Humor och klasskillnader i nytt barnprogram

Lisa Eriksson 11:21 6 Feb 2012


Foto: Janne Danielsson/SVT

Sveriges rikaste familj är huvudpersoner i ett nytt humorprogram i Barnkanalen. Pappas pengar vill utforska glappet mellan hur vuxna förklarar världens orättvisor och hur de verkligen lever.
 

Sara Haag och Erik Haag har skrivit manus till Pappas pengar, ett humorprogram för barn med Johan Ulveson och Olof Wretling i rollerna som en snuskigt rik pappa och hans privatskolade, kostymbärande son Bröli. Tillsammans är de Sveriges rikaste familj, som bor i ett gigantiskt slott, har utländsk städhjälp och står oförstående inför fenomen som ”hyresrätt” och ”bostadskö”. Trots att serien främst verkar behandla klasskillnader och inkomstklyftor, menar Erik Haag också att den är en igenkänningsserie för medelklassföräldrar som upplever att de skämmer bort sina barn.


Erik Haag. Foto: Janne Danielsson/SVT.

Varför valde ni att göra en serie om Sveriges rikaste familj?
- När jag var liten fanns det en serie som hette Albert och Herbert, som handlade om fattiga lumphandlare. Det fanns också en serie som hette Richie Rich som handlade om en rik pojke. Jag tycker det är spännande och roligt att skämta om pengar och rikedom. Det finns något ganska sexigt över de som är jätterika. Samtidigt är ju folk som har så mycket pengar att de kan göra vad de vill, som Montgomery Burns i The Simpsons, jättelarviga och roliga att skratta åt.
Pappans ständiga bortförklaringar, som till exempel när han säger att folk bor i små lägenheter ”för att det är mysigt” – tycker du att det är vanligt att vuxna pratar på det sättet i verkligheten?
- Det är intressant att du säger ”bortförklaringar”. Jag pratar mycket med mina barn om rika och fattiga, och jag skulle säga att mina förklaringar inte är jättemycket annorlunda från pappans. Det uppstår ofta ett glapp mellan hur man förklarar saker, vad man faktiskt tycker och hur man lever. Det är det glappet vi försöker utforska.

Även om huvudpersonerna kan uppfattas som verklighetsfrånvända verkar ni ha varit måna om att de ska vara sympatiska?
- Det kändes viktigt att visa att de också är människor. Även om man blir jätteförbannad på deras beteende så ska man någonstans heja på dem. Det är ju det som är spännande, att det aldrig är svart eller vitt.
Tror du att det börjar bli mer populärt att diskutera klasskillnader, med tanke på överklassafarin och så vidare?
- Mer populärt vet jag inte, men klassklyftorna har ju blivit större medan Socialdemokraterna har blivit svagare, så man kan undra vad som kommer att hända. Folk brukar ju säga att ”vi har  i alla fall inte samma klasskillnader som USA”. Men om klassklyftorna fortsätter att öka kanske vi inte kan säga det längre.

Pappas pengar
har premiär på Barnkanalen den 11 februari klockan 19.30.

Stad: 
Kategori: