Gammal kärlek rostar aldrig

14:31 23 Sep 2014

kenneth_gronwall_highres.jpg

”Commodore 64 gjorde mig till den jag är”. Det är undertiteln till Jimmy Wilhelmsson och Kenneth Grönwalls nya bok Generation 64. En nästan 200 sidor lång hyllning till en person-dator som förändrade allt. Utan den, menar Wilhelmsson och Grönwall, hade den svenska mjukvarubranschen aldrig blivit som den är idag.

– Jag vill visa att Commodore 64-folket har varit viktigt för Sveriges slagkraft inom spel och IT, berättar Jimmy. Samt i den vevan belysa att vuxnas problem med ungas förehavanden varit exakt likadan i 30 år: ”Varför är du inte ute?” ”Varför sitter du vid datorn?” ”Varför slösar du bort ditt liv?” 

1982 lanserades C64, eller det Jimmy Wilhelmsson kallar den ”första sociala datorn”, en social knytpunkt för människor som ville byta kunskaper och piratkopierade spel. I boken intervjuas allt från användare (som Henrik Schyffert, Howlin’ Pelle och Orvar Säfström) till spelutvecklare och entreprenörer. Och alla har en djupt personlig relation till den gamla datorn. 

En av de mest spännande passagerna i Generation 64 handlar om demogrupperna. Förenklat skulle de kunna beskrivas som grupper som till en början knäckte kopieringsskydd och lämnade sitt eget avtryck på spelet. Den som fick tag på ett piratkopierat spel (vilket de flesta fick på den tiden) fick se en introfilm där den grupp som knäckt skyddet kaxigt skröt med häftig musik och mäktiga grafikeffekter. De ljusskygga grupperna bestod av team där alla hade sin egen roll. Någon fick tag på originalspel, en annan överlistade kopieringsskyddet, en tredje gjorde musiken och så vidare. 

– De här ungdomarna sysslade med reverse engineering på amatörnivå – de jobbade sig bakåt utifrån en färdig produkt och knäckte ett professionellt utvecklat verktyg genom att prova sig fram och lista ut hur det var uppbyggt. 

Demogrupperna gick snart från att skrävla om upphovsrättsbrott till att enbart tävla om att göra häftigaste demofilmerna. Det här var en ganska liten, mansdominerad och stängd ”scen” som var särskilt framträdande i Sverige och Finland. Men den har satt sina spår. Bland många av företagsledningarna i dagens svenska mjukvarubransch återfinns gamla demolegender. Piratebay-bekante Peter Sunde har beskrivit demoscenen och dess profiler som ett slags ”Rotary för hackers”. Ett hemligt sällskap för OG-datornördar.

Våren 1994 plockades Commodore 64 ned från butikshyllorna. Vid det här laget hade C64-användarna skaffat sig datorvana, innan internet började användas av allmänheten. Wilhelmsson och Grönwall drar raka linjer genom dotcom-eran, nollnolltalet och fram till idag. Men återkommer ändå, precis som de gamla rävarna, hela tiden till den där första datorkärleken. För många är Commodore 64 fortfarande relevant, än idag.

– Folk återvänder alltså till C64. En del yngre förmågor var knappt födda när C64 lanserades men dras till burkens frihet inom ramar. Det är en fin beskrivning av Commodore 64 som programmeringsramverk – total frihet inom ramar. 
 

Commodore 64

  • Lanserades: 1982
  • Avvecklades: 1994
  • Antal sålda datorer i Sverige: 
  • Cirka 200 000
  • Antal sålda datorer i världen: Någonstans mellan 12,5–17 miljoner
Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2014.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!