Kulturguiden hösten 2021

Redaktion 10:22 20 Oct 2021

Göteborg fullkomligt kryllar av scen, konst och scenkonst just nu. Här är några av sevärdheterna som är på tapeten.

SCEN

TAKOTOHOT
Cinnober Teater, Masthuggsterrassen 3

Den 23 oktober är det nypremiär för Bataljonens föreställning TAKOTOHOT (There's a kind of travesty of humanity over there) - en nyskriven kontorsgrotesk inspirerad av H.G. Wells roman Doktor Moreaus ö från 1896. Föreställningen spelas den 23 och 24 oktober kl. 15.00 samt 27 och 28 oktober kl. 19.00 på Cinnober Teater (Masthuggsterrassen). 

STORMEN 
Göteborgs Stadsteater, Götaplatsen 4, stadsteatern.goteborg.se
Konstkollektivet KonstAB tar Shakespeares Stormen och gör den till sitt eget universum. Förbered dig på en maximalistisk helhetsupplevelse, som bland annat visar pornografiska scener på storbildskärmar. Bearbetning och regi av Ossian Mellin. Stormen spelas november ut. 

DEUS EX MACHINA
Teater Trixter, Andréegatan 13, trixter.se
Häng med på en performativ odyssé genom tid och rum signerad sex olika scenkonstnärer. Deus ex Machina är en labyrint av bild- och ljudkonst, musik, film, dans, VR och samtal utifrån olika perspektiv på Artificiell Intelligens. Visas oktober ut. 

RING POLISEN 
Lorensbergsteatern, Karl Gerhards Plats 1, lorensbergsteatern.se 
Komikern Johanna Nordströms föreställning kretsar kring hennes fascination för polisyrket och kriminalserier. Spelas den 21 och 22 oktober på Lorensbergsteatern.

MITT ARBETE
Folkteatern, Olof Palmes plats, 
Går det att skriva sig ur en förlossningsdepression? Mitt arbete är en pjäs efter den danska författaren Olga Ravs roman, som utforskar relationen mellan moderskap och skrivande. Spelas fram till den 18 december. 

KONST
 

ALICE VISENTIN
Nevven, Molinsgatan 11, nevvengallery.com
Italienska Alice Visentin utforskar möjligheterna att måla och rita med flamboyanta installationer och innehållsrika former. Visas till och med den 31 oktober.

KLIPP SÖNDER DIN UNIFORM OCH KASTA DEN
Kiosken, Järnmalmsgatan 6, kiosken.org
Den tidigare spårvagnsföraren Simon Gran Danielssons utställning Klipp sönder din uniform och kasta den visas på Kiosken under Oktober 2021, som en del av Kioskens medverkan i Göteborgs Internationella Konstbiennal's perifera nätverk Extended.

GREJEN MED GÖTEBORG
Göteborgs Stadsmuseum, Norra Hamngatan 12, goteborgsstadsmuseum.se
Stadsmuseets basutställning om 1900-talets Göteborg är den sista pusselbiten i utställningsvarvet genom stadens 400-åriga historia. Här får du frossa i de mest älskade, ikoniska och uttjatade göteborgsgrejerna såsom Bingolotto, gröna kaniner och halv special. Visas året ut. 

SANDRA MUJINGA
Göteborgs Konstmuseum, Götaplatsen, goteborgskonstmuseum.se
Tre meter höga väktare i hoodies och ett svävande hologram i ett mörklagt rum. Låter det läskigt? Det är det, i form av en separatutställning med konstnären Sandra Mujinga. 
Visas till och med den 7 november.

MED NYA ÖGON – MELLANKRIGSTIDEN GENOM LINSEN
Göteborgs Konsthall, Götaplatsen 7, goteborgskonsthall.se 

Som en del av firandet av stadens jubileum har Göteborgs Konsthall och Hasselblad Center samarbetat i ett utställningsprojekt med varsitt perspektiv på mellankrigstiden. Grupputställningen Med nya ögon tar sig an seklets första hälft, med hjälp av samtida konstnärer. Utställningen öppnar den 11 december.

MIGRATION – FÖREMÅLENS FÄRDVÄGAR
Röhsska museet, Vasagatan 39,
rohhska.se 
Vad händer om man pratar om designföremål som migranter? Det är utgångspunkten för Röhsska museets nya utställning Migration som visas från den 23 oktober 2021 till den 28 augusti 2022. Utställningen är ett samarbete med den internationella designtidskriften MacGuffin.

 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2021.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!