Samboii, Adam Kanyama och Gedz. Foto: Saga Berlin.
Den svenska hiphopen har aldrig varit så het som nu, från att ha setts som något till för en liten grupp till en folkkär genre. Många nya talanger har intagit de stora scenerna, och ett gäng vi nog kommer få se mycket av i framtiden är kollektivet OAIM (One In A Million), som består av Adam Kanyama, Gedz och Samboii.
I början av november kom den hyllade singeln Avundsjuka och den 26 november släppte de sin första EP Lyxproblem. Vi har pratat med den kanske sen tidigare mest namnkunniga av medlemmarna – Adam Kanyama.
Hur bildades OIAM?
– Sam lärde känna Gedz i gymnasiet i Nacka. Jag träffade Gedz i studion i Fryshuset en gång och sen träffades vi alla när vi uppträdde på samma scen i Hallonbergen 2012. Sam hade en idé om att skapa en klick där vi samarbetar och supportar varandra, och jag hade en skivbolagsidé sedan innan med just det här namnet (One In A Million) i tanken, och då kombinerade vi båda idéerna som blev den här klicken.
Varför kallar ni er One In A Million? Vad gör er annorlunda?
– Vi tror på att alla är en på miljonen, alla är unika på sitt sätt och det vi gör är en kombination av våra styrkor. Vi vill uttrycka det och utnyttja vår fulla potential tillsammans. Det finns inte så många unga hiphopare som samarbetar i kollektiv just nu, så det är nog det som gör att vi sticker ut.
Hur kommer det sig att ni benämner er själva som ett kollektiv snarare än en grupp?
– Vi samarbetar med massa olika kreativa människor, både gästartister och producenter, och vi kanske inte är samma medlemmar om fem år. OIAM är mer en kvalitetsstämpel som kan användas i flera sammanhang och just gruppbenämningen känns så statisk. Vi kanske tar in fler medlemmar till nästa album, vem vet.
OIAM:s hyllade singel Avundsjuka, gästad av Sam-E från Medina.
Ni har just släppt hyllade Avundsjuka. Vad handlar den om?
– Den handlar om att hålla huvudet högt trots att det ibland är motvind och att folk kan vara missunnsamma. Det känns som att det är lättare att vilja uttrycka negativitet istället för att visa uppmuntran. Ibland kan det nästan vara som en del av kulturen att trycka ner istället för att ge cred, när det egentligen finns plats för alla att glänsa.
Hur hanterar du avundsjuka riktad mot dig?
– Ibland är det svårt att veta om någon vill vara med en för den man är eller för det man är känd för, men nu för tiden så försöker jag att bara ignorera det. Jag försöker att inte ge dem uppmärksamhet, det ökar bara på det ibland. Vissa kan göra en karriär på att bara vara haters och avundsjuka, och det enda som hjälper då är att inte ge såna människor någon plats.
Överallt beskrivs ni som nästa stora grej. Hur påverkar det er?
– Det känns fett att höra det, men det känns ännu bättre att vi verkligen tror på det själva. Vi är på språng och vi vet att vi kan hålla i längden och kan leva upp till det. Vi blir såklart smickrade, men det var vad vi förväntade oss. Det kanske låter kaxigt, men vi kan backa det.
Hur ser framtiden ut för svensk rap?
– Förhoppningsvis kommer det fler som vi, som sticker ut, vågar vara en på miljonen. Vi vill se folk göra sin grej och inte bara det som alla andra gör. Vi ser att det finns många unga som följer oss och ser upp till oss, och det ger oss motivation. Svensk hiphop kommer att fortsätta blomstra. Det finns så många olika stilar och karaktärer att alla kan hitta sin egen väg.
I Avundsjuka rappar ni "snart är jag större än Petter". Ni verkar, med all rätt, ha höga ambitioner. Hur ser framtiden ut för OIAM, om ni får bestämma?
– Jag tänker att vi ska ta över världen. Om framtiden tror jag att vi ska inspirera andra unga att vara unika och vara sig själva utan att skämmas för den de är. Det är vad jag hoppas vi kan göra med vår musik, att såna som inte passar in i normen ska känna sig sedda och unika. Annars hoppas vi på feta kreativa uttryck inom olika former. Det kan vara samarbeten med konstnärer, regissörer, musiker. Alla kan vara en del av OIAM.
Här kan Lyxproblem, OIAM:s debut-EP, avnjutas.