En av Stockholms bästa, mest klassiska vintagebutiker.
Fler och fler av oss förstår att vi inte kan köpa alla våra kläder från massproducerande, människo- och miljösöndrande kedjor. Men hur ska man veta var man ska gå för att slippa märkligt luktande och ganska fula second hand-kläder?
Emma Veronica, officiellt kvalificerad för att prata om vintage.
För att ladda upp inför vårt sammanställande av den ultimata second hand-listan pratade vi med Emma Veronica Johansson, stylist extraordinaire och erkänd vintagedrottning, om hennes bästa tips.
Vad är det som gör en second hand-butik bra?
– Fyndpotentialen, såklart! Sedan kan jag uppskatta när de sorterar efter storlek, fast det är ju rätt ovanligt. På något sätt är ju okunnig personal något som kan bidra till fyndfaktorn, typ när en Odd Molly-kofta kostar tusen kronor och man hittar en Ossie Clark-klänning för en femtiolapp i samma butik, samtidigt som det vissa dagar är mer kul att stå och gagga i timmar med en kunnig ägare. Jag gillar även att bli lämnad ifred. Värst är när någon ropar genom butiken att "det där är sextiotaaal" när man håller i ett plagg, man bara: "oh, really?".
Vilken är den bästa vintagebutik du någonsin varit i?
– När jag var sexton tog jag bussen i typ två timmar upp till byn Mellerud, till en second hand-butik som jag hade hört viskas om hade jättemycket fina saker. Men när jag kommer dit, en halvtimme innan stängning, är allt de har noppiga tights och Nalle Puh-tröjor från H&M. Jag frågar om de inte har något "äldre" och blir efter typ tredje gången jag frågar uppsläppt till en hemlig övervåning, med ett rum som typ bara har gamla kläder, accessoarer, trinkets från 40-talet och framåt för inga pengar alls. Blev helt tokig, ville köpa allt och fick panik. Det här var ju innan Beyond Retro och vintagehets, när gamla saker fortfarande krävde en ansträngning för att hittas, så jag räknar det fortfarande till en av mina bästa "vintageupplevelser".
Berätta om det allra bästa fynd du har gjort!
– Jag har säkert fyndat någon klänning för tio kronor som går för x antal tusenlappar på Ebay både en och två gånger, men frågan är om det räknas som ett fynd om det inte kommer till användning? Jag räknar en beige, dubbelknäppt Yves Saint Laurent-blazer från åttiotalet för trehundrafemtio kronor, och min 101801 Icon Coat från Max Mara nedprutad till femhundra, till mina bästa fynd. Ytterplagg känns ofta "fyndiga" eftersom de kommer till användning! Dock tycker jag nästan alltid att jag fyndar, jag är en riktig snåljåp när det kommer till kläder nuförtiden, haha. Inget får typ kosta över tusen kronor, oavsett vad det är, det känns helt orimligt.
Neon och ryggsäckar – typiskt Humana.
Låt oss alltså presentera: listan över Stockholms 10 allra bästa second hand-butiker.
1. Humana
Adress: Timmermansgatan 23, humanasecondhand.blogspot.se
Öppet: vardagar 10-18, lördagar 11-17
Frekventeras flitigt av diverse klubbkids och Södra Latin-elever (som att det vore två olika samhällsgrupper!), samt Rebecca & Fiona med tillhörande fanskara. Har mycket neonfärgat och magtröjor. Hög fyndpotential.
2. Old Touch
Adress: Upplandsgatan 43, oldtouch.se
Öppet: vardagar 11-18, lördagar 11-15
Redan 2005 prisade vi, som än idag citeras på hemsidan, Old Touch för deras "riktiga guldkorn till låga priser".
3. Lisa Larsson
Adress: Bondegatan 48, lisalarssonsecondhand.com
Öppet: tisdag-fredag 13-18, lördagar 11-15
Klassisk piffig vintagebutik i SoFo (används det uttrycket fortfarande?), 30- till 70-tal och lite nutida. Ger dessutom de kläder som inte säljs till välgörenhet.
4. Stockholms Stadsmission
Adress: Skånegatan 75, stadsmissionen.se
Öppet: vardagar 10-18.30, lördagar 11-17, söndagar 12-16
En av flera bra stadsmissioner i stan, där även Hagagatan bör få ett omnämnande. Fina remakes på kläder de fått in. Hedervärt prisvärt.
5. Emmaus Vintage
Adress: Peter Myndes Backe 8, emmausstockholm.se
Öppet: vardagar 10.30-19, lördagar 11-17, söndagar 12-16
Väl utvalda plagg, delvis sorterade efter märke. Fyndpotential: hög. Även vanliga Emmaus, vägg i vägg, kan överraska.
6. Judits
Adress: Hornsgatan 75, judits.se
Öppet: vardagar 11-18.30, lördagar 11-16.30
Ännu en klassisk adress. Perfekt för klänningsbärare och vintageintresserade av det mer klassiska slaget (läs: inte tidigare nämnda klubbkids).
7. Myrorna
Adress: Kolargatan 2 i Ropsten, myrorna.se
Öppet: vardagar 10-18, lördagar 10-17, söndagar 12-16
Ett gigantiskt Myrorna, klassiskt på så sätt att man tvingas leta igenom mycket skräp – men då hittar man också mycket fint.
8. Epok
Adress: Odengatan 83
Öppet: vardagar 11-18, lördagar 11-16
Hyr ut och säljer de mest fantastiska kreationer. Ägs av en ofattbart välinformerad kvinna. Ta din tid här.
9. Beyond Retro
Adress: Åsögatan 144, beyondretro.com
Öppet: vardagar 11-18.30, lördagar 11-18, söndagar 12-17
Säga vad man vill om den (förvisso något övergångna) Beyond Retro-hypen, men de har åtminstone ett väldigt välkurerat sortiment.
10. Lyckliga gatan
Adress: Svandammsvägen 8 i Midsommarkransen, lyckligagatansthlm.se
Öppet: lite då och då, se hemsidan
Döpt efter Anna-Lena Löfgrens ljuvliga stycke. Behövs ytterligare motivering? Passa på medan den fysiska butiken finns kvar, det ryktas om att de ska flytta till internet.
Har du egna tips på second hand-pärlor? Berätta gärna – med respektfull ton – i kommentarsfältet.