Spådom om snällhet

Ebba Petren 17:58 7 Sep 2012


SPINN av Obscuro som visas på DansFunk.

Processen började redan i våras, när vi åkte på tour runt högereuropa med Danskjävlar. När vi besökte den banbrytande farsen Så synd att hon är hora såg vi utvecklingsstörning och rullstol dels bli medel för handling, dels objekt för begär, istället för tecken på dumhet, svaghet eller ondska. Vi kände oss klokare, och blev mogna för en höst där vi som scenkonstbesökare kommer att bry oss om högerextremism och funktionsnedsättningar.
Vi kommer att åka till Caféteatret i Köpenhamn för att se Breiviks manifest bli teater. Vi kommer att roa oss med Min vän fascisten på Hipp och traska ner till Teater 23 för att förutspå riksdagsvalsutgången 2014 med Jimmie Åkesson. Efter sommarens exotiska utlandsresor kommer vi att läsa Trafikmaktordningen och uppskatta det som finns i vår närhet. Vi kommer att diskutera dansestetik i relation till rörelsehinder och jämlikhet på DansFunk. Vi kommer att känna ett behov av att se om Lars von Triers Idioterna och att med bultande hjärtan följa stammande Svens väg mot hämnd på fabrikören i Den enfaldige mördaren.
Våra brännbollsrelaterade ledskador med gips och kryckor som följd kommer att få oss att vända blicken mot oss själva och fundera på vilka ”vi” är. Vi kommer att vilja göra goda gärningar och ta hand om varandra. Vi kommer att se teater som ger makt åt den som ingen makt har och inse att politik på alla plan angår oss.

1 DansFunk – en festival om dans och funktionsnedsättning
Skånes Dansteater, Östra Varvsgatan 13 i Malmö, den 26–30 september
Det finns danstraditioner med en hang up på kroppslig perfektion, som den klassiska baletten med sina raka vinklar, pinnsmala ben och omöjliga rörelser. Något annat är festivalen som har samlat kompanier som integrerar normalfungerande och funktionsnedsatta kroppar. Hang up på kropp, javisst, det är ju dans. Får jag sia kommer rörelserna att te sig mer omöjliga än de piruetter vi sett tusen gånger förr.

2 Jimmie Åkesson & den utomeuropeiska invandringen
Teaterrepubliken (på Teater 23), Djäknegatan 7 i Malmö, premiär den 23 september
Redan nio månader innan premiär orsakade Teaterrepublikens nya pjäs politisk debatt och vi väntar på kommande incidenter. Tilltalet finns kvar från satiren över liberalismen i Ayn och Teaterrepubliken öppnar apotek men nu blickar de mot blågul partipolitik och valet 2014.

3 Limit-cruisers
September, Malmö, plats och tid är i skrivande stund ej satt. Mer info på teatrweimar.se
Gränsöverskridande är det på två sätt. Konstnären Janna Holmstedt gör nedslag i den kreativa teatermiljön kring Teatr Weimar och presenterar ett verk som kretsar kring gränser och en autonom individ: ”en performance för lyssnare och betraktare". Lyssna på ljud, finn dig vara i en luftbubbla och betrakta de andra besökarna, så fungerar den här tredelade installationen. 

4 Den enfaldige mördaren
Helsingborgs stadsteater, Karl Johans Gata 1 i Helsingborg, premiär den 15 september
Helsingborg har en teater med varierad och fräsch repertoar, med betoning på en. Därför är ambitionen att stadsborna ska känna att den enda teatern är deras. I det hänseendet är denna ärkeskånska Hasse Alfredsson-klassiker en fullträff. Filmen om ”idioten” Sven blir för första gången teater, och för regi och manus står Dennis Sandin och Dennis Magnusson.

5 Gengångare & Zombies
Intiman, Östra Rönneholmsvägen 20 i Malmö, premiär den 29 september
Ta Ibsens 1880-talsdrama där syfilis, som sprids genom prostituerade, hotar upplösa den borgerliga familjen och byt ut smittan mot vår tids noja, zombieattacken. Resultatet blir yxmord, hjärndöda barn och blodstänk på skjortkragar och korsetter, kan jag gissa. Rikard Lekander är tillbaka i Malmö och har fortfarande ambitionen att göra riktigt skrämmande teater.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!