Emilia Hasselquist Langefors & Linnéa Franz

Konstkvinnor gör utrymme för konsten

14:48 6 Mar 2019

I februari vann de Årets konst i Nöjesguidens Malmöpris. Nu är de tillbaka med sina omtalade event, som denna gång inkluderar cocktails och chia.

Konstkvinnor är i grunden ett instagramkonto som skapades av barndomsvännerna Linnéa Franz och Emilia Hasselquist Langefors i slutet av 2016. Drivkraften har sedan start varit en personlig lust att utforska den dolda konstkanon som i många fall göms bakom, vad de själva kallar, den patriarkala selektiva kanon. Målet är som namnet antyder att dela med sig av de kvinnor som verkar inom konsten.

- Vi gör det hela med en ambition att blanda högt och lågt, nytt och gammalt, känt och okänt; från världens alla hörn, konstens alla uttryck, med ett öppet och avpolitiserat seende. På något sätt hoppas vi att vi kan bidra till att rasera och rekonstruera historieskrivningen kring konstvärlden för att inkludera de människor som av olika anledningar hamnat i skymundan.

- Det sker både genom fakta om historiska konstnärer och intervjuer med samtida. Konstkvinnor har nu växt utanför instagram och används bland annat för att vi tycker det är roligt att organisera och kurera konstevents som är lättillgängliga, lustfyllda och roliga. Vi vill hitta alla möjliga roliga ingångar till konsten, och därmed förändra konstvärlden till det bättre.

Hur kom ni idéen kring workshopsen?
- Vi har tänkt på det här konceptet väldigt länge, redan våren 2017 kom vi på titeln “canvas & cocktail” och visste egentligen inte helt vad det skulle innebära, så vi sparade eventtiteln. Nu, två år senare känner vi oss äntligen redo att verkställa denna gamla dröm. Vi ville skapa en plats där man kunde ha en helt avslappnad och lustfylld relation till skapandet, även ha en rolig kväll med sina kompisar och dricka lite drinkar? Drömmen ju! Vi drivs av visioner och mys så himla mycket, och vår bild av hur eventen ska vara är just ett ultramys. Vi tänker: en grupp vänner som är nyfikna på skapande, en fantastisk miljö, en avslappnad omgivning och maxat med inspiration. Lite drinkar på det/en mumsig frukost.

Hur skiljer sig de två?
- Eventen utgår ifrån samma grundidé, men skiljer sig ändå rätt mycket åt. På Canvas och Cocktail ligger fokus kring målarkonsten. Det kommer vara workshops inom målande, ett kvällsevent med drinkar i våren på härliga Far i hatten.

- Chia och canvas är ett frukostevent som utforskar lite andra konstformer och medium. Där får man experimentera med konstformer som vi tror är svårare att närma sig än målandet för de som inte arbetar/skapar aktivt med konst. Till detta får man i priset en mumsig frukost på Jord.

Vad är syftet med dem?
- Syftet är i sin enklaste form att hjälpa folk på traven att hitta sin inre konstnär! Även att skapa en härlig stämning, miljö och sammanhang och skapa inspiration och minne för livet. Det ska vara kul, härligt och enkelt att börja skapa kreativt! Vi har en liten slogan för eventen (som i mångt och mycket funkar på hela vår verksamhet): Vi vill vara inkörsporten till ett tyngre konstintresse!

Hur har ni tänkt kring valet av konstnärer?
- Valet konstnärer är mycket viktigt för oss, vi vill ge plats till de som vi tycker förtjänar synas mer! Därför samarbetar vi oftast, och i de här workshoparna med up ‘n coming konstnärer, framförallt Malmöbaserade. Det är även viktigt för oss att arbeta med övergripande representation av konstnärer, både vad det gäller olika konstmedium, ingångar och bakgrunder. Sedan finns det inte alltid möjlighet, med så snål budget som vi har att skapa vår utopsika grupp konstnärer, men vi är verkligen fantastiskt stolta och nöjda med de konstunder vi snatchat till de här workshoparna!

Vilka hoppas ni få se på Far i Hatten och på Jord?
- Våra tidigare events har haft mycket fokus på målgruppen unga och panka :) till de här workshoparna hoppas vi på att möte en lite äldre crowd, de som arbetar långa dagar och veckor och behöver en liten push för att våga skapa.

Varför blev det just de ställena?
- Lokalerna vi valt är valda utifrån stämningen vi tycker att de ger sådana här workshops! Jord - frukost, fik & butik gör även en fantastisk frukost som ju ingår i workshop priset; precis som Far i hatten gör lika fantastiska drinkar!

Mer info kring workshopsen hittar du här. 

Stad: 
Kategori: