De flesta av oss har någon gång råkat ut för silverfiskar hemma. Silverfisk är vårt allra vanligaste ”husdjur” och man finner dem ofta på fuktiga ställen som avloppet till badkaret eller handfatet i badrummet. Silverfisken trivs i fuktiga och varma miljöer och äter till exempel hudavlagringar i avloppsventiler. Den är väldigt ljusskygg och kommer bara fram i mörker. Silverfisken tar sig ofta in i vårt hem genom varor och produkter som vi handlar och kan även komma in genom att till exempel följa rörledningar in i huset.
Silverfiskar är helt ofarliga och relativt vanliga i badrum. De förekommer ofta i äldre bostadshus som inte har samma skydd mot fukt som nyare hus har. För att bli av med silverfisk gäller det att få ner luftfuktigheten och städa noga.
Kärt barn har många namn. Silverfisk kallas även för nattsmyg och är en insekt utan vingar som kan bli mellan 10 – 15 mm lång. Man tror att det finns ungefär 370 arter av silverfisk och att den existerat i minst 300 miljoner år. Silverfisken har en spolformad kropp och flera långa känselspröt, både bak och fram. Att den kallas för just silverfisk har att göra med att den glänser som silver. Förutom den ”vanliga” silverfisken finns det även en slags silverfisk som kallas för långsprötad silverfisk och den finner man även på andra ställen i hemmet än i kök och badrum. Den långsprötade silverfisken äter gärna stärkelser och kan tyvärr mumsa i sig både tapeter, böcker och textilier. Hittar man mycket silverfisk i andra rum bör man fundera på om det kan finnas en fuktskada i rummet. En silverfisk kan bli upp till 8 år gammal.
Praktiska knep för att bli av med silverfisk:
Så fort du finner silverfisk hemma bör du städa. Om du har hittat silverfisk i badrummet bör du börja med att göra rent avloppsbrunnen. Dra gärna fram badkaret och gör rent under och bakom. Tar du bort smutsen som silverfisken lever på blir du lättare av med den. Tänk också på att försöka se till att ha det så torrt som möjligt i de utrymmen där du hittar silverfisk.
Det finns också speciella silverfiskfällor att köpa. Själva fällan har ett lockmedel som silverfiskarna dras till, och de fastnar i klistret inne i fällan. Det kan även vara bra att placera ut silverfiskfällor för att förebygga att nya silverfiskar kommer fram.
Rödceder kan också användas mot silverfisk. Man lägger ut lite rödcederolja i olika springor och skrymslen. Själva oljan har en doft som skadedjur inte uppskattar.