Gabriel Gassi. Foto: Olivia Arte.

Gabriel Gassi aktuell med ny singel

15:37 12 Feb 2020

Gassi gör multimediala, arkeologiska utgrävningar när han skapar musik. Nu på fredag släpper han nya, efterlängtade singeln Swiping Right, och har ambitioner på att snart släppa ett eget album. 

Gröndalsonen Gabriel Gassis singel Weekend från 2018 klättrar stabilt upp mot 2 miljoner lyssningar på Spotify. Redan vid tio års ålder började Gabriel Gassi producera egna amatöralster och spela trummor i punkband. Sedan dess har musiken alltid varit närvarande på ett eller annat sätt och Gassi producerar än idag främst sin musik själv. Det pulserande pop/RnB soundet signerat Justin Bieber och Tory Lanez överöser de afrobeatinfluerade singlarna han släppt sedan debuten Street Phone. På fredag släpper han sin nya singel Swiping Right, en låt som sticker ut ur mängden i relation till hans tidigare repertoar. Med hi-hats som står som spön i backen och piskar ljuvligt i symbios med en välkomponerad autotune har Gassi skapat ett mer trapinfluerat sound som gör sig bra med både hans relevanta texter och dova, melodiska basar. Vi möter Gabriel Gassi vid den välkända ringen mitt i Stockholms Centralstation, på lokal tunga även känd som “spottkoppen”. Gassi kommer direkt med tåget från Falun, där han studerar musikproduktion. I en rutig lång rock och kortklippt, grönfärgat hår glider han långsamt över de blanka golven på stationen med ett brett leende på läpparna. Vi slår oss ned över en på tok för överpriserad kaffe på ett kafé i närheten. 

Hur började du med musiken?

Jag är uppväxt i musikfamilj. Från början var det mycket Beatles och dylikt genom mamma och pappa. Sen upptäckte jag pojkbanden någon gång i tidig ålder. Jag lyssnade jättemycket på Backstreet Boys, de har varit stora influenser i mitt musikskapande och drömde om att bilda pojkband. Men så mycket pojkband blev det inte. Istället spelade jag trummor i punkband till en början. Jag började med gitarr egentligen för att pappa spelar, men jag kan för mitt liv inte lära mig att spela gitarr ordentligt. 

Vad har du gjort inom musiken på sistone? 

Det var ett tag sedan nu. Senaste låten jag släppte var Tricky, den hade release i maj förra året. Vi var ute och spelade live jättemycket hela förra sommaren. Efter det har jag gått in i den årliga vinterdvalan för att skapa ny musik. Men nu har jag sakta vaknat upp ur dvalan och allt verkar linjera. Solen lyser, jag har en ny release och är tillbaka hemma i Stockholm, det känns jättekul!

Producerar du alla dina låtar själv?

Jag är producent i grunden så min målsättning är att göra allt själv, men jag tar gärna hjälp av andra. På Swiping right har jag faktiskt tagit hjälp av en medproducent som heter Andreas Parnerup. Man kan säga att jag gjort grundarbetet på låten men han har kommit med otroligt mycket tips och idéer som lyft låten. 

Vilka är dina inspirationer?

Det är mycket Backstreet Boys, mycket nittiotals hiphop och RnB, gärna lite glassig. Även gammal techno och house. Det är ett sammelsurium, det får blandas ihop som en soppa. Jag brukar säga att jag gör multimediala, arkeologiska utgrävningar när jag skapar. Är det inte samples så brukar jag utgå från gamla genrer och göra någonting nytt av det.

Berätta lite om Swiping right, hur föddes låten? 

Swiping Right är i grunden en strävan mot ett nytt sound, att gå bort ifrån de tidigare afrobeatinfluenserna, kanske har det skett omedvetet. Jag skulle säga att den har traptendenser, men det är isånafall fortfarande mesig trap. Den är ändå väldigt poppig i grunden. Men trap har blivit en populärkulturell genre idag. Jag tycker att det är läskigt att följa riktlinjer och producera musik som är inne just nu. Jag tror att jag ofta plockar upp genrer när dom inte är lika heta längre. 

Vad handlar låten om? 

Swiping Right handlar föga förvånande om handlingen att svepa höger på Tinder. Det är i grund och botten skrivet ur egna erfarenheter och handlar om olika idéer kring dejting, både ur ett In Real Life och onlineperspektiv. Texten utgår ifrån att sitta på en dejt med någon och hen sitter och svajpar andra personen inför en. Den typen av bristande närvaro i dagens dejtingsamhälle är det centrala budskapet i låten. 

Ser du det som ett problem i dagens dejtingsamhälle? 

Inte nödvändigtvis ett problem. Jag tar gärna egna erfarenheter och försöker att problematisera dem. Som om jag tillåter låten att bli ett diskussionsforum på något sätt. 

Än så länge har du bara släppt singlar, när får vi se en albumrelease? 

Aldrig! Nej jag skoja. Den kommer, men jag kan inte säga när. Jag kör singelsläppsmetoden för att det är så enkelt. Om jag gillar en låt och tycker att den är färdig kan jag bara släppa den. Det krävs inget koncept kring det. På en skiva måste man skapa låtar som är i symbios med varandra. I det här med att vandra kring olika sound och genrer är det svårt att bygga en kontext tycker jag. Men jag har en ambition att få till ett konceptalbum, absolut!

 

Låten Swiping Right släpps på fredag där musik streamas och releasefesten är på MisshuMasshu på torsdag kväll.

 
Stad: 
Kategori: 
1 Visa kommentarer (1)

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!