Göteborgspriset 2022 firades i Kungsportshuset

Här är de nominerade till Nöjesguidens Göteborgspris 2023

13:10 10 Jan 2024

Knölar har gnuggats, orakel har rådfrågats, minnen har kittlats. Här är de nominerade till årets upplaga av Nöjesguidens Göteborgspris.

Galan äger rum på Auktionsverket 19 januari och den ofrånkomliga efterfesten hålls på Yaki-Da där vi fyller hela huset tillsammans med bland annat Boys & Ivy, Niki Sadeghi + Karin Wramner, Emma Miller och TBA (ni vet hur det är). Boka in det i kalendern omedelbums. Tack till våra sponsorer: Pistonhead (utan alkohol), Fors och Lagerhaus.

Café


Smöriga bröd

Ett mackställe på Heden, kan det vara något? Bara de som inte varit där än kan svara nej på den frågan. Sedan april erbjuder Smöriga bröd vad som antagligen är de göttigaste mackor som någonsin serverats i ett parkeringshus och djungeltelegrafen har gått varm. Numera har de dessutom serveringstillstånd!

Inferno Online

Triggervarning tv-spel: i mars öppnade “internetcafét”, som den här sortens ställe kallades på 90-talet, Inferno Online mitt på Avenyn och sedan dess möts stans krogisar upp för att skjuta skallarna av varandra innan de går till jobbet och ibland efteråt. Man kan till och med få en öl till nattgibben!

Röda Rummet

När gänget bakom en satsning kommer från bland annat Bang Matbar, Stigbergets Bryggeri, Elis Corner, och Ahlströms vet man att något bra väntar. I Röda Rummet serveras allt från smördeg och smårätter till grogg. Hur kan man inte älska det?

 

Krog


Gurras

Stadens kanske hjärtligaste krögare Gustav Trägårdh har vigt stora delar av sitt yrkesverksamma liv till att förgylla Göteborgs gastronomiska utbud, men det är inte förrän nu han öppnat krog under eget namn. “Gurras befinner sig snubblande nära definitionen för en perfekt krog”, tyckte vår recensent.

Bikt

Alltför sällan går man från en krog nuförtiden med känslan av att ”detta är en riktig krog”. Men så är det med Bikt. En restaurang som aktivt drivs av sina ägare med en genuin och äkta passion för upplevelsen och dess gäster. Vänligt, proffsigt, varmt, folkligt, vällagat. Helt enkelt en jävligt trevlig restaurangupplevelse.

Poppy

Bakom Poppy står Tobias Jacobsen, tidigare kock på SK Mat och Människor,  vilket av naturliga skäl gjorde att förväntningarna på den här lilla kvarterskrogen på Fjärde lång var höga. Blev vi besvikna? Nej. På Poppy lämnas få saker åt slumpen och maten är otvivelaktigt ambitiös. A very serious contender i kategorin krog. 

 

Musik


Deki Alem

Deki Alems eklektiska mix av postpunk, rap, grunge, och drum n’ bass ledde dem inte bara till hyllade spelningar på både jubileumsfirande och Pustervik, den tog dem hela vägen ut i Europa. Visst var de nominerade även förra året, men EP:n Fluent Stutter var ännu ett bevis på bröderna Bennetts exceptionella musiköron och 2023 känns som avstampet för något riktigt stort.

Fågelle

Fågelle aka Klara Andersson tog farväl av Göteborg med det storartade albumet Den svenska vreden och vi kan bara konstatera att om västkustens pärla får någon att ur frustration skapa såhär vacker musik så vill vi inte att något ska förändras till det bättre. Som tur är finns åtminstone parhästen Henryk Lipp kvar i stan.

Terra

De som vet de vet att det ända sedan Svarta Lådan mest varit en tids- och konditionsfråga innan Terra skulle nå ut till den stora publiken. Kanske var det med Livslinjen det hände, ett album som vi dubbar till deras bästa hittills och ännu en triumf för Göteborgs ledande representanter inom ångestfylld indierock.

 

Mode


Abiti

Inne på Viktoriagården har snabbt och säkert Abiti etablerat sig som en institution för herrmodeintresserade. Här blandas stilsäker och noga utvald vintage med nyproduktion från etablerade och spännande märken. En separat butik med fokus på dammode är dessutom på gång, så snart täcker de hela registret.

Viktorya Abraham

När Nooshi Dadgostar går på Nobelmiddagen så går hon i en klänning från Viktorya Abraham. När Sara Shirpey går på Guldbaggegalan så går hon i en klänning från Viktorya Abraham. När Alva Bratt går på fest så går hon i en kjol från Viktorya Abraham. Ja ni förstår, 2023 var ett succéår för Viktorya Abraham.

Helena Lundström

Likt sin mednominerade ovan så har även Helena Lundström gått genom rutan under året som gått. Inte minst för att hon gjort klänningar åt Sarah Klang de senaste sju åren, utan även för att Märta Stenevi kom till riksdagens öppning iklädd en klänning signerad Lundström, enligt uppgift sydd av “en uppsättning kasserade gardiner och dukar”. Återbruk på allra högsta nivå helt enkelt. Och då har vi inte ens nämnt insamlingen till Läkare utan gränser.

 

Media


Konstab

Det börjar bli tjatigt att nominera Konstab år efter år men vad ska vi göra när de ständigt levererar höjdpunkter? Vernissage hos Gud är 93 minuter triumfbåge som kallats “en popcornrulle” och “Da Vinci-koden på LSD”. Båda sakerna kan definitivt vara sanna samtidigt, en sak är i alla fall säker och det är att resultatet blev ofelbart njutbart.

@tjafridafrida

Klubbfoto är en konstart som inte alla borde ge sig på. Men en som har hittat ett eget och underbart uttryck i den här charlatanfyllda genren är Frida Andreasen som lyckats knipa en nominering två år i rad. Kanske för att hon under året tagit ett rejält kliv och inte bara har förevigat Göteborgs uteliv utan även åkt land och rike runt för att lika stilsäkert som alltid dokumentera påkostade fester och event.

Fabian Wennerbeck

Multitalangen och exilgöteborgaren Fabian Wennerbeck har det tacksamma uppdraget att driva med stockholmare i direktsändning och få betalt för det. Vi som fortfarande lyssnar på radio vet tack vare honom vad vi ska snurra in varje morgon.

 

Bar


O/O Bar

När ett av stans bästa bryggerier startade bar tänker man ju spontant “vad kan gå fel” och det visade sig inte vara särskilt mycket. Ölen kompletterades med naturvin och förra året gjordes bejublade popups med både Broth Boy och Banh Mi. Stabilt!

Skeppet Gbg

Är det en livescen? Är det en restaurang? Är det en bar? Är det en inspelningsstudio? Japp! Från Skeppet går utsikten över Göta älv inte av för hackor och då har vi inte ens nämnt känslan man får av att svepa 20 cl Kölsch i kvällssolen. Att stans sjöbusar och hamnarbetare enligt uppgift har suttit här och ljugit för varandra i decennier känns inte orimligt.

Bar Minimal

Hantverkspizza och naturviner låter som en succékombo redan innan man vet att det är Bar Minimal vi talar om. Men vet man det så är man också införstådd med att den fantastisk stämningen, intimiteten, entusiasmen, minimalismen och exklusiviteten får oss att gå ned i brygga gång på gång. Andra nominerade året i rad dessutom. Sa någon mjukglass?

 

Klubb


Nawasaki

Från Nefertitis källare till Brewhouse, förlåt, Surr Arena var 2023 en framgångssaga för “asian appreciation”-klubben Nawasaki, årets kanske mest totala klubbkoncept där gästerna mötts av alltifrån Baymax-blimps till tatuerare, k-popband, dansuppvisningar, animé och you name it. Vi gillar ambition, och det här, det är ambitiöst.

The Queer Gaze

Är det en litteratursalong? Är det ett experiment? Nej, det är The Queer Gaze, som under våren och hösten under det fritt tolkade begreppet “litterär programserie” låtit queera poeter och författare kurera kvällar på Oceanens scen. Det har varit spretigt, publiken har förvisso bjudits på läsning och samtal - men också på experimentell musik, performance och livsråd. Det är svårt att förklara, men som tur är fortsätter konceptet över 2024 så du kan ta reda på mer själv.

Block8

Om man tycker att 700 kvadratmeter klubb i två våningar där det bästa av den lokala, nationella och europeiska underground technogräddan samsas om utrymmet låter kul, ja då har man antagligen tillbringat ett antal sena nätter och tidiga morgnar hos Klubb8. Att gänget bakom Klubb8 fattat att det inte finns några genvägar till varken det perfekta ljudet, ljuset eller stämningen är verkligen inte fel det heller.

 

Konst


@Boccard_

Man kan tycka att mosaik är en svårförståelig konstart men då har man inte sett  skärvorna av Notorious B.I.G. Via @boccard_ tolkar Abbe Boccard samtiden som mosaik och resultatet är både roligt och stiligt. Enligt uppgift kommer hans snart att få pryda en prominent plats i ett nöjespalats nära dig.

Drömmarnas monument

Sällan skapar en konstinstallation så mycket debatt som Drömmarnas monument gjorde denna jubileumssommar. En politiker kallade det “en soptipp, mitt i göteborgarnas vardagsrum” och det räcker ju gott för en nominering för ett verk som kommenterade hur stadens kulturplatser byggs bort, eller försvinner på grund av hyreshöjningar, nya höghus, fallna konstnärliga verksamheter och en minskad kulturbudget.

Rakel Bergman Fröberg

Det mänskliga djuret, skiftande laddningar, relationer och de fysiska avstånd som uppstår mellan människor och djur är några av de teman som Rakel Bergman Fröberg rör sig mellan, med konsten som både verktyg och dagbok. Oavsett om hon skapar installationer byggda av soprumsfynd, trägravyr eller grafiska blad, är det alltid mycket intressant och… lite obehagligt?

 

Teater / Scen


Jag ser allt du gör

Att fritt tolka Annika Norlins bok med samma namn är inte bara smart ur marknadsföringssynpunkt utan visade sig även vara smart i kvalitetshänseende när Norlins text varsamt adapterades till scenförutsättningar. Utsålt på Hagateatern och hyllande recensioner är en svårslagen kombo. 

Ett drömspel

Strindbergs klassiker har gjorts många gånger men aldrig såhär. I Ett drömspel på Folkteatern såg vi dansare och skådespelare briljera i deras respektive former av uttryckskontroll. “Det är vansinnigt vackert, skruvat och liknar ingenting jag sett förut” skrev en recensent och till det har vi inget att tillägga. Manus, regi, koreografi och scenografi i sällsynt symbios.

Kabul Sthlm Paris

Ett viktigt och mångsidigt scenkonstverk på Angereds teater där unga, svensktalande afghaner som alla hade skapat sig ett liv i Sverige, fick avslag från Migrationsverket, och flydde vidare för att istället söka asyl i Frankrike kommer till tals. Ett mångfacetterat och välkommet inlägg i debatten om migration och medborgarskap. Ett varmt och iskallt stycke dramatik.

 

Årets nöjesförbättrare


Nadja Noenphayak & Tommy Lee

Vågade med Nawasaki gå all in på ett asiatiskt tema som samlat en publik som i vanliga fall inte brukar träffas på samma ställen. Med ambition, energi och over the top-inställning kommer man långt - något som den här duon har visat i år.

@vagavagrafullpris

Sharon Berhane guidar genom @vagavagrafullpris inte bara till klimatsmart och ekonomiskt shoppande, hon gör det med en stor dos humor också. Dessutom anordnas med jämna mellanrum egna succéloppisar. Att bejaka begagnat är en sak, men att göra det tillgängligt, avslappnat och värt att följa är svårare.

Utopia Jazz

Det är synnerligen märkligt att det inte har funnits en jazzklubb i Majorna sedan tidigare, få områden i Göteborg har ju samma air av jazztobak och gubbkeps. Innan Patrik Kärn öppnade Utopia Jazz arbetade han som familjeterapeut och i någon form har han fortsatt på den inslagna banan som själslig balsamerare. Här umgås gammal och ung, hipster och hippie, ackompanjerade av det kluckande ljudet av ljus lager och dova omhuldande toner av Chet Baker.

 

 
Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar