Norrmalmstorgsdramat som Hollywoodfilm

12:42 12 Jul 2019

I augusti 1973 startade det som skulle komma att kallas Norrmalmstorgsdramat, samtidigt myntades det välkända begreppet Stockholmssyndrom. Nu, 46 år senare, blir detsamma Hollywoodfilm med Noomi Rapace och Ethan Hawke.

Den 23 augusti 1973 går Jan-Erik ”Janne” Olsson in på Kreditbanken vid Norrmalmstorg i Stockholm. Iklädd lösmustasch, glasögon, och peruk, med en kpist under ena armen och en väska med sprängladning i andra handen lyckas han, på amerikansk engelska, ta flera gisslan inne på banken. Och han har fyra krav – två pistoler, en fulltankad bil, tre miljoner i utländsk valuta, och Clark Olofsson.

Clark Olofsson, en redan välkänd fånge sedan ett tidigare rån, får i uppdrag av polisen att försöka få Olsson att ge upp. Efter att ha fått beslut godkänt av regeringen Palme transporteras Clark Olofsson från anstalten i Norrköping till Kreditbanken i centrala Stockholm. Plötsligt har en rånare blivit två, men ännu är Janne Olsson inte nöjd. I ett telefonsamtal med Olof Palme hotar han att döda en gisslan om han inte får fri väg ut ur landet. Palme vägrar. Snart får Palme ett nytt samtal. Denna gång är det Olssons gisslan som ringer. Till både Palmes och polisens förvåning kräver hon samma sak; att ge dem fri väg ut ur landet och att hon och de andra gisslan ska få följa med rånarna. Det välkända Stockholmssyndromet blir nu ett begrepp. Ett psykologiskt tillstånd där offer utvecklar sympatiska känslor inför sina förövare.

Återigen blir det ett nej från Palme. Två brottslingar med vapen och ett gäng oskyldiga gisslan vill han inte ha ut på vägarna. Under sex intensiva dagar fortsätter förhandlingarna innan polisen till slut bestämmer sig för att slå till. De lyckas borra hål i de metertjocka betongväggarna och kan därefter spruta in tårgas genom de små hålen. Efter bara några minuter ger Olsson upp. Alla gisslan kan föras ut oskadda och Olsson grips tillsammans med Olofsson. Janne Olsson kommer att dömas till tio års fängelse, medan Clark Olofsson senare frias i hovrätten då man inte kan bevisa att han varit delaktig i rånförsöket.

Den 5 juli, 46 år efter händelserna, gick filmen Stockholm upp på bioduken. Redan 2003 filmatiserades det välkända gisslandramat på Norrmalmstorg, då i Håkan Lindhés regi. Denna gång blev det Hollywood. Regisserad av kanadensaren Robert Budreau med skådespelare som Ethan Hawke, Noomi Rapace och Mark Strong skildrar filmen dramat fast i en mer amerikansk tappning. Dessutom är både händelseförlopp och namn delvis ändrade.

Lars Nystrom som spelas av Ethan Hawke, en man i cowboyhatt och mustasch, är en tydlig tolkning av Janne Olsson. Men med lite överdrivna drag.
– Vi kom på vår egen version av den här karaktären, säger Robert Budreau.

Rolltolkningen är en balans mellan den amerikanska och svenska kulturen, som anknyter till Janne Olssons förmodade romantisering av det mytomspunna Amerikat. Enligt Daniel Langs artikel The Bank Drama som publicerades i The New Yorker året efter händelserna, var rånet inspirerat av en amerikansk film. Filmen handlar om en uttråkad fånge som flyr från fängelset för att råna en bank och sedan lyckas ta sig till Mexiko där han lever resten av sitt liv.

Janne Olssons resa är inte helt olik. Efter att ha flytt från fängelset i Kalmar tog han sig till Stockholm för att genomföra rånet. Hans öde skiljer sig dock från filmens. Resten av livet i utlandet blir det inte för Olsson. Istället blir det tio år i svenskt fängelse.

Filmen har sin utgångspunkt i Langs artikel från 1974, framförallt med fokus på att skildra gisslans förhållande till rånarna. Något som mer eller mindre i detalj beskrivs i artikeln.

Bianca Lind, en av Lars Nystroms gisslans, blir filmens tydliga exempel på Stockholmssyndromet. Bianca utvecklar starka känslor för sin förövare, precis som de riktiga händelserna inne på banken vid Norrmalmstorg. Bianca spelas av Noomi Rapace.
– Noomi har varit fantastisk i den här filmen. Och på grund av att hon är svensk har hon varit vår guide genom Sverige och hjälpt oss att definiera svenskheten i stort, säger Budreau.

Clark Olofssons replika Gunnar Sorensson spelas av brittiska Mark Strong.

Filmen Stockholm finns att se på bio nu.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2019.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!