Nanna tillbaka i P3

Elinor Ahlborn 17:15 10 Jun 2013

Nanna Johansson. Foto: Julia Lindemalm

Hon har bland annat ritat satiriska serier, skrivit skämt för TV och förgyllt Tankesmedjan i P3. Nu är en av våra mesta genibloggare Nanna Johansson tillbaka i etern med Quizza med P3, ett frågesportsprogram hon ska leda med komikern Kringlan Svensson.

Pang Prego, Tankesmedjan och nu Quizza med P3. Hur känns det att vara tillbaka i radion?
- Det känns bra! Att prata i radio är ingenting som faller sig naturligt för mig, så det är nåt jag verkligen behövt lära mig uppskatta. Nu för tiden tycker jag att nästan allt med det är kul, och det har varit extra roligt att jobba med ett program som vi har uppfunnit själva, från grunden.

Vad säger lagen om anställningsskydd (LAS) om din återkomst?
- Vi har producerat hela programmet externt, med Kringlans bolag. Jag hade gärna varit anställd igen, men ska man se positivt på det hela så har vi åtminstone sluppit att hela tiden bli avbrutna av en massa fikamöten och "P3-mys". Fast Sveriges Radio borde verkligen ta tag i sin nuvarande personalpolitik. Den är bedrövlig.

Vad gör Quizza med P3 värt ens tid jämfört med andra frågesportsprogram?
- Skillnaden är att vi har utformat det för att lyssnarna ska quizza själva. Det finns inga tävlande i studion, så den som är med och quizzar hemifrån blir inte avbruten av nån Vet vem mest-tant som svarar rätt inom loppet av en nanosekund. En annan grej är att formen för frågorna är väldigt varierande. Det blir sketchfrågor, filosofiska frågor, introtävlingar och ett moment vi kallar "Snakker du dansk?" där det gäller att lista ut vilket svenskt ord en dansk försöker beskriva på sitt bristfälliga språk.

Ni är inte de första som gör ett frågeprogram i public service. Vem vet mest’s USP är Rickard Olssons bisarra förmåga att vara trevlig och douchig på en och samma gång. Vad blir er USP?
- Vi är EXAKT som Rickard Olsson, minus sadismen.

Vad är din relation till frågesporter?
- Jag älskar frågesport! Det kanske är nån sorts masochistisk längtan tillbaka till proven i skolan, att man vill bli testad. Det finns också nåt uppfriskande i att få bekräftat att man inte vet så mycket som man tror. Eller tvärtom, att man sitter och trycker på en massa obskyr kunskap som äntligen kommer till användning.

Vad gör att två komiker passar som frågeställare? Är det inte slöseri med rolighet?
- Jag tror och hoppas att vi är rätt roliga i programmet, så frågan borde kanske snarare vara: varför får en människa helt utan högskolepoäng (= jag) leda ett kunskapsprogram? Den frågan kan jag inte svara på.

”Hans humor är rå och snuskig och saknar finess.” är den objektiva beskrivningen av Kringlan Svensson på hans personliga wikipediasida. Håller du med?
- Ja! Men beskrivningen glömmer det viktigaste - att hans humor är jävligt, jävligt rolig också. Jag var tillsammans med honom i flera år och inte en enda gång tröttnade jag på hans skämt. Det är ett väldigt gott betyg.

Hur blir din interagering med lyssnarna, på en skala mellan Ring P1 och Hanna Hellquist?
- Oj, det har jag inte tänkt på. Jag är rädd att ett program som det här lockar fram det jobbigaste hos redan besserwissriga människor, så det finns en risk att jag inte pallar bemöta alla smartskaft som vill upplysa mig om att jag uttalar Nietzsches namn fel eller vad det nu kan vara.

90-talstema på fredag. Vad har ni för fler teman?
- Åh, vi har så himla bra teman! Ett program kommer ägnas åt kattdjur, ett annat heter kort och gott "Fjortis" och ett tredje har Göteborgstema. Sen har vi några quizteman som säkert avskräcker folk, som matte och lumpen, men alla kan vara lugna - programmen innehåller alltid massor av frågor som handlar om andra saker också. Överlag blir det väldigt mycket populärkultur, oavsett tema.

Hur svåra blir frågorna?
- Det där har varit den stora diskussionen. Kringlan har tyckt att frågorna jag skrivit varit alldeles för svåra och jag har tyckt samma om hans. Så vi har gått in i Dropbox och förenklat varandras frågor i smyg. Förhoppningsvis är det nu en bra mix mellan jättelätt och assvårt. Så att alla kan ta poäng och plugghästarna får känna sig duktiga.

När blir året du byter kanal och sommarpratar i P1?
- Närhelst de ringer. Seriöst P1. Jag är game.

Quizza med P3 börjar sändas på fredag 14 juni klockan 16.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!