FOTO: Henric Lindsten.

Om en månad går jorden under - vad gör du?

15:56 12 Sep 2018

En bok om att hitta meningen med livet när man har en tydlig deadline. Så beskriver Mats Strandberg sin nya roman Slutet. Om exakt fyra veckor kommer en komet att kollidera med jorden och förinta den. Så vad gör man, när man är sjutton år och vet att man snart ska dö? 

—Jag har alltid fascinerats av tanken på vad som skulle hända om vi visste exakt vilken dag, till och med vilken sekund, vi skulle dö. Vad skulle vi då göra för livsval? Hur skulle världen fungera de sista månaderna? funderar Mats Strandberg, som tidigare skrivit bland annat den populära Engelsforstriologin tillsammans med Sara Bergmark Elfgren.

I Slutet får vi följa några ungdomar och deras familjer under de fyra veckorna innan kometen kommer. De reagerar alla olika på sin dödsdom och ju mer tiden rinner iväg desto mer press läggs på karaktärernas relationer. Om Mats befann sig i samma situation skulle han vilja samla alla sina nära och kära och kanske säga sådant som man annars tar för givet.
Jag är så extremt dålig på att säga till mina vänner att jag älskar dem. Jag hoppas ju att jag skulle kunna göra det. Sista minuten skulle jag vilja vara ensam med min man, och hålla om honom hårt.

Nyheten om kometen och världens undergång förändrar och påverkar hela världen. Ändå har Mats valt att förlägga sin berättelse inom en väldigt liten krets och tittat närmare på hur några specifika personer väljer att agera sina sista veckor i livet.
Jag tänkte att med ungdomar ställs allt på sin spets ytterligare. Deras första kärlek blir också deras sista, till exempel. Och hur klarar de kraven från föräldrar som, begripligt nog, vill tillbringa varje sekund med dem? Vill de vara med sina föräldrar eller vänner den sista natten? Vad händer när sex och droger inte längre har långtgående konsekvenser?

Varje kapitel i Slutet är en nedräkning till kometens ankomst och jag läser snabbare och snabbare i hopp om någon form av räddning. Jag frågar Mats om han inte fick ångest av att skriva en sådan “hopplös” berättelse.
Nej, inte det minsta. Det var snarare lite terapi, för just nu känns världen så jävlig att en komet inte verkar som det sämsta alternativet... Men till skillnad från karaktärerna i boken har vi inte en komet som är på väg för att utplåna oss. Vi har fortfarande en chans att fixa det här.

Jordens undergång är nog för de flesta en verklig rädsla. Klimathotet är ett faktum och klimatångest är ett av de mest googlade orden under sommaren. Kometen blev ett sätt för Mats att främja sig något från vår de realistiska hoten. 
Jag upptäckte när jag skrev Slutet att det fanns en hemlig, skamlig lättnad i tanken på att vi blir utplånade av något som är bortom vår kontroll. Att det åtminstone inte skulle vara vårt fel. 

Mats skriver både för barn och vuxna, ofta med teman som skräck, monster och katastrofer. Han är långt ifrån den enda som fascineras av apokalypsen. Katastroffilmer och böcker som utspelar sig i en ny, förändrad värld är omåttligt populära. Jag tänker medan jag läser Slutet att den skulle bli en väldigt bra film. Mats är inte främmande för den tanken.
— Ja, eller en tv-serie. Där skulle man kunna utöka galleriet. Det finns många bikaraktärer i boken som jag gärna skulle följa på lite närmare håll. Det allra roligaste vore ju att hitta helt nya skådespelare. Som när vi hittade tjejerna till Cirkeln-filmen. Det kändes verkligen magiskt på riktigt.

Slutet släpps den 5 oktober.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!