And the King Said, What a Fantastic Machine! Foto: Tempo dokumentärfestival

Från kamerahistoria till influencers på årets Tempofestival

09:25 8 Feb 2023

Det är återigen hög tid för dokumentärer. Programchefen Ulrika Bandeira tipsar om vad du inte får missa.

Årets upplaga av Tempo dokumentärfestival pågår mellan den 6 och 12 mars, och fokus för årets festival är Digitala speglingar. Festivalens programchef Ulrika Bandeira förklarar vad detta innebär. 

Vi kommer att visa filmer och dokumentärer som kretsar eller knyter an till de bilder som vi presenterar av oss själva, på sociala medier och digitala plattformar. Både de bilder som vi medvetet skapar och kurerar, men även de spår vi lämnar efter oss och den bild som skapas av oss även om vi inte vet om det. Till exempel kommer vi visa en film som heter Girl Gang, av den schweiziska regissören Susanne Regina Meures, som följer en tysk influencer under hennes tonårstid. Det börjar som en kul hobby men blir sedan hela hennes familj levebröd, där hennes föräldrar agerar hennes managers. Den skildrar den totala kontakten och samtidigt den totala ensamheten. Hon har jättemånga fans som hon har kontakt med dagligen, men i princip inga vänner.

Festivalen invigs med den svenska premiären av And the King Said, What a Fantastic Machine! av Axel Danielson och Maximilien van Aertryck, som visas på Rival under invigningsgalan den 6 mars. Filmen hade världspremiär på filmfestivalen i Sundance och visas även på Berlinale. Nu är den en av de tio svenska långfilmsdokumentärer som är med och tävlar i kategorin Tempo Documentary Award. Avslutet för festivalen består av en prisceremoni och galafest lördag den 11 mars där vinnaren av priset, som ges ut i samarbete med Filminstitutet, meddelas. 

– Den handlar om utvecklingen av kameran, från fotografiets födelse fram till mobilkameran idag och vad den gör med vårt seende och vår bildförståelse. Därför passar den otroligt bra för årets fokus. Det är också jätteroligt att en svensk film som först visats på Sundance och Berlinale får öppna festivalen. Det är en väldigt lekfull film som bjuder på en mix av arkivbilder och på ett ögonöppnande sätt tar med tittaren genom kamerans historia.

Vilka filmer får man absolut inte missa?

På Hvitfeldtska bodde vi, av Nils Petter Löfstedt. Den handlar om Göteborgskravallerna under EU-toppmötet 2001. En grupp unga aktivister som skulle demonstrera hade fått sovplatser på en skola. Men när de vaknar på morgonen har kravallpolis omringat byggnaden och lite senare stormar de in. Filmen börjar med att man har hittat en massa foton från den här situationen. Det är intressant att tänka på vad som hade hänt om de här bilderna inte hade kommit fram. Jag skulle även tipsa om Gösta Petter-land av Christer Wahlberg. Det är en knasig animerad kortfilm om fem barn som skapar ett låtsasland. Först är det en kul lek, men sedan spårar det ur till en slags Flugornas herre. Jag har skrattat högt flera gånger!

I år blir det för andra året en ”hybridfestival”, vilket innebär att en stor del av programmet kommer gå att se digitalt på Draken film. Där kommer du att kunna se alla festivalens kortfilmer och kan varje dag se premiären för en svensk och en internationell långfilm.

– Från pandemin har vi tagit med oss att det går att göra digitala grejer, men jag tycker verkligen att man ska passa på att ta del av dokumentärerna på plats om man har möjlighet. Det är så speciellt att få det fokus som en fysisk filmvisning ger, och att få dela stämningen i salongen.

Tempo dokumentärfestival är inte bara en festival för film utan bjuder även på radio, scenkonst, foto och mer experimentella konstformer. 

– Vi kommer till exempel ha en ”sound sauna” där tio personer i taget får komma och lyssna på superkorta radiodokumentärer på finska och svenska i Finlandsinstitutets vackra träbastu. Det kommer att vara en exklusiv liten pärla för dem som lyckas knipa biljetter!

 

Om festivalen

Tempo dokumentärfestival är Sveriges största festival för dokumentära uttryck. Den ideella föreningen med samma namn har sedan 1988 samlat och presenterat dokumentära verk över genregränser – film, radio, foto samt mer experimentella konstformer – för en svensk publik. Programmet för årets festival släpps den 8 februari.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!