Videopremiär: Adée – Woman

12:50 23 May 2014

Mellan den 12 och 15 juni pågår vad som kallats för ett feministiskt Almedalen. Det är Nordiskt Forum Malmö 2014 - New Action on Women’s Rights som samlar tusentals personer för att göra upp om nya strategier för att nå längre med jämställdhetshetsfrågorna. 
 
Sångerskan och producenten Adée har gjort konferensens officiella låt med det passande namnet Woman och vi har äran att premiärspela videon här på Nöjesguiden. Videon är producerad av Maria Nyholm i samarbete med Fembot Productions. Låten är skriven av Adée och David Ekströmer.
 

Hej Adée! Hur kommer det sig att Woman blev den officiella låten för Nordiskt Forum?
– Jag skrev Woman tillsammans med David Ekströmer i början av januari. Det var till min kommande EP. Vi kände att vi skulle vilja ha en gäst med. Rapparen Cleo stod högst upp på önskelistan och jag skickade därför iväg ett mail till henne. Hon skickade i sin tur vidare den till Vanessa Marko som därför kontaktade mig och undrade ifall Nordiskt Forum fick använda låten. Vanessa varit med och haft all kontakt med Nordiskt Forum åt mig och även varit ett kreativt bollplank när vi har behövt lite feedback på produktion och videoidéer, etc.

– Att Woman blev Nordiskt Forums officiella låt är främst tack vare Vanessa och Cleo. Men också David Ekströmer som gjorde en sådan fin produktion på den. Sedan var det tur att temat passade så bra in att Nordiskt Forum ville ha den.I videon får man se hur olika personer möter olika former av normerande påvisningar i de offentliga – bland annat hur man tilldelas en könsidentitet och den dagliga objektifieringen av kvinnokroppen.

Kommer du ihåg när eller vad som först fick dig att börja tänka på jämställdhetsfrågor?
– Jag vet inte när jag först blev intresserad av jämställdhetsfrågor. Jag är uppväxt med en otroligt stark mamma så jag har nog alltid tänkt på det. I och med att en del saker genast var svårare för henne som ensamstående.

– I producentsammanhang har jag till och från känt av ett tvivel på mina kunskaper. Bara för att jag är tjej så förväntas det genast att jag inte ska förstå vissa saker. Trots att jag är utbildad inom just musikproduktion har jag upplevt att det inte är alltid som mina kunskaper tas på allvar på samma sätt som om jag vore en man.

Hur ser framtiden ut? Kommer vi att höra mer av dig?
– Framtiden ser ljus ut. Jag släpper den nya EP:n den 29 maj och har tre releasespelningar innan Nordiskt Forum går av stapeln. Den första den 29 maj på Öland, den 31 maj i Stockholm på Pet Sound Bar och den 7 juni i Karlskrona. Sedan spelar jag på invigningen av Nordiskt Forum och på FATTA!s manifestation i Malmö. Sedan har vi också en hel del spelningar bokade efter det, bland annat augusti i Tyskland. Till hösten går jag nog in i studion igen och fortsätter att jobba på nytt material.

Mer om Nordiskt Forum finns att läsa här.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!