Rum för spel

14:13 13 Jan 2023

Nöjesguidens spelredaktör Michael Gill reste till huvudstaden för att testa Sveriges första hotellrum dedikerat till gamers. Så här bra var det.

Finns det något värre än att resa och ha den där gnagande känslan i bakhuvudet att när du sitter och bläddrar bland hotellkanalerna så gibbar polarna i klanen på som vanligt hemma vid datorerna? Ja, det gör det förstås. Men för oss som inte vill pausa vårt spelande bara för att vi sover i en annan säng har Nordic Choice Hotels och Quality Hotel Globe lanserat lösningen på nästan alla våra problem: Room for gaming.

Det första som möter ögat när vi kliver in i gamingrummet är pulserande LED-ljus från alla håll och kanter. Första intrycket är intensivt men faktiskt inte alls otrevligt, särskilt inte efter promenaden genom Globenområdet som fick oss ifrågasätta om färger och värme ens existerar i den här världen längre. Det går dock rätt fort att tona ner de mest hysteriska blinken, som för övrigt verkar vara röst- och ljudstyrda. Ovanför den bekväma queen size-sängen hänger en tavla med klassiskt Tetris-motiv, men utöver det känns rummet rätt standard när ljusshowen är över. 

Frånsett från själva centerpiecen i det hela då: gamingriggen.

Längst in i hotellrummets själva hjärta står den. En ganska fett speccad spel-PC uppsatt för att du snabbt och enkelt ska kunna köra igång favoritspelet och streama direkt. Två Lenovo Legion-skärmar, mikrofon, hörlurar, högupplöst streamingkamera och en LED-platta som ger mjuk belysning när du filmar dig själv, som man ju gör. Det mesta du kan tänkas behöva finns här. Hotellkedjan uppmanar gästerna att ta med och testa sina egna prylar - men tar helt rimligt inget ansvar för att dina favorithörlurar ska fungera med rummets setup. 

Som du kanske förstår är spelrummet framför allt inriktad till PC-spelare. En viktig parentes är också att du som gäst kommer behöva logga in på dina egna konton och spela dina egna spel. För oss som hade hoppats att det skulle kännas som att få fri tillgång till storebrorsans Nintendo-samling är det kanske en besvikelse. Men för den som hängt med i esport-Sveriges utveckling under de senaste tio-femton åren är det helt naturligt. Stockholm har nämligen vuxit till att bli en skådeplats för några av världens viktigaste esportevent. Tanken att tillbringa dagarna med att se på CS:GO eller DOTA på Annexet eller i Avicii Arena för att sedan lana hela natten på hotellrummet låter, åtminstone i teorin, helt fantastiskt.

På papperet är Gaming room-idén underbar. Men i praktiken, för att få allt att fungera, behövs en hel del tekniska lösningar som skaver lite. Om jag loggar ut och stänger av datorn måste jag ladda ner spelet igen nästa gång jag slår på den. Och även om hotellets uppkoppling är blixtsnabb innebär det en uppstartstid som är lite för lång. Det är en förståelig lösning då jag ju inte vill riskera att någon av mina inloggningsuppgifter blir kvar på hotelldatorn - så en rensning är ett måste. Jag är också utelåst från en del datorinställningar jag gärna hade lekt med, men återigen misstänker jag att säkerheten får stå högst på prioordningen.

Med det sagt är en sak ändå säker: jag hoppas att fler rum, på flera hotell och i flera städer,  utrustas med spelriggar av den här sorten. Konceptet är ju rakt igenom fantastiskt.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2023.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!