Nytt förslag för Stureplanskvarteret

10:15 20 Jun 2017

Samma resultat – men en tredjedel av rivningarna. Det är möjligt, enligt Svenska Brasserier och arkitektbyrån Koncept Stockholm, som nu lägger fram ett eget förslag på hur en ombyggnad av Stureplanskvarteret kan gå till. 

Den planerade ombyggnationen av Stureplanskvarteret har väckt starka känslor ända sedan det första förslaget presenterades för två år sedan. Från början planerade ägarna Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) att ombyggnaden skulle kräva rivning av cirka 67 000 kvadratmeter, ett förslag som sedan dess har justerats ned till ungefär 50 000 kvadratmeter. Det alternativa förslag som igår presenterdes på Obaren av Ulf Maxe från arkitektbyrån Design Stockholm och PG Nilsson, grundare och en av ägarna av Svenska Brasserier (Sturehof, Riche, Taverna Brllio etc) föreslår att man istället river omkring 20 500 kvadratmeter.

“Det här är mitt livs första presskonferens”, sa PG Nilsson, på plats på Obaren. Sedan berättade han att tanken med förslaget är att visa att det går att förändra och bygga om Stureplanskvarteret utan alla de rivningar som föreslås, och ändå uppnå målet om en mer öppen och tillgänglig Sturegalleria. Ulf Maxe, som var med och ritade Riche en gång i tiden, förklarade hur tankegångarna har gått.
– Stureplan är en perifer plats som ändå har lyckats vara en fantastisk nod för nöjeslivet i Stockholm. Nu planerar man att ta bort möjligheten att använda Stureplan under lång tid. Det vi har sett från andra motsvarande projekt är att platsens identitet då förändras och blir något annat. Stureplan fungerar perfekt idag och det är därför vi tycker att orsak och verkan inte riktigt stämmer överens.

Ulf Maxe menar att förslagen från ADIA ser bra ut, men att man inte behöver riva så mycket för att kunna förverkliga dem.
– Det gamla parkeringshuset är dysfunktionellt och lågt utnyttjat och det rivs även med vårt förslag. Även i vårt förslag försvinner O-baren. Men den tunnelbanekoppling som har efterlysts går att få till via rivningen av parkeringshuset, som idag är lågt utnyttjat. Ett flertal av de saker man vill göra är redan förberett i den befintliga strukturen, man behöver inte riva så mycket och behöver inte stänga hela Stureplan.

Återställandet av byggnadens fasader är heller ingen anledning att riva, menar Ulf Maxe.
– Att man inte behöver riva hus för att återställa fasader är ganska givet.

Det är tydligt att det finns en viss skepsis från duons håll inför det som kommunicerats från ADIA.
– De säger att alla verksamheter ska kunna vara öppna under ombyggnationen. Men enligt planerna ska Sturehofs kök rivas, Obarens kök rivas, två tredjedelar av Sturehofs matsal rivas. Det som återstår är mellanbaren och rummet närmast torget. Sturehof kommer inte att finnas kvar, säger PG Nilsson.

Ny lokal för Obaren i duons förslag föreslås det som i nuläget är bokhandeln Hedengrens källare att bli – och att Hedengrens istället får en övervåning.
– Då gör vi en boksalong tillsammans med Hedengrens där vi samarbetar. På dagtid är det bokaffär, på kvällstid en salong. Den kombinationen skulle säkerställa Hedengrens överlevnad på ett elegant sätt. Det är ju ingen hemlighet att Hedengrens har haft det tungt de senaste åren, men om vi kan ha delad verksamhet med Hedengrens kan deras hyra bli nära noll. Vi tycker att de förtjänar att ligga kvar och om vi kan hjälpa dem, att göra en kulturgärning samtidigt som vi kan öka intäkterna, så tror jag att det är en bra kombination. Vi lämnar samrådsyttrandet ihop med Hedengrens, säger PG Nilsson.

Bakgrund: Sturehof hotas av Sturegallerians ombyggnation

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Copine

Adressen på Kommendörsgatan 23 förpliktigar då den har huserat en rad krogar tidigare. Nu har den hamnat i händerna på Jim och Jacob.

Krogrecension: Hybrid

Blott ett stenkast från Tele2 Arena ligger den korsning av gastropub och helt vanlig restaurang som vi får anta att namnet anspelar på.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!