BUFF Filmfestival vill inkludera

15:01 26 Feb 2015

buff.jpg

Temat för årets upplaga av BUFF Filmfestival i Malmö är delaktighet.

Av de 52 långfilmer och 53 kortfilmer som visas under festivalens fem dagar är hälften regisserade av kvinnor. Det är något få filmfester brukar uppnå och dessutom kommer filmerna som visas från fler än 30 olika länder. Nöjesguiden pratade med Daniel Lundquist om festivalen och varför det är så viktigt med större mångfald på vita duken.

Det finns en hel del filmfestivaler, varför ska vi gå på just BUFF?
– För att filmerna som visas berättas ur ett ungt perspektiv, det vill säga inga tråkiga filmer om gamla människor. Dessutom har vi bara valt ut de allra bästa filmerna. Ingen behöver bli besviken.

Årets tema för filmfestivalen är delaktighet, vad innebär det?
– Vi strävar efter att alla ska känna sig inkluderade och då är mångfald och representation nyckelbegrepp. Vi visar filmer från olika delar av världen och som berättas ur olika perspektiv. Till exempel från ett flyktingbarns (som i Macondo), en ung transpersons (Songs for Alexis) eller en autistisk tonårings (X+Y) perspektiv.

Är festivalen bara för barn?
– Nej, vi visar filmer för alla åldrar. Mer än hälften av de 105 filmerna är ungdomsfilmer som riktar sig till 13-14-åringar och uppåt. Våra kvällsvisningar domineras av en ung vuxenpublik. Fredagen den 13 mars arrangerar vi en skräckfilmskväll som riktar sig till en publik från 15 år och uppåt.

Om temat var ett annat än ”delaktighet”, hade ni struntat i mångfalden då?
– Nej, vi har jobbat länge med den. Det speciella för i år är att vi vill lyfta frågan och skapa debatt kring vem som syns på film och hur de skildras. I en av årets filmer, May Allah Bless France, får vi möta en ung kille som utvecklas i en positiv riktning tack vare sin kärlek till hiphop och islam. En sådan film sätter till exempel fingret på hur stereotyp bilden av muslimer annars ofta är på film.

Filmfestivalen pågår mellan den 9 och 14 mars runt om i Malmö.

 
Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2015.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!