Eventbolagens kunskap om sammanhang

Ebba Petren 14:33 17 Oct 2012

henrikfexeus_5_foto_peter_knutson.jpg
Henrik Fexeus.

Dessa hopar av folk. Tindrande ögon, hand i hand, jacka under armen och småblommig blus. Leenden som indikerar total frånvaro av stress. Jag har aldrig förr sett skaror av människor se mer lyckliga ut än dessa. De som går mellan utgången på Nöjesteatern och bussarna parkerade på Amiralsgatan runt klockan 22. En promenad på cirka tio meter. Inte ser de cykelbanan som korsar deras väg. Man får sakta in och brukar höra reciteringen av de viktigaste delarna av handlingen i den föreställning som de just sett, de allra bästa skämten.
Ett tiotal shower i landet går att uppleva på det här sättet, som paket inklusive bussresa, hotell och tvårätters teaterbuffé för någon tusenlapp. Det är med få undantag samma föreställningar som återkommer på bokningssajt efter bokningssajt. I Malmö kan man välja på Évita och Den vita hästen på Nöjesteatern. Jag har aldrig åkt på paketresa, men det måste vara ett lyckat fenomen. Att koppla teaterbesöket till resan, den lite drömska känslan av att kliva av i en okänd stad, att genom scenisk sinnesstimulans öppna upp för middagens smakupplevelse. Eller tvärt om: med middagens smaker och dofter preparera sinnena för kultur. Det beror på hur bussbolaget har lagt upp rutten. För att inte tala om den nya gemenskap som måste infinna i bussen på väg hem. Skämten fortsätter på repeat. Den här kvällen ska vara kvällarnas kväll och de föreställningar som går att se är säkra underhållningskort. Man kan inte riskera att hemresan ger bitter eftersmak, om föreställningen utmanat den egna lyckan. Den som nog måste utmanas i bra teater.
Jag vill vara del av en hop som i lyckorus eller upprörd dispyt återupprepar föreställningars höjdpunkter. Jag vill förtvivlat gärna ha en teaterfestival i Malmö. Jag vill att busslaster med folk ska komma hit för att uppleva internationell, het scenkonst.
Festivalidén utreddes för några år sedan. Man kom fram till att staden har gott om scener och lokala grupper med internationell klass, att det i resten av Europa finns etablerade nätverk av festivaler och konstnärer som gör produktioner anpassade för festivalturnerandet, medan våra teaterfestivaler sällan sträcker sig utanför branschfolket. Stadsfestivaler verkar vara de enda festivaler som funkar, och teater- festivalen kunde dessutom ligga under den mörka delen av året för att inte konkurrera med sommarfestivalerna.
Kanske behövs nu bara något eventbolag med feta guldbyxor för att det ska bli av.

1 Hästars anatomi
Malmö, premiär den 3 november
Hästars anatomi är ett slags hörspel med text av Annika Nyman. Stycket driver en tes om sport som ett sätt för civilisationen att tämja den biologi som inte passar inom rådande frihets- och renhetsnormer. Skådespelarnas språk och kroppar kommer att manipuleras av ljud i hörsnäckor på scenen, lite av ett experiment.

2 You
Palladium, Södergatan 15 i Malmö, den 30 oktober–1 november
You är ett verk som koreograferna Lisa Östberg och Kim Hiorthøy just nu arbetar fram under residens på framåtblickande scenen MDT i Stockholm. En av utgångspunkterna för dem verkar vara ”Sometimes the description is better than the real thing”. Jag tror att det är just så. Detta kan träffa hur rätt som helst, eller vara väldigt annorlunda och just därför svårtbegripligt.

3 Machbeth
Lunds Stadsteater, Kiliansgatan 13, Lund, den 17 oktober
I sin musikaliska uppsättning av Shakespeares Macbeth har regissören Öllegård Grundstroem tagit fasta på att allt går åt helvete. Delar av texten är struken för att ge plats åt musik av Brecht-Weill, Radiohead, David Bowie, Cornelis Vreeswijk, Stefan Sundström, Björk och Allan Edwall vilket drar tankarna till ett ödesmättnad och pompöst tilltal i detta gästspel från Regionteatern Blekinge Kronoberg.

4 UNEARTH
Malmö Opera, Ö Rönneholmsvägen 20 i Malmö, premiär den 13 oktober
Skånes dansteater brukar gästa Operan om hösten. Nu uppför de ett gammalt verk av koreografen Per Jonsson och ett nytt av Susanna Leinonen som förenas i utforskande  av det ickejordiska. Den som älskar scenljus ska titta extra på Leinonens del.

5 I ditt huvud
Lunds Stadsteater, Kiliansgatan 13, Lund, den 9 och 10 november
Mental manipulation, en genomborrande blick, tankeläsning, psykning och scen-hypnos. Populärvetenskap till ockerpris eller maxad livsinvestering? Gå och se Henrik Fexeus. Se, se, se, nu!
 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!