Jung

12:15 21 May 2018

Tidigare i år släppte bröderna Henrik och Tom Ljungqvist sin första singel Vera. Vi träffade dom för att prata om hur det är jobba med sitt syskon, varför det är blottande att släppa sin egna musik och hur framtiden ser ut för Jung.

Har valet av genrer varit självklar? 
H: Ja, det skulle jag nog vilja säga. Vi gillar artister som Fleetwood Mac och Bruce Springsteen och ville göra något som är lika genuint som den eran, samtidigt som vi tar in influenser från dagens generation.
T: Sen har vi jobbat med fantastiska producenter, bland andra Philip Holmgren som vi klickade med på direkten. Vi hade skrivit och gjort musiken till Vera långt innan vi träffa Filip.
H: Ja, det är inte ofta man kan komma med en gammal låt till producent tycker jag. Vi lyckades förbättra den samtidigt som vi behöll det ursprungliga.

Har ni olika relation till en låt ni skrivit under en längre tid än till de ni skriver under en session?
T: Jag försöker alltid tänka att det inte är meant to be om man håller på en låt för länge, men just med denna har jag en speciell relation då den handlar om min flickvän. Att göra klart den var det enda alternativet.
H: Jag känner lite samma, man ska inte nöta för länge. Man tänker dock alltid att man borde jobba mer och slutföra låten. Det är jobbigt att gå vidare på något vis.

Hur kommer det sig att ni började med musik?
T: Henrik har ju alltid hållit på med musik. Vet inte riktigt när jag började faktiskt, men musik har alltid varit en självklar del av mitt liv.
H: Ja, jag började prodda när jag var 9 år. Gillade den typ av pussel.

Är det inte påfrestande att jobba med sitt syskon?
H: Nja, det är bra att vi har andra grejer vi sidan av, detta är mer som en bonus och en frizon. Vi har alltid varit jättenära varandra. Det känns inte som att vi jobbar, mer att vi leker, fast på största allvar.
T: Vi gjorde ju samma sak förut, men nu är det vårt jobb. När det kommer till musik så blir det extra jobbigt att få kritik tycker jag, det känns som att man blottar sig på ett annat sätt, och då är det väldigt tryggt att vi har varandra.
H: När vi hade släpp på Dramaten var Tom jättenervös då han aldrig hade sjungit inför publik. Jag brukar inte vara nervös inför just sjungandet men däremot mellansnacket och då var så skönt att ha sin bror på scen.
T: Det var verkligen skönt, och efter första låten kände jag mig som Indiana Jones. Det var mäktigt.

Både Henrik och Tom har andra jobb vid sidan Jung, Henrik har ett annat band som heter Join The Riot och Tom är en del av humorduon Tom & Petter som under som senaste åren gjort succé på Instagram och Youtube. Deras första låt handlar om Toms flickvän Vera, och arbetet kring låten har tagit lång tid.
T: Att lägga upp roliga klipp på Instagram är inte alls lika jobbigt som att lägga upp en låt, jag tar det mycket mer personligt om någon inte gillar min musik än om någon inte tycker att jag är rolig. Musiken är ju blottande på ett helt annat sätt, speciellt när man släpper en låt som Vera.

Har det varit självklart att jobba med musik?
T: Vi har alltid velat hålla på med musik, jag tycker inte det spelar roll att jag råkat bli känd för något annat innan. Det ena utesluter ju inte det andra.
H: Håller med, musiken har alltid haft en självklar plats. Han har ju alltid varit duktig på båda grejerna. Även om följarna inte fått ta del av det från första början.

Vad är den bästa och viktigaste komponenten för en bra låt?
H: Det är något man inte kan ta på, feeling. En låt som har lite gura och sång kan vara precis lika bra som en jätteproddad låt. Man måste bara kunna förmedla en känsla, oavsett om den känslan är äkta eller oäkta.
T: Det där är olika, ibland kan man ju hata en låt till en början och sedan börja älska den.  

Jag har läst att Lykke Li inte vill att man ska må bra av hennes musik, utan att man ska kunna relatera till hennes musik när man mår som sämst. Har ni också något liknande som ni tänker på?
H: Jag vill gärna att man ska känna att det kommer bli bättre när man hör min musik.
T: Ja, jag med. Att jorden inte komma gå under för att man mår som gör och att man inte är ensam. Sen behöver det självklart inte alltid vara så.

Hur ser framtiden ut?
H: Vi släpper två singlar, en i början av sommaren och en på slutet. Sen får vi se om det blir en EP snart.
T: Jag trivs i och för sig med att släppa singlar, jag gillar att man kan ge varje låt sin fulla uppmärksamhet. Varje låt behöver inte vara en hit, den ska få leva sitt liv.

Lysnna på Vera här
Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!