Film under bar himmel med Bio-logi

10:48 28 Jun 2018

Utomhusbio har varit ett vinnande koncept i många andra städer men i Göteborg har arrangörerna inte riktigt gett med sig, fram tills nu. 

Bio-logi bestod från början av två chalmerister med en dröm om att återuppliva gamla semesterminnen från Australien, men har idag vuxit sig till en arbetsgrupp om fem personer. Vilka givetvis också pluggat på Chalmers – för en sak är säker chalmerister arbetar bäst ihop. I år breder de ut sig. Det blir besök på närliggande Villa Belparc och i Varberg. Här nedan har en av de två initiativtagarna Viktor Skoglund svarat på en gammal hederlig fråga-svar-intervju. 

Förra årets upplaga blev minst sagt enormt, vad tar ni med er för lärdomar från det? 
– Det finns en fördel med att vara fler än två personer när det kommer till att planera event i den här storleken. Visst lyckades vi, men det var till stor del på grund av våra grymma volontärer som tog egna initiativ och löste saker på plats som vi inte ens tänkt på. I år har vi rekryterat tre supermänniskor som ska hjälpa oss att göra våra evenemang ännu bättre, på alla sätt. 

"Azaleadalen är ett guldläge."

Vad skiljer er utomhusbio från de som redan finns i Göteborg? 
– Med tanke på den enorma respons få med över 21 000 intresserade facebookanvändare förra året måste det ha funnits en efterfrågan som inte uppfyllts. Azaleadalen är ett guldläge och att utnyttja ytan till aktiviteter och underhållning innan bion var till stor fördel. Vi fokuserade inte heller på filmvalet utan på den goda stämningen i parken. Dessutom inkluderade vi alla Göteborgare i omröstningar om vilken genre som skulle visas.

Vad för typ av filmer visar ni? 
– Inget ont om obskyra filmer från Island om boskap och dåligt väder, men storfilmer där det går att hänga med i handlingen trots en nysning tycker vi är trevligt. Vår målgrupp tycker likadant har det visat sig. Åtminstone när det kommer till utomhusbio där sällskapet och den goda stämningen ska vara i fokus. Vi lovar kvalitet och feel good i Azaleadalen. 

– På Villa Belparc vill vi visa svensktillverkade filmer. Faktum är att vi tar tillfället i akt och visar filmer vi själv inte har hunnit se. Det gäller att kombinera nytta med nöje. I Varberg blir det en salig blandning. Även barnfilmer om allt går som det ska.

Vem vill du se i publiken? 
– Min mamma Ann. Hon tog med sig pappa Örjan i husbilen till visningen förra året, hela vägen från Kristinehamn, och sponsrade oss när vi hade det svårt med samarbetspartners en period. Sedan vore det kul om Ruben Östlund och Felicia Gauffin Jatta dök upp.

gbg-bio-logi1.jpg
Bakre raden från vänster: Anton Lindegren, Jakob Dalenbäck, Viktor Skoglund. Främre raden: Kevin Walian, Louise Hultén.

Hur fick ni med Villa Belparc på tåget?
– Vi skrev ett meddelande till dem och jag blev uppringd av Percy som är en glad entreprenör och ägare av restaurangen. Vi möttes upp en lördag och tog ett utomhusmöte på tio minuter, sedan hade vi en deal. 

Vad gör ni om det blir regn? 
– Som barn lärde vi oss att det inte finns dåligt väder, bara dåliga kläder. Det står vi fast vid. Men ni kan vara lugna - vår nyrekryterade talang Kevin Walian skrev nyligen ett meddelande till mig: ”Jag kommer personligen att hype:a bort alla moln. Är så sjukt tagg på det här”. Be there or be The Square (var det en hint kanske? red. anm).

 

BIO-LOGIS TIPS TILL DIG SOM VILL ARRANGERA EN EGEN UTOMHUSBIO

  • Spänn upp ett lakan mellan två träd.
  • Plocka ut allt mjukt du har i huset.
  • Häng upp ljusslingor i träden.
  • Ring alla vänner och bjud in grannen.
  • Kör skuggfigurer om du inte har tillgång till en projektor. Det är sällskapet som är det viktiga.

 

Du kan se filmer på Villa Belparc alla söndagar i juli. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2018.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!