Här är Nina Perssons nya satsning

22:45 5 Oct 2017

"Demokrati" är ledordet när Cardigans-Nina och kulturarrangören Gudrun Hauksdottir slår sina kloka huvuden ihop.

När Cardiganssångaren Nina Persson bodde i New York omkring 2008 var hon med i något som kallas för The Citizens Band. Skaran, med sina drygt 30 ambulerande medlemmar, kan bäst beskrivas som en politisk kabarégrupp bestående av en brokig mix av musiker, skådespelare och dansare. Bland tidigare medlemmar hittar man namn som Zoe Kravitz, Zooey Deschanel och Maggie Gyllenhaal.

– Jag var inte med och gjorde föreställningar varje år, men jag var med regelbundet. 2008 då Obama tog hem valet så turnerade vi runt och spelade bland annat på South By South West-festivalen, berättar Nina Persson i en intervju med Sydsvenskan.

TCB:s olika uppsättningar har genom åren hyllats av många av de viktigaste kulturtidsskrifterna i USA. Med tydlig inspiration från sin tid i kabarégruppen står nu Nina Persson i begrepp att starta en liknande rörelse här i Malmö. Tillsammans med vännen och kulturarrangören Gudrun Hauksdottir har hon därför skapat Medborgarbandet.

Satsningen utgörs av tre ben, kan man säga. Dels sätter Medborgarbandet upp en föreställning på Malmö Stadsteater, dels har de skapat ett digitalt verktyg som ska få igång demokratitänket hos högstadie- och gymnasieelever, och dels har de dragit igång ett filmprojekt som heter Landet tillsammans med Björn Wahlström.


Gudrun Hauksdottir och Nina Persson. Bild: Emmalisa Pauly

Föreställningen, som har givits titeln Vinnaren tar allt, har premiär i mars 2018 och beskrivs som ”ett nusvenskt spektakel, ett hyperpolitiskt allkonstverk i utsvängd kostym”. Precis som i The Citizens Bands uppsättningar kommer man att varva musik med skådespel, akrobatik och diverse dansnummer.

– Det kommer att vara ett stort kollektiv på scen och det kommer att bli vackert, ljuvligt och kaos, berättar Gudrun Hauksdottir för Skånska Dagbladet.

Rent tematiskt kretsar Vinnaren tar allt kring idén om medborgarskapet.

– Vad innebär det att vara medborgare? Måste man vara medborgare? Är det bara rättigheter eller också skyldigheter? Likgiltigheten sägs vara demokratins värsta fiende. Vi behöver ge våra unga, Sveriges nya väljare, framtidstro. Vi vill ge dem styrka att påverka nu och vilja vara medskapare till sin egen framtid, skriver arrangörerna i programbeskrivningen.

Nina Persson kommer själv att stå på scen när det väl beger sig nästa vår, då tillsammans med Thomas Öberg, Kristin Amparo och Moto Boy. Bland övriga ensemblemedlemmar återfinns bland annat Mari Götesdotter, Angelica Radvolt, Sakib Zabbar, Sven Boräng, Li Brådhe och Magdi Saleh. För regin står den gotländske regissören Hugo Hansén, som tidigare har satt upp bland annat Jonas Hassen Khemiris Fem gånger gud (2008) och Ingmar Bergmans Persona (2011) på Stockholms Stadsteater.

Du har väl inte glömt att följa Nöjesguiden på Facebook?

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2017.