Foto: Johanna Jingnäs

Nu släpps Kvinnoagendan 2020

15:43 23 Oct 2019

Den snyggaste, mest intressanta och samtidigt välgörande kalendern är här.

I år är det andra året som du har möjlighet att planera ditt liv med stil, allvar, humor och annat bra signerat ett gäng kreativa kvinnor. KvinnoAgendan är en kalender som samtidigt som den ger dig ett medel att strukturera upp veckorna med också ger pengar till en viktig sak. På fredagen den 25 oktober firas upplagan för år 2020 med en releasefest på Studio Hpksm i Göteborg, samtidigt som kalendern går att beställa och i vissa fall köpa över hela landet. Inför vernissagen och releasen ställde vi i alla fall några frågor till gänget bakom kalendern för att ge er ytterligare några orsaker att spana in den.

Berätta, vad är KvinnoAgendan?
– KvinnoAgendan är ett projekt, snart en förening, och ett växande nätverk av kvinnor. Vi har väl egentligen tre ”grundpelare” som ligger till grund för det vi gör och det är att stödja organisationer som jobbar för kvinnors rättigheter, uppmärksamma kvinnohistoria och uppmuntra kvinnors kreativa skapande. Därför har vi skapat en kalender som i bild och text berättar om olika kvinnors historia. Kvinnor som vi inte tycker har fått den uppmärksamhet de förtjänar! För varje sålt exemplar á 210 kr skänker vi 20 kr till en kvinnorättsorganisation, och i år går pengarna till Roks. Det som är så mäktigt är att alla som är med och gör kalendern jobbar ideellt, helt för intresse och engagemang. 

Hur började det hela?
–  Irma Enroth som är KvinnoAgendans initiativtagare och grundare, var med i ett liknande projekt i Katalonien. Det var ett forum helt fritt från press. Värdet låg i berättelserna och skapandet och det stora målet var att förändra och stötta arbete för jämställdhet. Med ambition om att ge fler den chansen startade hon år 2018 upp KvinnoAgendan, och det verkar som att alla som deltar faktiskt upplever just denna häftiga känsla av gemenskap, kreativitet och påverkansarbete!

Detta är andra året som KvinnoAgendan ges ut, hur gick det för första upplagan?
– En succé över förväntan! KvinnoAgendan engagerade även då 12 skribenter och 12 illustratörer, hade två vernissager, sålde över 1000 agendor och skänkte 41 400 kronor till Kvinna till Kvinna! Efter första året hörde många av sig och ville engagera sig i år vilket lett till att vi kunnat växa och satsa större!

KvinnoAgenda är ju inte bara viktig, den är ju snygg också. Vem är det som har designat upplagan för 2020?
– Varje månad har en egen illustratör, men det grafiska arbetet och själva kalendern är designad av Klara Eneroth. Omslaget är skapat i linje med första upplagan, med årtalet plus en handskriven logotyp av Irma. Från fram- till baksida skiftar kalender sakta färg, Klara säger själv att hon gillar att se det som en subtil symbol för tid och förändring under året. Vi ville gör en stilla utsida eftersom kalenderns insida ju är full av olika uttryck och historier, samt ska fyllas med ännu mer av användaren. Årets upplaga är uppdaterad med slitstarkare material och bunden rygg för att underlätta användandet. Sen har Kristin Hall varit med och tagit hand om det grafiska arbetet på sociala medier och hemsidan.

Vilka är det som har bidragit mer till den här upplagan?
– Precis som förra året, är det i år 12 skribenter och 12 illustratörer från olika delar av landet, som tillsammans har skapat KvinnoAgendan. Utöver dem, består KvinnoAgendan av en styrgrupp som skött det administrativa arbetet, ekonomi, hemsida, kontakt med återförsäljare och hela den biten, en marknadsföringsgrupp som sköter marknadsföring och sociala medier, samt en grupp av lokala samordnare. De har spelat en viktig roll i att stötta under skapandeprocessen, men gör också en del av arbetet nu när agendorna ska säljas. Sen har vi haft en arbetsgrupp som anordnat den nu stundande vernissagen och Agendans releasefest!

Fredagen den 25 oktober så håller ni i en releasefest och vernissage för det nya numret. Vad ska ni hitta på under kvällen?
– Jaaa! På fredag ställer vi till med en ordentlig fest för att hylla alla fantastiska kvinnor där ute. Det blir en helkväll med både vernissage och releasefest för den nya Agendan. För att ägna lite extra uppmärksamhet åt ett av våra syften, nämligen att uppmuntra kvinnors kreativa skapande har vi bjudit in ett helt gäng med grymma kvinnor som kommer att dja och spela live under kvällen. På scen står Alice Broman, Maja Kirchhoff, Ellen Olaison och Fannie Hertzberg, som alla såklart är helt otroliga. Från klockan 17 på fredag är alla välkomna till Studio Hpksm. Det ska bli så himla roligt, vi är så peppade!

Eventet för vernissage och releasefest den 25 oktober hittar du här, och här kan du köpa kalendern om du inte kan närvara.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!