Tanten med handväskan blir en staty

15:55 7 May 2014

Under Nordiska Rikspartiets demonstration i Växjö 1985 tog Hans Runesson den oerhört välkända bilden av en upprörd kvinna som slår sin väska i en nynazists huvud. Bilden har inte bara vunnit århundradets bild utan idag – nästan 30 år senare – även blivit en staty i brons.

Susanna Arwin är den akademiskt utbildade konstnär med olika inriktningar som måleri, interaktiv konst och konstglas, som också har gjort om den ikoniska bilden ”Tanten med handväska” till en staty i brons.

Skulpturen är idag runt 30 centimeter hög och kan just nu ses på hennes utställning Tantfullness i Edsviks konsthall i Sollentuna. I början av maj klubbades även beslutet att uppföra en statyn i naturlig storlek igenom, statyn ska stå på Stortorget i Växjö som mer bestämt är platsen där bilden togs.

Susanna Arwin har en stark relation till bilden som hon sedan kom att göra en staty av. Hon är för icke-våld men menar att bilden har två sidor, den fångar en våldsam handling men är samtidigt en tydlig manifestation – nu får det vara nog med våld. Det har sagts att Susanna Arwin ”hyllar det fina våldet”, vilket enligt henne själv kan vara sanning, men hon menar att man kan förstå kvinnan i bilden och hennes ilska, och att detta på något sätt blir ett undantag för icke-våldet. Statyn är för konstnären, som för många av oss andra, ett manifest för antinazism.

Läs mer om Nöjesguidens projekt Transform Today, om offentlig konst, här.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
0 Kommentera

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!