Oscar och Jens Wallin.

Sneakerstvätten tror på alla sneakers lika värde

10:54 31 Mar 2021

En hipsterpizzeria som lades ner innan den ens hann öppna blev till en kemtvätt för sneakers. The shoe must go on. 

Det finns tillfällen då verkligheten överträffar dikten och Hornstull blir mer Hornstull än när någon drar ett sarkastiskt skämt om Hornstull. Ett sådant tillfälle inträffade i början av mars 2021 när Jens "Jesse" Wallin tillsammans med sonen Oscar slog upp portarna till Sneakerstvätten på Hornsgatan 156. 

I lokalen har det tidigare hunnit ligga en deli, men innan Oscar och Jens tog över den byggdes den om till pizzeria. Ett fläktsystem kom emellertid i vägen för planerna för denna, och pizzerian lades i mjölpåse innan den ens hade öppnat. Jens jobbar till vardags med radio och Oscar som musikproducent, men när pandemin slog till och Oscar själv åkte på covid valde han att flytta hem från Los Angeles. Nu ser vardagen helt annorlunda ut. 
– Jag står här från morgon till kväll och när jag inte tvättar skor plåtar jag dem och snyggar till bilderna i photoshop. Det blir så när man helt plötsligt har lite för mycket tid. 

Precis när vi ska börja intervjun kommer det in en kvinna i 30-årsåldern i butiken för att hämta upp sina sneakers. Jens håller stolt upp ett par skinande vita vintageskor.
– Åh, vad fint!
– Det var faktiskt precis en annan kund här och ville köpa dem, du är inte sugen på att sälja?
– Haha, nej. 

Det är nästan som att duon skulle ha iscensatt besöket.
– Haha, det skulle man kunna tro, säger Oscar. 

Är det där en typisk kund?
Jens: Det finns ingen direkt typisk kund, förutom att många såklart bor i området. Men om du tittar ut genom fönstret ser du ganska snabbt att majoriteten av dem som passerar här bär sneakers på fötterna. De är våra kunder. Det känns också som att det ligger rätt i tiden, folk tänker mycket mer på att de inte bara ska köpa nytt. Men kunderna är alltifrån sneakerheads med svincoola skor till äldre damer med Ecco. Jag vet inte vad sneakersvärlden skulle säga om det, men här tror vi på alla sneakers lika värde.

 

"Vi tror på alla sneakers lika värde"

 

Var kommer idén till detta ifrån?
Jens: Jag jobbar med radio till vardags, och det var i ett samtal med min kollega Josefin Craaford som tanken på att det borde finnas någonstans att lämna in sina skitiga skor dök upp. Så dök den här lokalen upp och ett par månader senare är vi igång.

Gjorde ni någon marknadsanalys innan ni bestämde er för att satsa?
Oscar: Nä, det var egentligen bara på feeling.
Jens: Jag tror inte du kan riktigt göra en marknadsundersökning för detta.
Oscar: Jag har precis kommit hem från Los Angeles där jag bott några år och där är det en jättegrej. Inte minst med Jason Markk, vars produkter vi också använder. Så trenden finns och funkar internationellt.

Är ni själva sneakersheads från början? 
Jens: För mig är det lite en revansch då min mamma inte tyckte att sneakers var riktiga skor.
Oscar: Jag jobbar vanligtvis i musikbranschen där intresset för streetwear och mode generellt är vansinnigt stort, då kommer det intresset på köpet. 

Vi skojar ganska ofta om Hornstull som ett av Stockholm hipstermeckan och jämförelser dras inte sällan till Brooklyn. Ni spär inte direkt ut den fördomen? 
Oscar: Haha, nej verkligen inte. Vi spär på den så gott vi kan. Skillnaden i sneakerskulturen mellan Sverige och Usa är väl annars att det är mer samlare där.
Jens: Det svenska klimatet gör också att skorna slits väldigt mycket fortare här.

Sneakerstvätten hade lika gärna kunnat vara namnet på en ny produktion för SVT Play där lantisar skulle skratta rått åt Stockholmarnas senaste påhitt, eller har jag fel?
Oscar: Det finns säkert de som skrattar, men senast igår ringde en kvinna från Dalarna och ville ha tips på hur man tvättar sina sneakers.
Jens: Det är väldigt mycket tanter som ringer faktiskt.
Oscar: Vi hade faktiskt ett äldre par här som erkände att de hade skrattat åt oss först. Nu har de lämnat in fem par redan.

Fördomarna till trots står jag ändå här och lämnar in ett par sneakers för tvätt och färgförbättring. Kanske att jag slänger med ett par nya snören också. Skorna i fråga är ett av mina favoritpar som jag köpte i en hipp butik i Hong Kong för drygt ett år sedan. 

Hur lång tid tar det och vad kostar det? 
Oscar: Det beror såklart på vad som behöver göras och vilket material det är.

Det är ett par Adidas boost.
Oscar: Just ultraboostsulan är faktiskt den som är absolut svårast att rengöra, då materialet är så poröst och smuts letar sig in i själva materialet. Den är jätteskön att gå och springa i men otroligt svår att få ren.

Hjälper det att sulan är svart?
Jens: Halleluja, det gör det verkligen. Oftast om du har en svart sula räcker det med en tvätt och nya snören.
Oscar: Men för att svara på din fråga så skulle det gå på ungefär 320 kronor totalt. Sen finns det skor vi totalrenoverar från grunden, då handlar det såklart om ett större jobb.

Jens: Det går nästan att jämföra med att restaurera konstverk, då det är samma typ av process och samma penslar.

Tar vi generellt för dåligt hand om våra sneakers?
Jens: Japp.
Oscar: Vi bor som sagt i ett land med rätt risigt väder, och skor slits snabbare här. Därför förstår jag om folk inte pallar ta hand om dem. Jag tror dock att pandemin har gjort att folk är hemma mer och har mer tid att ta hand om sina prylar, så intresset har ökat jättemycket. 

Hur länge skulle ni säga att ett par sneakers håller, om man tar hand om dom rätt?
Jens: Du kan ha dem hela livet om det är riktigt bra kvalitet. Vi har precis restaurerat ett par som har över 50 år på nacken.
Oscar: Ett par gamla german army trainers, GAT. Det är alltså Puma innan Puma blev Puma.
Jens: De gjordes till tyska armén en gång i tiden och är av riktigt snyggt läder. Otrolig kvalitet.

Det öppnar ett till ställe precis här runt hörnet snart. Vi som ställde oss frågande till om det fanns plats för en sneakerstvätt ställer såklart oss ännu mer frågande till om det finns plats för flera i samma stadsdel? 
Oscar: Jag tror faktiskt att det bara är positivt. Ju fler som börjar använda en sån här tjänst desto bättre.

Vad hände med gänget som skulle öppna pizzerian då? Det visade sig att ventilationen inte riktigt tillät en sådan verksamhet, men gänget bakom densamma bor faktiskt precis i närheten och har själva lämnat in sina skor för tvätt. Pizzerian öppnade de till slut istället i Aspudden. Stockholms Williamsburg.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2021.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!