Foto: Daniel Jaghobi.

”Malmö är trots allt större än bara Möllan”

14:53 23 Jan 2023

Galleri Redan och Bolero Records säger ”bye bye” till Möllan och ”hej” till Lugnet. 

Kandelabrar med levande ljus står uppställda lite varstans i skivbutiken Bolero och Galleri Redans nya lokal på Amiralsgatan 19. På ett bord med vit duk står en champagnekylare med några immiga flaskor placerade. 
– Vi testade vår lokala bar tidigare idag och där fick vi låna den där kylaren, säger Ludvig Nilson och pekar mot bordet. 

Ludvig Nilson och Ottie Marusarz har drivit Galleri Redan på Södra Förstadsgatan sedan sommaren 2020. Tillsammans med konstnärer har de skapat några av Malmös mest intressanta utställningar. Sedan början av 2022 har de även delat lokal med Diego Ocejo och hans skivbutik Bolero Records. 
 Det känns så himla bra att kunna vara ett nav för konst och musik och nu när vi får en ateljéplats här känns det skoj att utveckla det ytterligare, säger Ottie. 
 Det är nice att vi kan samarbeta och skapa ett community här, förklarar Diego och fortsätter: 
 Jag hade inte kunnat dela utrymme med vilka eller vad som helst - för mig är det viktigt att det är just kultur och främst konst då många av mina kunder även är intresserad av det. 

Än hänger det dock ingen konst på väggarna eller från taket men en halvtrappa upp från ytan som är ämnad för galleriets utställningar är showen i full gång. Väggarna är fulla med olika LP-skivor och ställen undertill är minst lika fulla. 
 Det känns skönt att få lite solljus, säger Diego skrattande. 

I den förra lokalen på Möllan hade nämligen Bolero Record fått ta plats i källaren. 
 Ateljéerna som tidigare var i källaren fick stänga på grund av dålig arbetsmiljö, säger Ludvig skrattandes. 
 Men jag renoverade allting och det blev supermysigt till slut, fyller Diego i. 

Nu är istället skivbutiken lokaliserad i ett ljust rum med originalstuckaturer i taket. Trots att mycket positivt kom med flytten från Möllan, så som större lokaler, utrymme för ateljéplatser och en faktisk plats för Ludvig, Ottie och Diego att arbeta från, beskriver Ludvig det som en typ av identitetskris. 
 Det har känts tufft länge men nu har jag inte haft tid att känna efter så just nu känns det ingenting, förklarar Ludvig. 
 För mig är det lite sorgligt då jag var jättenära andra skivbutiker, som Dåndimpen och Rundgång, som skapade en triangel över några kvarter. Nu förskjuts den triangeln lite mot innerstan. Just nu när alla öppnar upp nytt på Möllan så känns det också lite nice att gå emot den strömmen och starta något nytt här, säger Diego. 
 Jag håller med dig! Det känns förväntansfullt på något sätt - Malmö är trots allt större än bara Möllan, fyller Ottie i. 

Hur ser förhoppningarna ut för 2023? 
– Det finns en förhoppning att denna nya plats vi skapar här ska bli en central och självklar mötesplats för både våra stammisar och nya besökare, säger Ottie. 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!