Humorgruppen som vill slå sig själv i fejset

14:04 18 Sep 2017

I höst tv-debuterar humorgruppen Bautagänget som driver med PK-Sverige och bjussar på den högsta ”könsorgan per minut”-frekvensen i svensk public service-historia. Vi har pratat humor med kollektivet som vill slå sig själva i fejset.

Vad är Bautagänget för något?
– Vi är en humorgrupp bestående av sju väldigt olika personer som råkar passa väldigt bra ihop och som alla gillar att skämta. Nu har vi fått göra en tv-serie. Vi träffades på ett fjällhotell och kommer från olika yrken inom film, tv, teater, radio och utrikesdepartementet.

Vad är er mission?
– Att skapa igenkänning och obehag genom humor. De som tittar ska riskera att få syn på sig själva. Vi vill röja runt i alla hörn av Sverige och skämta om det som pågår. Fast viktigast är att vi får en massa olika sorters människor att skratta.

Kan ni berätta lite om humorserien BAUTA! som ni har gjort för SVT Play?
– Det är åtta avsnitt på 13,5 minut. Varje avsnitt har en story, det handlar till exempel om de stackars talibanerna som inte hängt med i den tekniska utvecklingen, desperata faghags, medvetna män, färdtjänsten som aldrig kommer och den mycket fruktade PK-polisen som är redo att slå till när som helst. Men serien innehåller också fristående sketcher som kan se ut och handla om vad som helst, så länge det är kul. Vi vill vara oförutsägbara så att du aldrig riktigt kan räkna ut vad som komma skall.

Många av era sketcher handlar om PK-Sveriges skenhelighet. Vad är det som lockar där?
– Det är nog ganska mycket självhat. Vi vill be om ursäkt för att vi själva och de vi umgås med är skenheliga. Vi vill syna lite av det hyckleri som uppstått i ett ytligt samhälle där det blivit viktigare att säga rätt än att göra rätt. Att göra serien var som terapi, vi blev frustrerade av en massa saker som vi själva och andra gjorde och hanterade det genom att skriva sketcher om det.

Bautagänget består av en väldigt diversifierad grupp med människor. Hur viktigt är det för att kunna skämta om det ni skämtar om?
– Asviktigt eftersom vi då får frikort att skämta om det. Haha, 1-0 till BAUTA VS alla vita heterokille-humorgrupper, vi tog alla skämten ni ville ha.

Programmet har en högre "kön per minut"-frekvens än någon annan SVT-serie jag kan komma på. Hur kommer det sig?
– Alla sketcher med könsorgan liksom klumpade sig i ett och samma avsnitt när vi skrev, så då bestämde vi att det var lika bra att riva av det först, och ha det värsta gjort. I avsnitt 2–8 är det i regel kläder på. Eller…? 

Vi måste prata om namnet på er humorgrupp. Bautagänget. Hur tänker ni där? Blir ni inte ofta förknippade med produktionsbolaget Bautafilm eller bautastenen som Obelix kånkar runt på?
– Från början hette vi "Det roliga skämtgänget" men var tvungna att byta eftersom folk vi träffade sa ofta sa "oj vilket dåligt namn". Då blev det Bauta istället. Tycker ni det är dåligt? Vi kan byta igen i så fall! Vi blir inte förknippade med någon eftersom ingen har brytt sig om oss förrän nu. Vi har inga problem med att bli förknippade med Obelix sten, den tycker vi är toppen.

I en intervju med SR berättade en av er att ”ingen ska känna sig säker – Bautagänget slår från alla håll”. Men om ni bara får välja ett håll att slå från, vilket skulle det vara?
– Mot oss själva. Alltså ... åt sidan? Alltså, liksom tillbaka …? Varken upp eller ner, utan en knytnäve direkt i fejset på oss och de vi umgås med. Förlåt till alla de vi umgås med, men ni förtjänar det. Om det är någon tröst så förtjänar vi det också.

Bautagänget består av Michal Axel Piotrowski, Catrine Lundell, Joakim Granberg, Isabella Rodriguez, Olov-Anders Sikku, Jonas Modin och Matilda Dahl. Tv-serien BAUTA! har premiär på SVT Play den 28 september.

Foto: Alexander Lagergren.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!