Foto: Magnus Aronsson.

Technoprästen öppnar upp kyrkan för fler

15:31 25 Feb 2019

Han är prästen som välsignade technon och tog den in till Guds hus. Olle Liljefors har arrangerat technofester, Aviciimässor och housegudstjänster.

Under hösten 2018 arrangerades minnesgudstjänster i Hedvig Eleonora för att hedra minnet av Avicii. En av dem som ligger bakom initiativet är prästen Olle Liljefors som, under sina åtta år som präst, arbetat med att ta in modern musik i kyrkan. Det hela började 2012 när Olle tillsammans med församlingspedagogen och musikproducenten Johan Lindström fick idén att spela techno och house under en gudstjänst. Till en början möttes projektet av motstånd från Olles dåvarande chefer men Olle och Johan gav inte upp. De började arbeta på ledig tid och spelade in en skiva med kristen housemusik. Efter mycket hårt arbete och hjälp, från framförallt församlingens ungdomar, fick de ihop en mässa som hade premiär på Allhelgonakyrkan.
– Vi tänkte att det framförallt skulle komma vänner och bekanta till mässan men vi fick en chock. Det var kö utanför kyrkan och det blev startskottet för någonting nytt.

Efter konceptet i Allhelgona tog det fart, technomässan bokades till flera kyrkor runt om i landet och Olle åkte på turné. Han beskriver en varm, kärleksfull stämning där folk dansar i bänkraderna. Technomässan, eller House of God som mässan heter, är i grunden en vanlig mässa med predikan och nattvard bland rökmaskiner och strobes. Istället för psalmer spelas techno och housemusik. Besökarna är i blandade åldrar, från 80-åringar till ungdomar.
– Jag har haft som vision, under hela mitt prästerskap, att få öppna upp kyrkan en fredag kväll. Den står annars tom och stängd, det är så deppigt. Jag vill erbjuda en motkraft till att gå ut på klubb och spendera pengar på att supa sig full. Istället kan vi ses här, det är kvalitet på framföranden och öppet för alla.

Hur skapar man en stämning som ändå är avslappnad och klubbig, i en kyrka?
– Det bygger på att människor har en respekt för kyrkorummet. Det är inte så att vi står med alkoholmätare, och det kommer säkert folk som tagit ett glas vin till maten. Men det är inte vad det handlar om. Folk är skötsamma, även när man dansar och sjunger så har folk en slags respekt.

House of God har uppmärksammats internationellt, bland annat i The New York Times, och mött blandade reaktioner. Under den första tiden med mässan mottog Olle mycket arga mail från svenska men också amerikanska kristna. 
– Det är lite svårt att bemöta på mail eller sociala medier, men jag tycker att det är en spännande debatt. Under hela min prästutbildning har jag fått höra att det går utför för kyrkan. Det är färre som är medlemmar och det är färre som går på gudstjänst. Det är kul om man hittar nyckeln till att vända trenden.

Är det kyrkans problem? Att den är rädd att modernisera?
–  Absolut, man är lite rädd för att testa nytt men vi måste det för att vara relevanta. Det finns ett uppmuntrande till nytänk men man måste alltid tänka på att ha kvar det gamla och lägga till nytt, inte byta ut.

Ett annat sätt att modernisera sina mässor är att förändra språket. Olle vill bryta ’’kyrkiskan’’ för att öppna upp för fler att förstå vad som sägs under gudstjänsterna. Han väljer att inte tilltala Gud som en honom eller herre.
– Jag ser mer Gud som könlös, men om något kanske mer som kvinna och moder. Gud som härskare och konung stänger bara folk ute. Jag pratar mer om Gud som en ’’du’’ eller som det himmelska, och försöker hitta metaforer för att inte bli så himla patriarkal i språket.


Just nu arbetar Olle med projektet Hedvig Puls, tillsammans med organisten Ulf Norberg och kyrkans körer, med olika temakvällar. Där framförs tolkningar av kända artister i olika genrer.
– Vi kommer framföra mässor med bland annat Simon and Garfunkel, Kent och Metallica.  Det ska vara brett med genrer och musik och text som funkar i kyrkan, vilket det allra mesta gör.

Brukar ni gästas av artister? 
– Vi hade faktiskt Danny Saucedo som gästade technomässan men annars är tanken att det ska vara vår egna organist och kör som framför musiken.

Vet du om att folk kallar dig technoprästen?
– Haha, jag har hört det ja. Alltså jag gillar ju mer house och det är mest det som spelas också, men det är kul!

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!