Så här i vintertider tänker väl de flesta att badsäsongen är över, men inte Linda Ahlgren och Linda Vagnelind. För dem är det högsäsong, och flera gånger i veckan beger de sig ut till iskalla sjöar och hav för att ta sina dopp. De älskar det till och med så mycket att de skrivit en bok om det, vilken passande nog har döpts till Kalla bad.
Linda och Linda är grannar, vänner och nu även kollegor. För två år sedan började de sin vana att bada tillsammans under de kallare månaderna, en idé som uppstod under en gemensam resa till Warszawa. När de bestämde sig för att göra det för första gången var det ingen annan som ville hänga på. Med boken hoppas de nu att det ska bli ändring på den attityden, och att fler ska förstå fördelarna med ett kallbad.
— Man får både en kick av kylan och massor av ny energi så är man sitt bästa jag när man kommer hem till familjen igen, berättar Ahlgren.
Att använda sig av naturen som läkemedel har blivit en stor trend. Artiklar och böcker skrivs på löpande band om de positiva effekter som bara något så enkelt som en skogspromenad kan ha för psyket och kroppen. Trots den något avskräckande karaktären hos ett iskallt bad så finns det även här fler hälsofördelar än man kan föreställa sig. I sin egen bok har Linda och Linda kombinerat empiri med forskning när de presenterar sin passion.
— Precis som med alla hälsosamma vanor så kommer fördelarna med de kalla baden med regelbundenhet. Man ser starkast effekt på de som badar fyra till sju gånger i veckan enligt studier, påpekar Ahlgren.
— Några av de största skillnaderna man ser är lägre blodtryck, minskad oro och stress, bättre humör och välbefinnande samt minskade depressioner och ledvärk. Det är viktiga och enkla hälsoeffekter som alla behöver. Något annat som händer är att man får mer brunt fett som skapar värme i kroppen och ökar förbränningen. Det vita fettet å andra sidan fungerar bara som energi- och fettdepåer, säger Vagnelind.
Under arbetet med boken har de varit runt om i Sverige och letat badplatser. Från Kiruna till Malmö har de besökt både nya och välbekanta ställen. Många av bilderna i boken är tagna vid Torne älv i isvakar där de under arbetets gång fick sätta klockan för att inte ligga i vattnet för länge. De har även pratat med människor, både i storstäder och på landet, och på den vägen fått folk att prova på ett kallbad. Linda och Linda vill nämligen inspirera människor att inte bli för statiska i vår bekväma värld.
— Att känna att man lever fullt ut och lämnar det bekväma är en stor del av boken. Att man utmanar det varma vardagslunket och inte går på minsta möjliga motstånd gör att man känner sig skarpare, säger Ahlgren om deras motivation.
På sina resor är det främst deras bad inne i städerna som väckt mest uppmärksamhet. Där har de råkat ut för både nyfikna förbipasserande såväl som poliser som undrat vad de sysslar med. Vid ett tillfälle badade de till och med utanför för Stockholms stadshus.
— Bilden nedanför en trappa är tagen utanför stadshuset, där kan vi snacka citybad. Vi hade ett möte med vår förläggare inbokat och tänkte att vi skulle boosta oss innan med ett bad, berättar Ahlgren.
— Jag riggade kameran uppe på bron och så fick vi hjälp av en japansk turist som vaktade den åt oss. Han var så gullig men också så orolig. Han ropade ”Your own choice”, ”Strong women” och ”You’re crazy” ner till oss! fortsätter Vagnelid om händelsen.
För den som är nyfiken på att testa ett kallbad i Göteborg har Linda och Linda flera tips. Smithska udden, Askimsbadet, Saltholmen, Delsjön, Härlanda tjärn, Sisjön och Röda Sten är deras egna favoriter. Att kallbada är heller ingen materialsport vill de poängtera, allt som krävs är en kropp och naturen som har öppet dygnet runt.
— Har man möjlighet så är det härligt med ett nakenbad. Det ger en extra dimension till frihetskänslan, säker Ahlgren och skrattar.
Kalla bad finns ute nu.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2018.