Foto: Emil Jönsson
För ett antal månader sedan, i Nöjesguidens aprilnummer för att vara mer precis, skrev jag om den förkastliga situation som kulturutövare i Sverige befinner sig i. Om det alltmer amerika-niserade klimatet där privata finansiärer styr marknaden och där den enskilda kreatören enbart är en bricka i spelet och förväntas sälja sin själ till högst-bjudande. Inte en tanke läggs numera på frihet och autenticitet. Jag blev efter krönikan kontaktad av både nära och inte alls så nära som höll med mig.
Vi beklagade oss högljutt och spottade på kapitalismens hårdnade grepp över vårt tidigare socialistiskt osande land. Men efter ett antal månaders klagokör tänkte jag att denna klagan inte kommer att föra mig vidare och jag kommer fan inte tjäna cash på att dricka öl och vara bitter. Den förändring som jag väntade på kulturpolitiskt kommer troligen inte att ske, varken förr eller senare.
Så jag satte upp en plan, en måhända banal och löjeväckande självklar lista när man väl har det på pränt, på hur jag skulle skapa en marknad gjord för mitt yrkesval och den något barskrapade situation jag nu befann mig i. Jag började verkställa allt i en rasande fart och jag kunde långsamt märka hur mitt liv förändrades. Mer jobb, mer möjligheter och mer kontakter.
Därför tänkte detta självutnämnda geni dela med sig av min enkla men produktiva väg för att öka cashflowet, specificerat främst på kulturutövare och frilansare. Läs, verkställ, var lite mer som Petter och låt pengarna rulla in som de ska. OBS om det inte funkar för dig är det förmodligen för att du är dömd att misslyckas. Skoja. Här kommer fyra punkter för att överleva en ständigt nerbantad kulturpolitik:
1. SKAFFA KOMPISAR som gör liknande grejer som du. Så att ni kan bolla idéer, dricka öl och göra roliga projekt tillsammans. Ni lär bli kompisar för alltid. En bra grej om man är en grupp som ses regelbundet är att man kan ansöka om pengar från ABF och liknande organisationer.
2. BLI EN MINGLARE. En något jobbigare aspekt av att skapa kontakter-grejen, men cirka 100 procent av mina jobb har jag fått genom att mingla. Man kan mingla på MECK:s underbart trevliga AW, på olika vernissager, ute på klubb, ja egentligen var som helst. Målet är att bli ett ansikte som folk känner igen, för nästa gång de har ett projekt eller behöver någon som gör det du gör kommer de tänka på dig, och plötsligt har du jobb. Great success. Jag är dock världens sämsta kallpratare så just denna punkt går lite haltande för min del.
3. ANSÖK OM STIPENDIER. Det finns cirka ett stipendium för varje lite grej i hela världen. Alla tror att det är så himla jobbigt och svårt, vilket oftast inte är fallet. Googla stipendium + (vad du än gör) och kör.
4. HEMSIDA. Kan anses någorlunda narcissistiskt av vissa. Men ett himla bra sätt att samla text och verk, kontaktuppgifter och allmän information om dig och vad du gör.
Bäst just nu
Modernautställningen 2014 – Society Acts
Moderna Museet, den 20 september–25 januari 2015
Under hösten presenteras tredje upplagan av Modernautställningen på Moderna Museet Malmö. Till skillnad från tidigare utställningar har den utvidgats till att omfatta en stor del av Östersjöområdet istället för enbart Sverige. Sammanlagt är det cirka 35 konstnärer som ställer ut baserade i eller från Sverige, Danmark, Finland, Estland, Lettland, Litauen och Polen. Utställningen innefattar allt från performances, film och föreläsningar. En lysande chans att få se kvalitativ närproducerad samtidskonst!
Sisters Academy: Nedslag #02
Sisters Hope, Inkonst, den 1 november
Som en upptrappning och försmak på el grande manifestation soon to come av Sisters Academy genomför systrarna och deras stab en performancekonsert med syfte att förstärka den sinnliga och poetiska närvaron hos publiken i resan mot ett nytt universum. Ja, vi får väl se hur det går, men projektet Sisters Academy är så pass innovativt och kul att jag sväljer allt med hull och hår. Men vad är det för projekt då undrar ni? Googla för den långa och mycket spännande projektbeskrivningen, det är alltför intrikat för att kortas ner.
Institutet & Co Underground Exclusive: Institutet och Annika Nyman
Suellska Villan, den 28 oktober och den 5 november
Teatergruppen Institutets Anders Carlsson och dramatikern Annika Nyman står värdar för en tebjudning i den fashionabla Suellska Villan belägen i centrala Malmö. Enligt programbeskrivningen ska de fråga sig var såväl skrivandet som subjektiviteten har sin början. Utifrån hypotesen att något objekt måste stötas bort, kastas upp, men ändå bli kvar, närmar sig samkvämet både vad som upprätthåller och upplöser detsamma”. Oh well, oavsett den något skitnödiga och löjligt oklara program-beskrivningen tror jag på idén med ett intimt samtal två personer emellan. Och att dricka te i salong är också väldigt trevligt.
Konstkompassen
Okej, kul grej. I Malmö stad finns det mer än 300 konstverk utplacerade i offentliga miljöer, och numera finns det på Malmö stads hemsida ett verktyg kallat Konstkompassen som möjliggör att du via bild/text/karta kan ta del av verken, både digitalt och i verkligheten. Kan låta ganska torrt och nördigt för gemene man, men om man är sugen på en cykelkonstsafari en solig höstdag är konstkompassen ett perfekt verktyg och tidsfördriv.
For The Record
Krets, till den 5 oktober
Med ett flertal evenemang inkluderandes ett brett spektra med allt från konstnärspresentation, filmvisning, workshop, stadsvandring och en framväxande utställning bjuder Plan B och Galleri KRETS in till ett program uppdelat i fyra sammanhängande kapitel. Programmet är en fusion av konst, design och musik från Nederländerna och Sverige, och man hyllar den oberoende konstnärliga verksamheten samt berör ämnen som konstnärens roll, autenticitet och kulturell bakgrund i sökandet efter gemenskap bortom statistik och föreställningar. Jag tror att det kommer bli alldeles utomordentligt jävla bra.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2014.