En grogrund för artificiell intelligens

Ulf Hjelting 15:46 12 Sep 2018

Vid Örebro Universitet pågår det bland annat robotforskning och ett nytt robotlabb, vid namn Robotlab, invigdes i år av rektor Johan Schnürer tillsammans med Amy Loutfi, professor i informationsteknologi.

Inom forskningsområdet AI och robotik ligger Örebro universitet, tillsammans med KTH, i framkant i Sverige. För att kunna fortsätta bedriva forskning av hög kvalitet inom dessa områden byggde universitetet det nya robotlabbet i samarbete med Alfred Nobel Science Park, Region Örebro län och med stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden.
– Det betyder att Örebro universitet ännu mer har befäst sin roll som ett ledande teknikuniversitet genom AI och robotik, sade Johan Schnürer, rektor vid Örebro universitet, i samband med att det nya labbet öppnade.

Robotlab är ett högteknologiskt labb där forskarna kan testa och validera robotar och AI. Miljön är exempelvis utrustad med skyddsnät för arbete med drönare och takmaterialet möjliggör integrering av sensorer i taket.
– Dels kommer det nya labbet att fungera som en demonstrationsplattform, det vill säga robotsystem eller exempel på AI som fungerar i en så verklig miljö som möjligt. Sedan kommer vi att använda labbet för utveckling. Vi kommer att ge möjlighet till både studenter och forskare att utveckla nya lösningar tillsammans med regionala företag, säger Amy Loutfi.


Öppna ytor, stora fönsterpartier och ett mötesrum i anslutning till labbet skapar en miljö för utbyte av idéer och kunskapsspridning.
– Vi vill att såväl företag som studenter och allmänheten ska kunna ta del av vår forskning inom AI och robotik, säger Amy Loutfi.


I samband med invigningen av Robotlab får vi även ta del av docent Federico Pecoras demonstration av lagerrobotar som utvecklats vid Centrum för tillämpade autonoma sensorsystems, AASS, på Örebro Universitet. Idag arbetar de flesta självgående lagerrobotar efter markeringar i golvet. Här fick vi ta del av en helt annan lösning som dels baseras på AI och dels på GPS-sensorer som sitter i tak och på väggarna. Dessa lagerrobotar, eller kalla det gärna truckar, är självgående och lär sig hur rummet ser ut under tiden som de arbetar. Samtidigt ska de lära sig att kommunicera med varandra i lagerarbetet. Just nu ligger det här arbetet i utvecklingsfasen, men om cirka tio år ska robotarna kunna vara fullt arbetande och funktionella på ett lager.

– Då ska vi ha ett helt integrerat system från lossning av pallar från lastbil till placering i pallstallage, påpekar Federico Pecora.


I ett av rummen för Alfred Nobel Science Park på Örebro Universitet hittar vi Göran Backlund från Saab Dynamics som är ansvarig för Business Development & Strategy. Han arbetar bland annat med AI-styrning för undervattensrobotar – så kallade semantiska robotar och autonoma farkoster eller förkortat: AUV:er. Här är Saab Dynamics världsledande inom forskningsområdet. Företaget förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar som sträcker sig från militärt försvar till civil säkerhet.
– Jag tror inte att AI ingår i någon dystopisk framtidsbild. Jag är fullt övertygad om att robotar med AI främst kommer att kunna arbete i miljöer där vi människor inte kan vistas. De undervattensrobotar vi nu håller på och arbetar med är anpassade för arbete på ner till 6000 meter och runt exempelvis pipelines och liknande ledningar, säger Göran Backlund.

Tanken är att dessa undervattensrobotar ska kunna kommunicera med varandra och tilldela uppdrag mellan varandra under arbetets gång. Främst handlar det om övervakning och kontroll.
– Kommunikation under vatten är väldigt knepigt. Här fungerar exempelvis inte GPS, ljudsignaler via hydrofon är begränsat, och kommunikationen måste därför ske på helt andra sätt. Via ljussignaler, till exempel, men det kräver klart vatten. Visserligen skulle dessa undervattensrobotar kunna gå upp till ytan för att lokalisera sig via GPS, men det skulle inte vara tidseffektivt.

Så inget Skynet eller några Terminators i antågande?
– Absolut inte. Allt kan ju missbrukas. Vissa stridande trupper släpper exempelvis granater med hjälp av drönare, så allt är möjligt. Men vårt mål är att få dessa undervattensrobotar att kunna kommunicera för civilt bruk under vatten i grupp med hjälp av AI.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2018.

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!