ICE IN A BOX grundades i Stockholm 2020 av Ludvig Brannäs. Företaget har på senare tid börjat specialisera sig på klar is och därmed införskaffat sig en del restaurangkunder.
Foto: Tweed Bar
Stockholm saknar i dagsläget en helhetsleverantör av is, hävdar Ludvig Brannås.
Varför är det viktigt med klar is?
– ”Fryst vatten” tänker många när de tänker på is, vilket förvisso är helt korrekt. Men det är skillnad på is och is - vilken typ av is just du behöver beror helt på vad du ska använda den till. En fin drink med högkvalitativa ingredienser behöver förstklassig is. Vi tillverkar vår klar-is med en metod som kallas ”directional freezing”, vilket betyder att vattnet fryses enbart från ett håll. Detta resulterar i att isen blir kristallklar, då ämnen såsom gaser och mineraler avlägsnas.
Varför gör inte restaurangerna klar is själva?
– Det finns några få cocktailbarer som gör sin egen klar-is. Då handlar det generellt om små mängder. Tillverkning av klar is i stora volymer kräver mycket utrymme och är tidskrävande. Därför kan inte restauranger själva tillverka klar is, utan måste köpa is från leverantör.