Historien om GameStop

20:01 18 Feb 2021

Du har säkert hört talas om GameStop, spelbutiken och aktien, och undrat vad det egentligen handlat om? Michael Gill reder ut begreppen i form av en recap.

Under de senaste fem åren har den amerikanska butikskedjan GameStop gått från att vara en av de främsta symbolerna för den klassiska spelbutiken till att bli ett exempel på hur snabbt den digitala distributionen slagit ut traditionell spelhandel. I höstas meddelades det att alla de 40-talet GameStop-butiker som existerar i Sverige skulle läggas ned efter julhandeln.

Men så hände något märkligt. På tre månader ökade värdet på GameStop-aktier med flera tusen procent. Anledningen var att ett gäng risktagande småsparare lyckats lista ut att aktien blankades. En hedgefond satsade stort på att GameStop-aktien skulle rasa – i hopp om att själva tjäna stora pengar. Småspararnas svar blev att köpa på sig så mycket som möjligt och sedan ”shoort squeeza” aktien, alltså typ hålla den gisslan, tills det att värdet mångdubblats. Traditionella börsinstitutioner menar att det här gränsar till olaglig kursmanipulation. Men på vissa håll på internet talas det om en rättvisans seger, en revolution mot storkapitalet. Vad sanningen är? Ja, precis som vanligt när det gäller internet är den frågan det minst intressanta. Mycket mer spännande blir det istället om vi lyfter på huven som allt det här har brummat under.

Reddit-tråden Wallstreetbets (WSB) grundades för ganska exakt nio år sedan. Jaime Rogozinski, som själv beskriver sig som ”entreprenör” och lever i Mexiko, startade tråden som ett seriöst försök att skapa en egen plats för aktietips. Oavsett vad Jaimes ursprungliga plan var förvandlades Wallstreetbets snabbt till något annat. Idag beskriver webbforumet sig själva med orden ”som om 4chan hittade en Bloomberg terminal”. 4chan är ett forum där internets avloppsvatten samlas och några av dess fulaste fiskar och troll går att hitta. ”Bloomberg terminal” är mjukvara för marknadsanalys och aktiehandel. Beskrivningen verkar faktiskt ganska träffsäker, då memes och ”for the lulz”-energin är starka inslag också här. Stämningen är hård och riskerna skyhöga, det är som att kliva in i ett hockeyomklädningsrum där alla drömmer om Wolf of Wallstreet-livet. 

Enligt en text i tidningen Money, publicerad 2018, används ord som ”YOLO bets” och ”meme stocks” regelbundet på WSB. Många av de som tjänat pengar bland användarna har gjort det på kryptovaluta och väldigt osäkra satsningar. Martin ”Pharmabro” Shkreli, serietidningsskurken som gjort sig känd för att chockhöja priset på Aids-medicin och beefa med Wu-Tang-medlemmar, har också han varit aktiv på WSB, men avtjänar för tillfället ett flerårigt fängelsestraff.

I Sverige har Finansinspektionens chef Erik Thedéen varnat privatpersoner för att se börsen som ett kasino. Även om GameStop-händelsen inte får några rättsliga följder är risken stor att ”vanligt folk” kommer in för sent och förlorar pengar de inte har råd att förlora. I det långa loppet förlorar nämligen sällan de stora hajarna. WSB är naturligtvis bara ännu ett extremt exempel på vad internet är – och kan orsaka – i nådens år 2021. Visst finns det en gnutta underhållning i att låta börshajarna svettas, men frågan är naturligtvis om denna ”revolt” mot Wall street är ett vilt slag utan konsekvenstänk. Bara ännu ett sätt för trollen att skapa kaos.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2021.

0 Kommentera