Foto: Pelle Tamleht.

Valborgsfest på Dragon Gate

16:36 25 Apr 2019

Under självaste Valborgsmässoafton tar arrangörerna bakom Technobastun över Dragon Gate, för en grisfest i tre akter. 

Tidigare i år kunde vi läsa om att Dragon Gate sålts, efter att ha legat ute på marknaden en längre tid. Under Valborg förvandlas hotellet till ett sagoland med mobil bastu och tre dansgolv där dj:s från hela världen turas om att få gästerna att dansa. Vi har pratat med Aaron Eklöf som är en av arrangörerna till festen. 

I eventet står det att ni erbjuder en darkride i tre delar, vad menas? 
En darkride är när man åker i en liten vagn genom en berättelse. Tretalsmystiken anspelar på de tre små rätterna - de tre dansgolven men även de tre akterna i vår Pekingopera. Vi blandar stiliserad rörelse, dans, mim, sång, och akrobatik till levande musik, om det så är dansk fartfylld analogtechno, för att berätta inte bara en historia, utan även en känsla.

Okej, men vilka är dessa tre akter? 
Jag kallar den första akten för Shaerhrimnir, krutet av konst och performativa akter lägger vi under denna tid. Særímnir är en myt om en gris som slaktades och åts upp på kvällen och återuppstod sedan dagen efter. I denna akt vill vi förföra och locka besökarna ner i en undre värld med konst, performance och livemusik. Akt två blir likt den europeiska operan mer av ett enormt dansnummer där alla är med. Akt tre förvandlas gästen till en gris när solen lyser in genom panoramafönstren i guldrummet.

Varför grisfest?
Festen är på Valborgsmässoafton och Uppsala ligger runt hörnet, det kan bli grisigt. Enligt den kinesiska kalendern är 2019 grisens år samt sommarsolens ankomst. Sen är ju charterkulturen rolig. Jag försökte göra en dansk fest för turistsvenskar i Köpenhamn en gång, Simon Spies ravebussar från Stockholm ner till kontinenten. Kanske blir det lite så med stombussarna från storstäderna ut på E4an och in i den stora öde skogen.

Dragon Gate såldes ju för inte allt för länge sedan, hur kommer det sig att ni fick arrangera en grisfest här?
Det är så mycket drömmar som förkroppsligas i hela huset. Som en hemlig trädgård. Mycket kring min kickstarterkampanj från förra året var en ren fantasi, men den fick genomslag. När det nära inpå köptes upp av nya ägare tog dem över ett ofullständigt men också ett utskällt projekt. På så kort tid har de redan visat mycket respekt mot Mr Lis ambitioner och stor dos kreativitet kring det hela. När vi kom uppdundrandes med Vice:s reportageteam för att gå en guidad tur smittades ägarna av vår entusiasm, hela anläggningen är ju som gjord för fest. Vi bakom grisfesten har tidigare arbetat mycket HBTQ-event vilket har varit något som Dragon Gates nya ägare vill uppmuntra. 

Kommer det gå att bo på hotellet?
Absolut, hotellrummen och sviterna är ju en historia i sig och stor del av upplevelsen. Överdrivet inredda i allt från smakfulla blomstrande guldtapeter till noggrann fengshuiplanering. En stor staty i guld kommer finnas som, enligt förre ägaren Mr Li, ska fungera som spirituell skyddsväktare för hotellets gäster. Sedan kommer vi ha lugnare platser för vila och återhämtning som en så kallad zen-zone i den gamla konferensvåningen. Där kommer värdar på plats se till att allt är lugnt och stilla. Denna plats är mycket viktig för oss och för våra gäster. 

Vad kan du säga om line-upen?
Som vanligt blir det en blandad kompott. En av Beijings bästa house-dj:s i Pei, USAs nya stjärna i Turtlebug, Danmarks mest hypade technoakt Schacke och vår vän kungen av acid Ceephax.  Sen massor av lokala från Stockholm, Gävle och Uppsala, ingen nämnd ingen glömd. 

Hur kommer man kunna ta sig dit? 
Smidigast är att ta länståg från Uppsala till Mehedeby, därifrån går skyttelbussar fram och tillbaka mellan stationen och Dragon Gate. Många delar säkert på bensinkostnaden och åker bil. 

Jag antar att det kommer finnas bastu, berätta om den! 
Hahaha, ingen bastu, inget party. Vi har bjudit in den mobila bastun och konstutställningen Artsauna denna gång.

Hur kommer detta event att skilja sig från tidigare technobastukvällar, förutom lokalen? Kommer ni anamma draktemat?
Poängen med Technobastun är aldrig att gästerna får allt serverat, gästerna i sig är själva festen så man kommer känna sig hemma. Likt våra tidigare fester som Vattenfestivalen på Nobelberget som avslutades med fyrverkerier över Nacka gillar vi att leka med upplevelserna. Det här blir som ett avsnitt av Defunctlands dokumentärer över berömda och ofta nedlagda åkattraktioner. Denna åktur är lika delar slottet i Sprited Away från ett obyggt Ghibliland, Ninnis Blå tåget i Eld & Lågor och den ursprungliga Katladraken på Junibacken innan den byttes mot en mindre läskig.

Vad får man inte glömma att ta med sig?
Handduk såklart. Och kanske en laddare antar jag. Man kommer aldrig kunna hålla sig från att fota loss i denna märkliga miljö även om det fotoförbud på flera platser.

Kommer ni arrangera flera event här?
Visst, skissar redan på ett DragonCon, Skandinaviens största brädspelskonvent. Jag är väldigt nyfiken på kung fu-templet också.

Technobastun är inte ensamma om att arrangera technofest på Dragon Gate. Mellan den 31 maj och 2 juni arrangerar även Technostate festivalen Scandinavia Electronic Festival på det gamla hotellet.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2019.

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!

Senaste filmrecensioner