Stockholms oljud - nu tonsatta!

Sandra Nelson 07:38 5 Aug 2009

 Johan Kindbom

Foto: Johan Kindbom

Ström-programledaren och musikern Håkan Lidbo och etnologen Elin Franzén har lyssnat till Stockholms alla oljud. Ni vet, tunnelbanegnisslet vid Östermalmstorg, killen som spelar munspel på Drottninggatan och alla jävlar som inte har vett att tala lite tystare i mobilen. Men med Oljud Stockholm har de vänt på problemet och gjort musik av de ljud som till vardags driver oss till vansinne!Andreas Tilliander
, Noisebud, Sophie Rimheden, Yourhighness och Håkan Lidbo är de artister som medverkar i projektet. Utställningen öppnar den 11 augusti på Musikmuséet i Stockholm.

Nöjesguiden fick en liten pratstund med Håkan Lidbo!

Har Stockholm sina egna ljud, finns det ett stockholmskt soundtrack som skiljer sig från alla andra städer?

– Stockholm har så klart tunnelbaneljuden som är unika. Vi går snabbare än någon annan stad i Sverige så det är snabbare fotstegsljud än på andra håll. Vi pratar mindre med folk vi inte känner än i många andra länder så tystnaden mellan folk är ett stockholmsljud. Ett ganska trist sådant.

Sedan är det mer naturljud än man tror i Stockholm. Vattnet låter och skapar en speciell akustik. Och det finns massor av fågelkvitter i Stockholm på sommaren men man måste liksom ställa om öronen för att höra kvittret för man ser ju inte så mycket fåglar och tror därför inte att de hörs. Men de hörs hela tiden.

Sedan är vi väldigt sparsamma med att använda biltutor jämfört med andra storstäder. I sydligare länder betyder ett tut "här kommer jag, se upp käre vän så vi inte kör på varandra". I Sverige betyder det "jävla idiot, hur fan kör du?"

Alla städer har egna ljud men eftersom trafikbullret är en så stor del av ljudet är det inte så lätt att urskilja skillnaderna. Den dag vi får elbilar överallt så kommer städernas verkliga ljud att höras och då är det viktigt att vi har vårdat våra stadsljud.

Vilket är det värsta oljud staden skapat?

– När vi frågat folk verkar det som folk tycker sämst om det fasansfulla gnisslet från dom gamla tunnelbanevagnarna på sommaren när man måste ha fönstrena öpnna. Och särskilt mellan Centralen och Östermalmstorg där kurvorna gör det extra gnissligt.

Nu i sommar har SL inga gamla vagnar i trafik alls, det är en ny grej, så det tycker nog många är skönt. Annars är allt för personliga mobilsamtal på bussar och i tunnelbanan något som irriterar folk mycket.

Hur kom du på idén - är det ett sätt att stå ut?

– Genom att lära sig betrakta allt oljud som potentiell musik blir det mycket lättare att stå ut med oljuden. Ofta har Fylkingen konserter som låter betydligt jobbare än de gamla tunnelbanevagnarna och ändå kostar det en hundring att komma in. Man kan alltså välja att uppfatta oljudet som en tillgång, kanske till och med som musik - eller bara som en förorening.

Som mycket annat i livet är saker och ting som de är och det är inte mycket man kan göra åt det. Buller finns och ska vi bo så här många på samma ställe och kunna transportera oss snabbt och enkelt så blir det buller.

Folk som varit på semester i Istanbul eller Marakesh pratar ofta om vilket magiskt ljud det var; minareterna som skrålande, försäljare som skrek och en massa djur till försäljning mitt i stan. Så himla charmigt tycker man - tills man kommer hem till Stockholm igen, då blir hemma-oljuden plötsligt jobbiga. Vi kanske ska lyssna mer på Stockholms ljud och oljud och lära oss uppskatta de som en tillgång, kanske t.o.m. en turistattraktion?

Vilket stockholmsljud är det vackraste?

Ljudet av en konsert eller festival som bullrar en bra bit bort. När man går in på en festival och ännu inte har fattat vem det är som spelar eftersom man bara hör basen. Det är mysigt. Eller nån demonstration. Man hör att folk skriker och sorlar men man kan inte urskilja några detaljer, det är fint.

Ett annat jättevackert stockholmljud är när Tjejmilen eller Stockholm Maraton går nedanför fönstret utan att man tänkt på det. När hundratals gympaskor kommer springande över våt asfalt låter det väldigt mystiskt och vackert.

 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!