Höstens hetaste kokböcker

Redaktion 10:48 19 Sep 2023

Några mer eller mindre purfärska nyheter som kan hjälpa dig lyfta höstens hemmamiddagar till en ny nivå. 

SANDHÄXANS MAGISKA MACKOR 
Mattias Svensson, Erik Johansson, Fredrik Sundberg och William Thoren, Natur & Kultur
Gänget bakom Vasastans skönaste krog fortsätter att sprida smörgospeln (förlåt) till alla som är sugna på något goffigt. Här delar de med sig av 45 favoritrecept med inspiration från New Orleans – mackornas huvudstad. 

AMERICANA 
Jonas Cramby, Natur & Kultur 
På ett liknande tema skickar matskribenten tillika kokboksveteranen Jonas Cramby ut en bok för alla er som "drömt om  Farmor Ankas perfekta äppelpajslajsar sen ni var barn". Boken är packad med ett sjuttiotal recept som täcker alltifrån fluffiga pannkakor till Louisianagumbo. Framför allt är det en kärleksförklaring till det stora landet i väst. 

RIS 
Tove Nilsson, Natur & Kultur 
Tove Nilsson är tillbaka med en ny gastronomisk djupdykning och denna gång är det ris som står i fokus, både bildligt och bokstavligt talat. Här möter du alla typer av ris såsom basmati, jasmin, sticky rice, rundkornigt, arborio, carnaroli, bomba, svart, brunt och rött ris. Bokens samtliga nittio recept bygger också på denna gröda. Inget ris – ingen rätt.

CMAK – VÅRT UKRAINSKA KÖK
Anja Allvin och Anastasia Lundqvist, Ordfront 

Precis som namnet antyder betyder cmak just smak på ukrainska. Och precis som likheter mellan våra språk binder oss samman finns också smaken som en gemensam nämnare mellan våra länder och kulturer. Smaken är dessutom en väldigt viktig del av det ukrainska folkets kamp för sin nationella identitet. I kokboken Cmak bjuder kockarna Anja Allvin och Anastasia Lundqvist på smakprov från Ukrainas regionala kök och berättar om mat, minnen, människor. Inte minst är det en bok om våra länders gemensamma historia.

TERANGA – SMAKER FRÅN VÄSTAFRIKA
Coura Mbaye, Bonnier Fakta 

Kocken Coura Mbaye delar här med sig av den mångsidiga maten från Senegal, med influenser från bland annat Vietnam, Marocko, Portugal, Libanon och Frankrike. I Västafrika handlar mat om så mycket mer än näring för kroppen. Måltiden är ett sätt att samla folk och visa kärlek. Den är en del av det som kallas "teranga" – en generositet och nyfikenhet gentemot andra, oavsett kultur, religion och etnicitet.

DET VÄXER SYLT OCH SAFT ÖVERALLT
My Feldt, Bonnier Fakta

My Feldt samlar här 100 recept på allt du kan tänka dig att göra av det som växer i naturen under årets samtliga månader. För du kan använda nästan vad som helst som doftar eller smakar gott och inte är giftigt. Varför inte testa exempelvis tallkottesylt?

FATTA PASTA 
Sandra Mastio, Polaris 
Sandra Mastio vann Sveriges Mästerkock 2015 och har sedan dess lett ett flertal matlagningsprogram, skrivit böcker och inte minst startat egna restauranger framför allt i hemstaden Malmö. I somras flyttade restaurang Mastio in på Clarion Malmö Live och blev snabbt en populär destination. Här samlar Mastio sina sextio bästa pastarecept, tillagade på de bästa råvarorna.

CRAVINGS
Anja Jelinek, Polaris
Kokboksdebutanten från i våras tar revansch på vår ätstörda samtid med den hyllade boken Cravings. Fullmatat med recept på gröna smakbomber man vill laga gång på gång är den en ovärderlig pjäs att ha på kökshyllan. 

Läs även: I magen på en jägare

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!