Secreta – sexhjälpmedel för individer med funktionsnedsättningar

18:05 15 Apr 2015Secreta vill göra det lättare för assistenter att hjälpa funktionsnedsatta med sina sexuella behov. Därför lanserar de nu en serie sexhjälpmedel med ergonomiska handtag.


Nej, okej, riktigt så är det inte. Secreta är inte ett riktigt företag, istället är det GIL, Göteborgskooperativet för Independent Living, som hittat på alltihopa. Verksamhetsledaren Anders Westgerd berättar:
– Secretas produkter är en ganska hemsk illustration av verkligheten, som vi använder oss av för att väcka debatt och ge uppmärksamhet. Sex är ett tabubelagt ämne, och vill man nå ut är det en dörröppnare. Det handlar inte så mycket om sex egentligen utan snarare om synen på våra liv.

Han säger att problemet ligger i att individer med funktionsnedsättningar inte förväntas kunna styra sina egna liv, och att det som väljs åt dem snarare handlar om schemaläggningar och processer än att faktiskt leva. Allt blir en mekanisk och institutionell process, och det är just vad Secreta, på ett rätt provocerande sätt, visar. GIL har till och med gjort en instruktionsvideo som assistenter kan använda sig av när de ska använda sexhjälpmedlen.
– Sexualitet är ett återkommande tema i media, film, tidningar och TV-serier, men det är sällan funktionsnedsatta förekommer i det sammanhanget. När det väl porträtteras så är det som något avvikande och perverst, och det handlar om hjälpmedel och ställningar snarare än lust. Vi är väl kåta precis som alla andra.

Kampanjen består av tre sexhjälpmedel, en dildo, en lösvagina och The Fist of Adonis, en näve och arm modell större som förstås är avsedd för fisting. När jag pratar med Anders Westgerd är han mitt uppe i Leva & Fungera-mässan, där Secreta och dess produkter har presenterats för första gången. Än så länge har reaktionerna varit positiva.
– Det är många som skrattar åt det och tycker att det är en fantastisk väg att gå. Andra känner en klump i magen eftersom det här verkligen relaterar till deras verklighet. Ingen har varit arg än, men det kommer säkert.

Det är inte första gången GIL lanserar en oortodox kampanj. Kanske minns du CP-dockan och CP-ölen? Den sistnämnda togs fram för att lyfta frågan om hur funktionsnedsatta behandlas på krogen och belönades med otaliga priser. Secreta är ytterligare ett steg mot att förändra de attityder som finns mot individer med funktionsnedsättningar.
– Vi vill få möjligheten att leva som fullvärdiga samhällsmedborgare, och sätta agendan för våra liv själva. Det är förmyndarattityderna, att andra människor tror sig veta bättre vad vi behöver, som vi vill röka ut.

Läs också: Gör klubben tillgänglig för alla.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!