På Medelhavsmuseet. Foto: Ove Kaneberg, Världskulturmuseerna.

Stockholms tio bästa museer

Redaktion 15:28 4 Jul 2016

Tro det eller ej – vissa dagar regnar det även i Stockholm. Tur att det finns så många oupptäckta museipärlor att besöka.

Här är Stockholms bästa museer.

1. NATURHISTORISKA RIKSMUSEET
Sveriges största museum, en Stockholmsklassiker och ljuvligt svalt när, till exempel, sommarhettan blir lite väl tropisk. Här samsas utställningar om människokroppen, dinosaurieskelett och allt man vill veta om liv i vatten – och till råga på allt kupolbiografen och planetariet Cosmonova.
Fri entré. Hitta hit: Tunnelbana till Universitetet.

2. ETNOGRAFISKA MUSEET
Ett av de fyra världskulturmuséerna i stan och enligt egen utsago “en plats för alla som är intresserade av världen”.  Plus för mycket trevlig restaurang.
Fri entré. Hitta hit: Buss 69 till Museiparken.

3. TEKNISKA MUSEET
Ett både teknikhistoriskt och framtidsintresserat museum som inget barn, vuxen eller någonting däremellan någonsin har kunnat motstå.
150 kronor/vuxen, 100 kronor/7-19 år. Hitta hit: Buss 69 till Museiparken.

4. SJÖHISTORISKA MUSEET
Sjöfartshistoria, krigsfartyg, sjökort och flytvästar – om Greyjoy av någon oförklarlig anledning är din favoritsläkt i Game Of Thrones är det hit du ska söka dig. Förutom att de kanske inte är så intresserade av flytvästar, då.
Fri entré. Hitta hit: Buss 69 till Sjöhistoriska museet.

5. MEDELHAVSMUSEET
Egyptiska gravkammare. En cypriotisk terrakottaarmé. Och en högaktuell del om den antikt syriska staden Palmyra. När du har tittat färdigt på utställningarna kan du med fördel föräta dig på baklava på tillhörande Bagdad Café.
Fri entré. Hitta hit: Tunnelbana till Kungsträdgården.

6. FJÄRILSHUSET
Blir det aldrig riktigt så varmt i ditt liv som du vill ha det? Uppsök genast Fjärilshusets tropiska regnskog och vandra bland fjärilarna. Flygfärädda kan istället besöka angränsande hajakvariet Haga Ocean.

155 kronor/vuxen, 75 kronor/4-15 år. Hitta hit: Buss 515 från Odenplan till Haga Norra.

7. MODERNA MUSEET
Just nu visas prickiga utställningen I oändligheten av konstnären och skulptören Yayoi Kusama på Skeppsholmens konstmekka.
Fri entré till övriga museet, 150 kronor/vuxen till Yayoi Kusama-utställningen. Hitta hit: Tunnelbana till Kungsträdgården eller buss 65 till Moderna museet.

8. NORDISKA MUSEET
Råkar du ha intressen som rör sig kring ölbryggande, svensk möbelhistoria och fyrtiotalets folkhem? Vilken utsökt tur att Nordiska museet finns. För barnhavande finns det en nästan ofattbart bra lekstuga från artonhundratalet.
100 kronor/vuxen, fri entré upp till 18 år. Hitta hit: Spårvagn 7 till Nordiska Museet/Vasamuseet.

9. SKANSEN
Skansens djurpark kräver förmodligen ingen närmare förklaring, men på Djurgårdens skans finns även en samling hus från både stad och landsbygd från förr och en mängd trädgårdar att vandra i.

180 kronor/vuxen, 60 kronor/6-15 år. Hitta hit: Spårvagn 7 eller buss 67 till Skansen, alternativt färja från Slussen till Djurgården.

10. ARMÉMUSEUM
Svensk krigshistoria från 1500-tal till nutid, modern och dåtida militaria, och ett rum dedikerat till Raoul Wallenberg. Uniformsintresserade göra sig verkligen besvär.
Fri entré. Hitta hit: Tunnelbana till Östermalmstorg.

Stockholmssugen? Läs även om Stockholms bästa glass och Stockholms bästa badplatser.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!