Hej Blekk: "9 saker Alex Schulman och andra män kan göra för feminismen"

13:54 20 Aug 2014


Alex Schulman! Jag har lagt märke till ett visst feministiskt intresse hos dig på gamla dagar. Men du är, ärligt talat, lite fel ute.

Lady Dahmer är en av dem som har kritiserat Molly Sandén för sin nakna musikvideo, något Alex Schulman sedan replikerade – och menade att feminister borde sluta kritisera andra och istället "göra något själva istället". Kan det bli mer meta, Schulman? Kanske borde i själva verket du göra något konstruktivt istället för att skriva repliker?

Det kanske är svårt att veta vad du kan göra? Därför kommer här 9 konkreta saker Alex Schulman, och män i allmänhet, kan göra för den feministiska kampen.
 

1. Lyssna

Lyssna på andra, även när de pratar om män som en generell grupp. Feminister är inte nedsatta på jorden av aliens eller av Valerie Solanas för att utrota alla män. Vi finns för att vi är övertygade om att det finns en struktur som gör att män (ofta i kombination med att vara vita och rika) sitter på privilegierade positioner ekonomiskt, kulturellt och socialt. Vi finns för att förändra detta. Lyssna på vad vi har för idéer och förslag. Förvänta dig dock ingen mansmedalj, de är slut för typ hundra år sedan.


2. Läs om feminism

Lär dig grundprinciperna i den feministiska ideologin för att inte sprida en felaktig och fördomsfull uppfattning om feminism. Gemzöes Feminism är en bra introduktionsbok.


3. Prata med andra män om feminism

Diskutera feminism med dina manliga vänner. Ifrågasätt mansrollen, misogyni och våldsbejakande strukturer. Prata om samtycke, sex, slutshaming och skuldbeläggande av offer vid våldtäkter. Kom fram till hur ni själva kan motverka detta och upprätta nya, schyssta sätt att bete sig.


4. Skydda inte din dotter

Det har varit väldigt populärt att skriva brev till och om sina döttrar i sommar. Snälla, gör inte det. Och använd aldrig en retorik om att skydda din dotter, det bygger på något som kallas hederskultur. 


5. Uppfostra din (eventuella, framtida) son till feminist

Istället för att skydda din dotter, uppfostra din son till feminist! Då har vi inga döttrar att skydda – det är ju sönerna du vill skydda dem från, eller hur? Prata med din son, ge honom böcker om feminism och kolla på dokumentärer tillsammans med honom. Prata om gränser, respekt och tolerans. Mendel-Enks Med uppenbar känsla för stil och Chavez Perez Respekt, en sexbok för killar är en bra början.


6. Vänd inte kvinnor mot varandra

Gör inte som din bror Calle gjorde på Twitter när han vände kvinnor mot varandra. Det är helt enkelt inte sant att världen magiskt skulle bli en alldeles, alldeles underbar plats om kvinnor slutade klanka ner på varandra. Kvinnohat upphör inte för att kvinnor slutar hata, kvinnohat upphör när strukturellt förtryck och nedvärdering av kvinnor och femininitet upphör. Kvinnor pratar om varandra eftersom de tidigt lärt sig att kvinnor alltid blir bedömda och betraktade, alltså måste man se denna struktur som en internaliserad misogyni.  


7. Förstå att feminister är inte en homogen grupp

Jag ska inte göra en ”inte alla män” här och säga ”inte alla feminister”. Men den feministiska kampen innehåller många olika rörelser, aktivister och tankegångar. Vissa förkovrar sig teoretiskt, andra engagerar sig praktiskt. Allt och alla behövs i den feministiska kampen, så även kritiska debattinlägg med maktanalys. Ja, även du behövs om du vill vara med!


8. Lämna plats

Något av det viktigaste man kan göra är att lämna plats till mindre privilegierade, som t ex kvinnor och rasifierade. Låt de som vanligtvis inte får synas och höras ta din plats ibland. Detta appliceras intersektionellt, vita bör ge plats åt rasifierade, medelklass åt arbetarklass o s v.


9. Förstå att feminister inte alltid orkar ta debatten

Det är svårt att vara kvinna och feminist. Ännu svårare att vara rasifierad kvinna och feminist. Vi får ta mycket skit för att vi vill ha ett jämställt samhälle. Ha därför respekt för att vi ibland bara säger: 

 

Men, kanske Alex Schulman frågar mig, blir det inte ett tredje lager av meta nu när jag skriver istället för att göra något? Börjar inte det här likna en budgetuppföljare av Inception? Nä, just nu när jag skriver gör jag även följande: 1) demonstrerar, 2) föreläser, 3) matar mitt surdegsbröd, 4) skriver en självhjälpsbok och 5) är privatlärare åt män. Okej, inte riktigt, men nästan. Är du med? Nu förändrar vi det här.

 


Michaela Larsson, även känd som Hej Blekk, bloggar på hej.blekk.se. Hon har tidigare listat de 20 smartaste svaren till allsköns jämställdister och önskat sig tillbaka till det mjuka bebisstadiet.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!