som lärkor! Skalv berörde oss alla; både bakom scen och i salong.  

Vad gjorde Folkteatern unik under 2010?

 – Våra fantastiska föreställningar som publiken verkligen tog till sitt hjärta: från det antika dramat Orestien via Skalv till Katizis svindlande resa. 

Hur ser drömscenariot ut för framtiden?

 – Att vår publik fortsätter att strömma till så att vi kan fortsätta vara en Folkteater för alla! Där vi med full kraft kombinerar den konstnärliga kvalitén med ett tilltal till vår publik som gör att man verkligen känner sig välkommen in genom våra dörrar!

Klubb/Kafé 

Yaki-Da

Yaki-Da tog festen till ytterligare dimensioner med Espresso- och Avecbaren. Med Joel Ighe och André Laos bakom spakarna serverades kvicka espressos och stärkande kaffegroggar. Ett härligt alternativ till slentrianmässig öl, vin och sprit.

Grattis till Göteborgspriset i Klubb OCH Kafé 2010. Hur känns det?

 – Att som nattklubb i första hand få vara med i så här fina sammanhang. Det är verkligen superkul, tusen tack!

Varsågod. Vad händer nu?

 – Vi fick ju glädjefnatt när vi fick reda på nomineringen så vi byggde ju ut med säkert 4-5 m2. Just nu jobbar vi stenhårt på att höja nivån ytterligare några steg, stort fokus på att bli Göteborgs enda renodlade kaffe/cocktail/myspys-bar.

Glädjespridare

Hey i'ts Enrico Pallazzo

Hey it’s Enrico Pallazzo erbjuder alltid något annorlunda, från vilda spontanfester till svindlande bra Way Out West-efterfester. På Pallazzot har vi haft många av årets bästa och mest otippade kvällar.  Länge leve Hey it’s Enrico Pallazzo!

Årets Glädjespridare! Hur känns det?

 – Hoppla! Vi har satsat hårt och detta passar oss, glädjespridare, det känns som vår kategori. Bara nomineringen var en vinst i sig, men att vinna är ju alltid extra kul. Vilken bra dag detta blev.  

Krog

Puta Madre

I Uppåt Framåts legendariska lokaler byggde bröderna Ingber upp en unik värld kring det spansk-mexikanska köket. Ett lika naturligt som uppfriskande inslag på Magasinsgatan. Dessutom bakar brödernas föräldrar alla tårtor – bara det är värt en förstaplats i sig. 

Grattis till Göteborgspriset 2010! 

 – Jag tror att vi i någon form varit inblandade i Nöjesguiden-sammanhang ungefär 11 gånger men aldrig vunnit. Jag minns att vi frågade Örjan Hulthén (tidigare redaktör på Nöjesguiden Göteborg reds. anm.) varför vi aldrig vann, och han svarade helt allvarligt: ”Ni är alldeles för kommersiella”.

Hur känns detta?

 – Vi har alltid höga ambitioner, men det här känns fantastiskt!  

Jury: Carl Reinholdtzon Belfrage (ordförande), Rasmus Blom, Signe Bigestans, Joacim Fagerlund, Sofia Gräsberg, Pontus Hammarén, Ted Ljunggren, Sebastian Lundfall, Petter Seander, Isabelle Ståhl och Sabina Ögren.

Samtliga nominerade till Göteborgspriset 2010 hittar du här.
Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!