Premiär: När min son fick cancer

08:41 21 Nov 2019

Elis Monteverde Burrau och Isak Sundström gör gemensam sak och spelar live på Radikal Salong. 

På nästa upplaga av Radikal Salong kommer poeten Elis Monteverde Burrau för första gången att framträda live till musik. Detta med låten När min son fick cancer, som han själv har skrivit texten till medan Isak Sundström stått för musiken. 


När min son fick cancer

Berätta om samarbetet med Isak? 
– För ett år sen hittade jag en dikt på min pappas vita piano, en dikt som skildrade mina ambivalenta år med Non-Hodgkins lymfom. Min pappa skriver inte, jag förstod att detta var hudlöst terapeutiskt för honom, så jag stal dikten utan hans vetskap. Det är lite så vi kommunicerar. Som parasiter. Jag var tvungen att göra en poplåt av det. Jag letade med ljus och lykta hela våren efter någon som ville göra musiken. Jag kanske är född sångare, men jag kan ingenting om musik. Först sjöng jag in en sorts krystad klubbversion över en bakgrund som Torbjörn från The Embassy skickat, men det blev fruktansvärt. Sen träffade jag Isak på min frus vernissage och skrek i hans öra och frågade om han ville hjälpa mig med en cancersingel. Han var väldigt positiv, han sa att han satsar på att gå in i väggen 2019. Vi spenderade en vacker eftermiddag i hans stora lägenhet och pratade om den groteska fetischeringen av Ola Julén. Isak spelade den här pianomelodin, klickade igång en skälmsk liten trummaskin och det blev den här låten. Jag kallar den för ”demo”, för jag skulle vilja göra en version med en separatistisk barnkör bestående av cancerbarn, som liksom kommer in i refrängen, men det känns lite orealistiskt?

 

"Jag skulle vilja göra en version med en separatistisk barnkör"Kommer det att komma mer musik från dig i framtiden?
– Det hoppas jag verkligen. Jag skulle vilja göra ett album med tonsatta dikter. Jag snackar med Avner just nu. En ny samarbetspartner för varje låt! Folk får gärna höra av sig. Pluras bror vore en dröm, Carla… vi skulle kunna göra en låt om Roland Barthes. Eller Staffan Hellstrand, vi skulle kunna göra en låt om en blå fågel. En ny blå fågel…twitterfågeln…ring mig!
 

 

Förutom att uppträda på Radikal Salong sitter du även i rådet för programmet till detta. Vad kan vi mer förvänta oss av lördagens tillställning? 
– Yes, men jag ska hoppa av. Jag kan inte sitta i råd. Jag får för dåligt samvete. Jag har inte råd. Men lördag blir spretigt och otroligt. Det är slutsålt, men kom! Jag ser mycket fram emot Merelys performance, som hon gör tillsammans med Ricky Mehra. Hennes senaste album Hatching The Egg är förkrossande. Sen är det alltid roligt att se Johan Jönson säga fula ord, han är Sveriges största humorist. 

Du utkommer även med din andra roman inom kort, De äter ur din hand, baby. Du rör dig fritt mellan uttryckssätt kan man säga? 
– Fritt och fritt, det är ganska vidrigt. Som om det inte räckte att man var Sveriges enda författare. Jag behöver liksom ett eget företag. Det usla instagramkontot @_lit_city_ skildrar min vardag i en dokumentär som kommer snart, men ingen får titta på det, det kommer vara ett pinsamt hantverk.


"Jag älskar verkligen mailintervjuer"Vad ska du göra på Nyår?
– Läsa en diktsamling. Kanske Raking Leaves av Joseph Grantham. Annars vore det kul att åka till Baltikum. Jag älskar verkligen mailintervjuer. Jag kan påstå att Jerker Virdborg ska ha fest med tema ”svart krabba” utan följdfrågor. Som en Beckett-pjäs: jag skriker in i ett hål. Jerker Virdborg ska ha fest med tema "svart krabba". 

Radikal Salong går av stapeln på Kulturhuset lördagen den 23 november från klockan 19:00. 

Läs även: Kulturhuset Stadsteaterns nya salong bjuder på radikala uttryck.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!