Tidens anda – Göteborg, september 2015

Redaktion 14:46 28 Aug 2015

1. Broder Bokmässa
Henrik Berggrens mumlande passar utmärkt i Jazzhusets trappa och i folkölsluddiga TV-intervjuer, men bland kulturtanter på Bokmässan? Det finns en risk att han avslöjar titel och releasedatum för sitt soloalbum utan att någon ens förstår det.

2. 2015 års bästa PR-strategi
Hur undviker du krav på att ta ansvar när ditt företag gjort nåt dumt? Flytta fokus till människan bakom kritiken! Adam Tensta ifrågasätter TV4:s normaliserande av rasism och anklagas för att ha attackerat en tjej. Nicki Minaj menar att Anaconda-videon hade fått fler VMA-nomineringar om hon varit vit, sen handlar allt om hennes beef med Taylor Swift. Delar TV4 och MTV PR-personer? Eller finns två experter på att degradera rasism till Twitterbråk?

3. Drömhöst för feminismen
Inte nog med att Liv Strömquists Kunskapens Frukt sätts upp på Borås Stadsteater, systrarna Kronlöfs föreställning Slå Pattarna i Taket intar Folkteatern. En jämställdhetsivrande scenhöst är precis vad Göteborg behöver!

4. Fortune cookie eller True Detective?
”Det är bättre att gå innan de får dig att springa.” ”Gör inget utan att äta, ät inte ens.” ”Ibland är ditt värsta jag, ditt bästa jag.” Repliker från True Detective eller kommer meningarna från fortune cookies? Vi låter det vara osagt, men du kan nog gissa svaret.     

5. Välkommen till den nya innerstan!
Området utmed älven, mellan Lilla Torget och Rosenlund, har tidigare vänt sig till målgruppen ”bakfulla människor med craving för sunkig kinamat”. I och med att vår alldeles nya spårvagnslinje går just precis där blir det ändring på det, så håll utkik efter nya ställen det kommande året.

6. Housedj på barnkalas
Att samtliga mattrender från de senaste åren hade passat utmärkt på en sjuårings födelsedagskalas vet vi redan, men nu verkar ytterligare en kulturyttring gå i barndom. David Guettas Clap Your Hands fick arenahouse-publiken att släppa veven och istället klappa i takt sommaren igenom. Nu håller vi tummarna för att Avicii hänger på rytmiktrenden och gör en riktigt tung version av klassikern Huvud, axlar, knä och tå.

7. Se oss, älska oss!
Göteborg söker inte längre bekräftelse från Stockholm, vi vill att utlandet ska uppmärksamma oss. The Guardian nämner Göteborg med två halvpositiva meningar och hela staden kissar unisont på sig. New York Times tycker att vi bor på en trevlig plats, och Facebook får slut på delaknappar.

8. Liggcykelns enda funktion
Liggcykelns själva raison d’être handlar varken om komfort eller transport – det handlar om att vara världens säkraste preventivmedel. Köp en och lev för evigt sexlös du med.

9. Ölen som lärde sig skriva
Varför skriver en öl plötsligt uppmuntrande saker om hur fina dina Instabilder är? Pistonhead Foundation må vara ett bra initiativ, men 2010 ringde och ville ha tillbaka sin guerillamarknadsföring. Sen ångrade hen sig och bad oss behålla den.

10. Festivalminnet är kort
Du kommer tillbringa de kommande veckorna med att diskutera vilka akter som egentligen spelade på Way Out West. Du kommer inte minnas en enda. Du kommer vara tvungen att googla. Varje gång.

Bubblare: Akon på Zinkensdamm, Kombucha, varför folk vill springa lopp dränkta i färg, Mwuanas storhet.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2015.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!