Foto: Julia Lindemalm.

Julia Lindemalm gör fotobok om djur i fångenskap

10:29 26 Mar 2018

Det sjuåriga fotoprojektet Zoo World lider mot sitt slut men kommer att leva vidare i form av en bok.

Zoo World kom till liv 2011 under ett spontant besök i den danska djurparken Odense Zoo. Malmöbaserade bildjournalisten Julia Lindemalm var då student och ville göra ett slutprojekt som berörde människans relation till djur.
–  Jag var nyfiken på varför vi har djurparker men jag trodde inte någon var intresserad av min betraktelse. I tre veckors tid gjorde jag istället research om något helt annat. Fast jag kunde ändå inte sluta tänka på min upplevelse i djurparken. Tanken gjorde mig uppfylld. Jag ville fotografera djur i fångenskap. Till slut sa min lärare att jag skulle göra det eftersom jag inte kunde sluta prata om det så då reste jag utomlands och började fotografera.

Under sju års tid har Julia besökt 12 djurparker i fem länder. 2016 fick hon Lars Tunbjörk-priset för sin bildserie.
– Tanken om att undersöka människans relation till djur växte fram efter hand. Det är djurmöten som sätter sig. Min första aha-upplevelse var när jag besökte Köpenhamns zoo. Jag minns en isbjörn som vid upprepande tillfällen försökte hoppa upp mot en klippa. Andra runt mig skrattade men det var sorgligt att se på isbjörnen som försökte fly. Det var då jag insåg att jag kände empati för djur.

Zoo World har haft fotoutställningar både i Sverige och utomlands. Kärleken till djur är Julias drivkraft men kärnan är att problematisera djurparker i sin helhet.
– Mitt mål har varit att lyfta frågan högre och att prata om djurparker som ett fenomen. Vi ser det som vår rätt att samla in djur från sin naturliga miljö. Det kan motiveras som ett slags djurskydd men det är i själva verket en business och den är människostyrd vilket är onaturligt.
Därför fanns det också en poäng med att fotografera djurparker i Sverige eftersom vi tycker att vi har bra djurskydd här.

Går det att påverka frågan?
– Jag upplever att det går att påverka frågan genom mitt arbete. Senast förra veckan pratade jag med en kvinna som hade varit på min utställning tillsammans med sitt barnbarn förra året. Hon berättade att bilderna hade gjort intryck och att hon fortfarande pratar om relationen till djur med sitt barnbarn. De återkommande djurparksskandalerna under åren har även stärkt min tro på att mitt arbete är viktigt.

Att göra en fotobok har varit Julias mål från första början. Det är ett avslut på fotoprojektet men en fortsättning på människans relation till djur.
– Jag älskar bild för att det väcker känslor men en bok är beständig till skillnad från en utställning. Det blir en personligare upplevelse när du sitter närmre bilderna och får läsa mina anteckningar.

Femte april släpps första utgåvan av Zoo World och Julia Lindemalm kommer att signera böckerna på sin releasefest i Stockholm och Malmö.
– Min förhoppning är att inga fler gulliga djurbilder från en djurpark släpps helt okommenterat i sommar och att min bok kan bidra till att vi pratar om djur på ett annat sätt.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2018.