PREMIÄR: XOV tolkar Cornelis i ny låt och video

12:26 6 Feb 2019

Den svenska artisten XOV släpper sin första låt och video på svenska, en tolkning av Cornelis Vreeswijks Somliga går med trasiga skor.

Artisten, som beskrivs som en blandning av Robyn, The Weeknd och James Blake, slog igenom 2014 med singeln Boys don’t cry. Men det egentliga startskottet för XOV:s karriär började på Twitter. Den nyzeeländska popartisten Lorde hade fått i uppdrag att välja soundtracket till filmen The Hunger Games: Mockingjay – part 1. Hon hade lyssnat på XOV, eller Damian Ardestani som han egentligen heter, och ville absolut ha med honom. I ett privat meddelande på Twitter fick XOV förfrågan, vilket resulterade i låten Animals.

EP:n Nebula släpptes 2018 föranledd av singlarna ATARAX och Nebula. Musikvideon till singeln Nebula regisserades av Phil Griffin som tidigare gjort videos till Amy Winehouse, Prince och Madonna. Släppet av EP:n var något av en comeback för XOV som varit bakom rampljuset en längre tid. Artisten startade 2015 organisationen I AM YOU med anledningen av flyktingsituationen på Lesbos. Idag driver organisationen förskola och flera sociala projekt i flyktinglägren i Grekland.

Somliga går med trasiga skor spelades in i på en äng i Stockholms skärgård en kylig januaridag. Låten är XOV:s första på svenska och började egentligen som ett röstexperiment men slutade som en cover av Cornelis.
– Cornelis är en stor inspiration för mig. Jag har alltid älskat och beundrat hans förmåga att berätta historier och förmedla känslor. Det är ofta mörkt, rått och djupt, precis som mina egna texter kan vara ibland, fast då på engelska och i pop/hiphop-format, säger XOV.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!