Gröna Linjen Bryggeri har gjort succé med sin Gullmars-IPA som du än så länge bara har kunnat hitta på hemmakrogen Racamaca vid Mariatorget i Stockholm. På Nöjesguidens Ölmässa i Stockholm har du chansen att testa den och mer av deras sortiment. Vi lät Rasmus Bergmark, bryggansvarig på Gröna Linjen och grundare tillsammans med Mattias Bratt, svara på våra enkätfrågor.
Berätta hur ert bryggeri startades?
– Över bardisken på restaurangen Racamaca på Södermalm för några år sedan. En entusiastisk hembryggare mötte två minst lika entusiastiska krögare. Ingen av oss var speciellt torr bakom öronen, men vi var sugna på att skapa något tillsammans så det fick gå ändå.
Hur skulle du beskriva er ölstil?
– Alltid på väg någonstans! Hantverk ska var kul och det är som roligast är när man lär sig något nytt.
Vad kännetecknar en bra öl?
– Att den är så god att du väldigt gärna vill dricka en till.
Vad tror du att det är som lockar med just hantverksbryggerier?
– Att allt kring hantverksbryggerier kräver kreativitet. Att klura fram ett recept och det grafiska uttrycket, men även att klara av det rent bryggtekniska och att sköta ett företag. Det känner nog även den som dricker upp slutprodukten av, och det är fint.
Om du inte får säga ditt eget, vilket tycker du är Sveriges bästa bryggeri just nu?
– Omnipollo.
Vilken är nästa stora öltrend?
– Lite mer klassisk amerikansk västkust-IPA kanske? Mer åt Kalifornien/Oregon-hållet.
Vilken är din egen favoritöl just nu?
– Det varierar nästan dagligen. Men jag har druckit väldigt mycket av vår Saison nyligen.
Vilken typ av öl föredrar du annars?
IPA.
En framtidsspaning, vad är det viktigaste som händer i den svenska ölvärlden 2020?
– Att barer och pubar börjar satsa svenskt i mycket större utsträckning. Varför frakta hit öl från när och fjärran när vi har så mycket gott här hemma? ”Tänk globalt men drick lokalt” är en bra klyscha att börja slita ut.
Stad:
Kategori:
Se alla artiklar om: