Så undviker du bedragare och perversa hyresvärdar

09:00 12 Feb 2016

Är du kvinna? Har du sökt bostad i Stockholm någon gång de senaste åren? Då har du förmodligen också fått ett antal bisarra mejl av, förslagsvis, män som gärna hyr ut ett rum till dig i utbyte mot att du städar alla utrymmen eller att han får suga på dina tår.

Telefonsamtal där någon flämtar i luren, obehagliga sms, dickpics, fejkprofiler på Facebook och snubbar som till en början har en superfin våning att erbjuda, men slutligen, efter en veckas chattande, erkänner att han inte har någon lägenhet utan bara tyckte att du var söt på din bild och undrar om du vill komma över och Netflix n’ chilla. Vad är det för fel på folk egentligen?

Häromveckan fick undertecknad en bild av en fejkad kvinnlig hyresvärd på Facebook, på en man i spetsnegligé, prinsesstiara och en mask i form av ett gristryne. Jag har själv jobbat med internetsäkerhet, men insåg ändå inte i tid att jag inte pratade med en hyresvärd utan en vanlig pervers snubbe. När man är i desperat behov av någonstans att bo på en hård och smal marknad friar man ofta hellre än att fälla.

Här kommer, alltså, några tips som kan vara bra att ha när du söker boende.

OM DU LAGT UT EN ANNONS

• Kolla mejladressen. Heter den ”jaglskarfitta@hotmail.com” är det antagligen ingen seriös hyresvärd, eller hur? 
• 
Om hen skickar med sitt telefonnummer – kolla upp det. Det är bra om numret är kopplat till ett namn, dubbelt så bra om namnet du hittar matchar med namnet hen använder i mejlet. 
• 
Att ha en bild i din annons är faktiskt ganska onödigt. Varför behöver en hyresvärd egentligen veta hur du ser ut? Jag förstår att din chans att få boende ökar om du visar dina blåa ögon och ditt ariska blonda hår i annonsen. Men faktum är att det sitter en hel del weirdos och kollar igenom bostadsannonser, endast i syfte att hitta unga, söta människor att starta sexiga mejlkonversationer med. 
• 
Telefonnummer är riskabelt. Det lockar de hyresvärdar som inte orkar mejla och rensar bort många oseriösa mejlare, men lockar också många muppar. Ännu fler om du har en fin bild på dig själv, girl. Jag vet inte riktigt hur män fungerar, men tydligen går många av dem in och läser bostadsannonser, tittar på bilder och tänker ”Fin tjej! Hon söker lägenhet, men jag kan ju ringa och kolla läget ändå! Fråga om hon vill ses? Eller bara stöna i luren medan hon frågar vem fan det är som ringer.” Det här händer på riktigt. 

Där har du de största fällorna vid annonsering. För att få fler svar på din annons rekommenderas en utförlig beskrivning av dig själv och vad du söker för sorts boende. Vissa försöker göra En Rolig Annons om hur de är ”världens sämsta hyresgäst” eller något annat klickvänligt, men det blir lätt smaklöst. Fast du kan ju alltid försöka. 

OM DU SÖKER I EN BOSTADSGRUPP PÅ FACEBOOK

• Var beredd! Ta på dig din internettrollsäkra väst och sätt på dig granskarglasögonen. 
• 
När någon kontaktar dig – kolla upp profilen. Verkar den legit? Se efter om hen har många vänner, bilder och lite timeline-historia. Har hen likes på sina profilbilder? Några kommentarer? Om profilen verkar blek och tunn innehållsmässigt är det stor risk att det här kontot startats för bara ett par veckor sedan, i syfte att försöka lura hem unga, desperata bostadssökare. 
• 
Var uppmärksam i Facebook-chatten. Om den potentiella hyresvärden du pratar med faktiskt vill hyra ut till dig är det bostaden ni bör prata om. Det är självklart förståeligt om hen vill veta vad du är för en person – vad du gör på fritiden, vad du jobbar med, om du har fast lön och så vidare. Men om hen frågar om du gillar att "leka", eller undrar vad du har för underkläder – lämna konversationen.
• 
Om hyresvärden vill ha så kallad ”förskottshyra” innan ni skrivit kontrakt – säg upp all kontakt. Ingen seriös uthyrare vill ha deposition eller förskottshyra innan lägenheten är visad och kontrakt är skrivet. Det kan röra sig om en orimlig idiot som faktiskt äger en lägenhet, men förmodligen är det en bedragare som har begärt samma ”förskottshyra” av trehundra andra bostadssökande.

Sist men inte minst! Om det låter för bra för att vara sant, är det förmodligen det. Om priset är väldigt lågt i kontrast till bostaden kan du räkna med att något är fel. Blir du, som jag, erbjuden en visning för en tvåa på Odenplan för 500 kronor i månaden kan du vänta dig en spetsklädd snubbe med gristryne i dörröppningen.

Läs även: "Nöjesguiden #2: Alla artiklar på temat bostadskrisen". 

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!