Stockholmspriset 2013: Scen

Redaktion 14:31 30 Jan 2014

Här är det absolut bästa Stockholm har att erbjuda just nu inom kategorin Scen!


Nina Stemme 

”När jag såg på dig hörde jag hemlighetsfull musik”, sjöng Nina Stemme som titelrollen i Salome på Kungliga Operan. Och alla i salongen kunde ha sjungit detsamma om henne. Vår svenska världssopran gjorde inte bara en av de svåraste operarollerna till sin, utan hela föreställningen. Gastkramande passionerat sjöng hon liv i den bibliska prinsessan som önskar sig Johannes döparens huvud på ett fat.


Vår klass

Teateråret 2013 skildrade rasism och intolerans, och årets viktigaste uppsättning på det temat, Vår klass, såg vi på Teater Galeasen. Tadeusz Slobodzianeks pjäs i Natalie Ringlers regi – om den polska byn där halva befolkningen 1941 mördade den andra judiska halvan – finns kvar i kroppen på alla som har sett den. Pjäs, regi, scenrum, ensemble – allt samspelade och drabbade, och fick det att handla om oss i dag.
Hej Vår klass! Har ni lyckats med det ni föresatte er med pjäsen?
– 
Svar på fråga ett: att säga att vi har lyckats är ett understatement: Vår klass satte teateragendan under hösten som helgjuten föreställning med en berättelse som berör, skakar om och aldrig upphör att vara angelägen. Teater bör alltid bottna i samtiden.


Shima Niavarani

Sedan vi för nio år sedan såg en självklar 19-årig stjärna blinka i Autodidakt i enmansakt på Södra Teatern har vi följt henne mellan stans teaterscener. Shima Niavarani är verkligen en übermensch, för att citera henne själv. Och efter det politiska aerobicspasset i Apatiska för nybörjare och den poetiska akrobatiken i Jag ringer mina bröder på Stockholms stadsteater under 2013 kan vi bara konstatera: det är dags nu.

Listan över alla de nominerade finns här.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!