Instagramkontot @Svartkvinna vill visa på strukturer bakom exotifierande kommentarer

17:29 12 Mar 2014

På det nystartade men uppmärksammade instagramkontot @Svartkvinna har man de senaste dagarna kunnat läsa kommentarer i likhet med "För mig är det helt ofattbart att detta händer...är folk såhär tappade?" och "Typ min vardag". Kommentarerna har skrivits till chockerande berättelser om konversationer och handlingar ur svarta kvinnors liv i Sverige. 

Vi tog kontakt med initiativtagaren bakom @Svartkvinna för att få veta mer om syftet och förhoppningen med projektet. 

Många av berättelserna är inskickade av kvinnor som följer kontot. Kan du beskriva vilken sorts berättelser ni publicerar?
– Det är en blandning av sexualiserande, exotifierande och rasistiska händelser som svarta kvinnor har upplevt. Det kan vara allt från negerbollsdiskussioner till skamlösa sexförslag, händer som petar i ens hår eller rent rasistiska uttalanden. Gemensamt är att dessa berättelser är framprovocerade av att en, eller flera, svarta kvinnor står framför en som inte identifierar sig som svart kvinna.

– Berättelserna är personliga men genom att publicera dem i ett sammanhang flyttas fokus från det personliga till att istället visa på kontinuiteten i upplevelserna. Alltså de olika upplevelserna är inte egentligen länkade till personen som upplevt dem utan till strukturerna som påverkar personen som utsätter den svarta kvinnan för de olika situationerna. Alltså hade kanske vilken svart kvinna som helst kunnat utsättas för vilken som helst av berättelserna. Många av berättelserna jag får in är varianter på samma teman, då blir strukturerna extra tydliga.

Är syftet framförallt att få dela erfarenheter?
– SvartKvinna har olika syften för olika grupper. Genom att lyfta dessa berättelser får svarta kvinnor i Sverige en bredare insikt i att de inte är ensamma i sin förundran över varför de råkar ut för alla dessa frågor, ofrivilliga händer i hår och allt vad det nu är. I min krets blev vi peppade iförrigår när vi läste kommentarerna och kunde säga till varandra att kolla vi hade rätt, det är inte bara vi som märker och påverkas av dessa situationer. Det är så många fler som också går och tänker att samhället är galet.

– SvartKvinna visar också vad som försiggår på jobbet, på dagis, på klubben etc för de som inte själva upplever det. På det sättet kanske folk börjar se över sina egna tankar och ageranden. Sidan är även till för alla de som hör dessa svarta kvinnor berätta om vad de är med om och sedan avfärdar deras berättelser med att de överdriver. Det jag och flera av mina vänner har känt är en större frustration än att det bara var en ”idiot som uttryckte sig klumpigt”. Då reagerar man också kanske starkare. Vilket kan uppfattas som överdrivet i andras ögon. Har dessa andra då SvartKvinna i bakhuvudet ser de den större bilden och förstår att t.ex. negerbolldiskussionen blir extra viktig eller att det verkligen inte är ok att dra i ens lockar bara för att de inte själva har likadant hår. 

– Sen är det till för alla som kan relatera till viss del. Många skulle säkert argumentera emot mig men jag menar ändå att sexismen i Sverige slår emot alla kvinnor. Och rasismen mot alla som uppfattas som icke-normvita. Det påvisas också genom kontot. För vi möter alla de där typiska fördomarna om kvinnor och ”invandrare” (trots att många inte är det) också. Sen finns det ytterligare en dimension till det vi upplever, alltså kombinationen svart och kvinna och föreställningar vi behöver bemöta för att vi är just de personerna vi är födda till.

Har ni mötts av något motstånd än, i form av negativa kommentarer eller så? Hur tacklar ni det?
– En del i kommentarsfältet verkar inte riktigt ha förstått syftet med sidan. Några tycker att det hade varit bättre att inte specificera utan ha ett ”kvinna som kvinna” eller ”människa som människa”-fokus. Då har flera andra följare berättat om intersektionalitet och maktstrukturer. Tagit sin tid att försöka förklara för de som inte förstår. Sen kan man inte begära att alla ska ha insikt om olika sociologiska analyser eller feministiska teorier, därför är det jättefint att se att vissa verkligen förklarar.

– Det är lite för mycket att begära att en privatperson, som valt att belysa en maktstruktur, även ska försöka få in alla andra former av diskriminering. Sidan heter SvartKvinna av en anledning. Det är svarta kvinnors berättelser jag vill belysa. Andra är välkomna att uppmärksamma sina livssituationer på sätt de tycker verkar bra. Majoriteten verkar dock helt vara medvetna om sidans syfte.

– Rasistiska och sexistiska kommentarer är såklart oacceptabla men också väntade. De kommentarerna anmäls, tas bort och användarna blockeras och anmäls till Instagram. Men av snart 10 000 följare har endast två stycken personer, som förmodligen inte valt att följa, uttryckt sig direkt rasistiskt och sexistiskt i kommentarsfältet. Även där är följarna snabba med att kommentera och anmäla inläggen från dessa troll. Det är riktigt fett, att folk tar strid för varandra, det värmer verkligen, det känns som att SvartKvinna har många allierade bland följarna.

Finns det andra, liknande initiativ som ni vill uppmärksamma?
– En kvinna har nu startat @muslimskkvinna. Hon följer samma koncept som SvartKvinna och har lagt upp historier om att vara muslimsk kvinna i Sverige, mycket intressant. Det känns faktiskt väldigt kul att SvartKvinna inspirerade en annan kvinna att uppmärksamma sin situation. Det är så välbehövt, i dessa tider, att uppmärksamma hur det faktiskt är att leva i Sverige som ”icke-normsvensk”. Istället för att lyssna på hur sverigedemokrater pratar om hur mycket invandringen tär på Sveriges ekonomi kan vi visa hur mycket rasister tär på vårt psyke. För den verkligheten glöms bort när man bara pratar om siffror och invandring.

Förra veckan tog Nöjesguiden även upp kritiken mot avsaknaden av rasifierade kvinnor i Expressens kvinnodagspanel, en kritik som Expressen besvarade här

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!

Senaste filmrecensioner